Studeren in Amsterdam

De hoofdstad van Nederland, de Dam en niet te vergeten het ‘Red Light District’, we hebben het natuurlijk over Amsterdam. Deze stad ligt in Noord-Holland naast de steden Haarlem en Zaandam. Amsterdam, ook wel Mokum genoemd, is een populaire stad onder studenten. Er zijn veel studentenverenigingen, uitgaansgelegenheden en verschillende soorten opleidingen. Amsterdam staat vooral bekend om de grachten (die zelfs zijn toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst).

Wanneer je gaat studeren in Amsterdam zijn er veel mogelijkheden waar je uit kan gaan, lekker een hapje kan gaan eten of andere activiteiten kunt ondernemen. Het is dan ook niet gek dat Amsterdam erg populair is onder studenten!

 Ontdek studentenstad Amsterdam

Studentenkamers & wonen in Amsterdam

Studeren in Amsterdam is niet goedkoop… Amsterdam behoort samen met Utrecht tot de steden waar de studentenkamers het duurste zijn van heel Nederland. Daarnaast is het meestal ook vrij moeilijk om aan een kamer te komen. Het is verstandig om goed om je heen te vragen of iedereen wil opletten of er kamers vrijkomen. Kijk daarnaast ook eens naar antikraak in Amsterdam. Dat geeft goede mogelijkheden om voor kortere tijd voor een zeer redelijke prijs te wonen in Amsterdam.  Tot slot heb je via een studentenvereniging vaak sneller de kans om aan een leuke studentenkamer te komen! > Meer studentenkamers in Amsterdam

Uitgaan & studenten horeca in Amsterdam

Studentenstad Amsterdam staat nooit stil. Dag en nacht zijn er altijd cafés, clubs of restaurantjes open met leuke feesten en borrels. Doordeweeks sluiten de cafés om 01:00 uur, in het weekend mogen zij maximaal tot 03:00 uur open zijn. De clubs in Amsterdam zijn daarentegen wat vrijer, zij mogen doordeweeks tot 03:00 uur open blijven en in het weekend tot 04:00 uur. De bierprijs in Amsterdam is gemiddeld tot hoog.

De meeste clubs en studentencafés liggen op, of rondom, het Leidseplein en Rembrandtplein. Hier kun je meestal gratis naar binnen, maar soms vragen clubs een entreeprijs voor speciale feesten. Populaire uitgaansgelegenheden voor studenten in Amsterdam zijn onder andere de Escape, Three Sisters Pub, Jimmy Woo, Studio 80 en Jantjes Verjaardag.

Daarnaast kun je ook voor optredens in Amsterdam goed terecht. Populaire plekken waar vaak concerten worden gegeven zijn; Paradiso, de Melkweg, Ziggo Dome, Amsterdam ArenA en de Heineken Music Hall.

Studentenevenementen in Amsterdam

Jaarlijks worden er leuke evenementen voor studenten georganiseerd. Eén van de bekendste is het ‘Amsterdams Studenten Festival’. Dit festival bestaat uit twee avonden vol leuke optredens, cabaret en nog veel meer. Daarnaast is ‘Stukafest’ ook een bekend evenement. In verschillende studentenkamers kun je langs voor concerten of voorstellingen.

Daarnaast worden er ook veel andere grote festivals en evenementen georganiseerd in Amsterdam waar altijd veel studenten aanwezig zijn. Dat maakt studeren in Amsterdam echt letterlijk een feestje!

Universiteiten, hogescholen & studies in Amsterdam

De stad Amsterdam kent 2 universiteiten. De Universiteit van Amsterdam is zelfs de grootste universiteit van ons land. De tientallen gebouwen van de UvA zitten verspreid door de hele stad. Sinds enkele jaren werkt de UvA samen met de Hogeschool van Amsterdam. De andere universiteit is de Vrije Universiteit van Amsterdam. Deze universiteit was in eerste instantie een particuliere instelling en werd in 1970 een door de overheid gesubsidieerde universiteit. 

Ook heb je veel hogescholen en universiteiten voor creatieve studies. Denk bijvoorbeeld aan de Vooropleiding Theater Amsterdam en verschillende dansacademies. 

Tips in Amsterdam

Nog meer tips in Amsterdam? Bezoek eens een museum! Op de website amsterdammuseums.nl vind je niet alleen de populairste musea van onze hoofdstad, maar ook tips om te parkeren en voor hotels in de buurt. Daarbij is een avondje Amsterdam met Black Friday ook een onwijze aanrader. Handig als je ouders een dagje langskomen! Zelf Amsterdam beter leren kennen? Kijk dan eens op Fietshuren.nl om een goedkope fiets te huren voor een dagje, of zelfs maar voor een paar uur. Ook leuk (zelfs als je al in Amsterdam studeert) is het om een georganiseerde fietstour te boeken.