De tijd is bijna aangebroken… Nu je je middelbare school diploma in de pocket hebt, is het tijd voor de volgende stap: je gaat voor het eerst studeren. Studeren aan een hogeschool of universiteit is natuurlijk heel wat anders dan een middelbare school. Je studie is natuurlijk bedoelt om jezelf klaar te stomen voor het échte werkleven. We snappen dat het daarom best spannend kan zijn om voor het eerst alles te moeten regelen. Heb je voor de juiste studie gekozen? Sta je goed ingeschreven? Én heb jij alle juiste studiematerialen wel aangeschaft? Om jullie een handje te helpen, hebben wij voor jullie de ultieme checklist gemaakt zodat jullie goed voorbereid zijn op het start van je nieuwe studie!

 

Goedkope studentenlaptop aanschaffen?

Wij van Studenten Wegwijzer weten als geen ander hoe belangrijk het is om een goede studentenlaptop aan te schaffen. Of je nu op zoek bent naar een basis schoollaptop of een uitgebreide MacBook voor grafische werkzaamheden, het is belangrijk om te investeren in een studentenlaptop die je hele studie meegaat. Heb jij geen idee welke laptop het best bij jou past? Bekijk hier de top 10 beste laptops voor studenten of neem een kijkje op Bestelaptop.nl voor de allerbeste deals! Wil je direct de beste laptop aanbiedingen bekijken? Neem dan meteen een kijkje bij onderstaande aanbieders:

Coolblue

Bol.com

MediaMarkt

 

Starten met studeren | Dé ultieme checklist


1. Studie kiezen

Waarschijnlijk is dit wel de meeste logische stap, maar tóch willen we deze stap niet overslaan. Sommige scholieren weten al vanaf jongs af aan wat ze later graag willen studeren terwijl andere scholieren het op het laatste moment nog steeds niet weten. Wat de situatie ook is, het maakt allemaal niet uit! Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over studies die jouw interessant lijken. Bezoek daarom verschillende open dagen, ga een keertje (of meer) proefstuderen en kijk in je omgeving of je iemand kent die deze opleiding aan het volgen is. Zo maak je de keus voor jezelf het makkelijkst en volg je dadelijk een studie waar je 100% achter staat.

2. Inschrijven opleiding

Wanneer je achter je studiekeus staat én je weet aan welke hogeschool of universiteit je wil studeren, is de volgende stap om je in te schrijven voor je opleiding. Jezelf aanmelden voor een studie aan een hogeschool of universiteit doe je via Studielink. Studielink verzamelt vervolgens al jouw gegevens en stuurt dit door naar jouw gekozen instelling.

TIP: voor Studielink heb je een DigiD nodig. Ben je nog geen 18 jaar en heb je deze nog niet aangevraagd dan is het slim om dat eerst te doen. Het aanvragen van een DigiD kan namelijk een paar dagen duren.

3. Studiefinanciering aanvragen bij DUO

Heb je je ingeschreven via Studielink? Waarschijnlijk heb je al aangegeven hoe je jouw schoolgeld wil gaan betalen. Je kan vaak kiezen of je in termijnen wil betalen óf dat je het collegegeld in één keer wil betalen. Het fijne hieraan is dat je via DUO studiefinanciering kan aanvragen, die je elke maand krijgt uitbetaald. Studiefinanciering bestaat uit 4 verschillende onderdelen, namelijk uit de aanvullende beurs, het studentenreisproduct, een lening en collegegeldkrediet. Meer informatie over studiefinanciering vind je hier.

4. Optioneel: kamer zoeken

Veel studenten kiezen ervoor om op kamers te gaan wonen, wanneer ze beginnen met studeren. Wil jij ook graag op kamers gaan wonen, bekijk hier dan alle handige websites op een rij of ga direct naar Kamernet: hét platform voor studenten om een kamer of studio te vinden.

5. Blijf up-to-date

Wanneer je je hebt ingeschreven voor je opleiding en je je studiefinanciering hebt aangevraagd, zijn de belangrijkste stappen gezet. Dit betekent overigens niet dat je alles al hebt geregeld. Het is belangrijk om goed je (school)mail in de gaten te houden voor vervolgstappen. Zo krijg je vaak een boekenlijst toegestuurd of een lijst met lesmaterialen die je nodig hebt om aan je studie te beginnen.

6. Aanschaffen lesmateriaal

Last but definitely not least: het aanschaffen van het benodigde lesmateriaal. Wanneer je gaat starten met een opleiding, is het belangrijk dat je van tevoren alles goed hebt geregeld. Wanneer je een lijst met boeken opgestuurd hebt gekregen, is het aan jou waar je deze boeken gaat bestellen. Een handige website waar jij je boeken kunt bestellen is onder andere BookSpot. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om tweedehands boeken aan te schaffen via Marktplaats of via via. Naast boeken moet je ook denken aan een stevige schooltas, een handige weekplanner en schriften.

TIP: neem ook een kijkje op onze studentenkorting pagina voor de beste koopjes!