Begin 2000 was bijna 50% van de jongeren tussen de 20 en 25 nog financieel onafhankelijk. Anno 2014 blijkt dit percentage gekelderd te zijn naar maar 25%. Bijna een halvering dus. Hoe kan dat?

Oorzaken financiële afhankelijkheid studenten

Bovenstaande ontwikkeling blijkt uit recente cijfers (2014) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zoals opgevraagd door Trouw. Oorzaken die worden genoemd zijn de toename van flexibele contracten, toename van het aantal deeltijdbanen en de stijgende jeugdwerkeloosheid tijdens de “crisisjaren”. Studenten worden in de cijfers niet expliciet genoemd. Maar omdat studenten geen fulltime baan kunnen hebben, en het meestal moeten doen met bijbaantjes, zal de situatie voor studenten zeker niet verbeterd zijn het afgelopen decennium.

 

Bronnen van inkomsten studenten

Uit het studenten onderzoek 2015 van het Nibud blijkt dat ook studenten er de afgelopen jaren op achteruit gegaan zijn. Meer dan de helft van de studenten krijgt geld van zijn of haar ouders, maar waar dat in 2011 gemiddeld nog 191 euro per maand was, is het nu gedaald naar 179 euro per maand. Het aantal studenten met een bijbaan is grofweg gelijk gebleven (70%), maar de inkomsten uit deze bijbanen is gemiddeld genomen wel gedaald van 354 euro per maand naar 332 euro. Andere bronnen van inkomsten zijn:

  • Studiefinanciering (sinds september 2015 inmiddels een lening)
  • Teruggaaf belastingaangifte
  • Overige inkomsten  (vooral toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag)

Uit de cijfers blijkt ook dat maar 2% (!) van de studenten een eigen bedrijf heeft. En dat terwijl (online) ondernemen zo laagdrempelig is om mee te beginnen.

 

Populaire of goedbetaalde bijbaan?

Studenten vinden hun bijbaan veelal via hun eigen netwerk of via een van de vele bijbaan vacaturebanken, zoals Zoekbijbaan.nl. De top 5 van populaire bijbanen voor jongeren & studenten (15 tot 25 jaar) bleek in 2013:

  1. Winkelbediende of verkoper in een winkel
  2. Vakkenvuller winkel / supermarkt
  3. Bediening horeca
  4. Kassamedewerker (vaak supermarkt)
  5. Diverse facilitaire beroepen (zoals glazenwasser of medewerker huishoudelijke dienst)

 

Alleen blijkt niet iedere student even kien op het uitzoeken van een bijbaan die ook nog eens goed verdient… Sommige studenten kiezen bij bovenstaande bijbanen bewust voor afwijkende werktijden. Dit levert namelijk tot wel 17,5% toeslag op.

Maar voor de best betaalde bijbanen kom je toch in het call center terecht, namelijk als telefonisch verkoper (koud bellen) of als ‘runner up’: klantenservice medewerker.

Misschien zouden toch meer studenten zich moeten verdiepen in hun mogelijkheden om te ondernemen naast de studie. Naast leuke inkomsten levert dat immers ook nog eens een schat aan relevante ervaring op.