De tijd is bijna aangebroken… Nu je je middelbare school diploma in de pocket hebt, is het tijd voor de volgende stap: je gaat voor het eerst studeren. Studeren aan een hogeschool of universiteit is natuurlijk heel wat anders dan een middelbare school. Je studie is bedoelt om jezelf klaar te stomen voor het échte werkleven. We snappen dat het daarom best spannend kan zijn om voor het eerst alles te moeten regelen. Heb je voor de juiste studie gekozen? Sta je goed ingeschreven? Én heb jij alle juiste studiematerialen wel aangeschaft? Om je een handje te helpen, hebben we de ultieme checklist gemaakt zodat je goed voorbereid bent op de start van je nieuwe studie!

Goedkope studentenlaptop aanschaffen?

Een van de belangrijkste dingen om aan te schaffen voor je studie is een goede studentenlaptop. Of je nu op zoek bent naar een basis laptop voor school of een uitgebreide Macbook voor een grafische studie; het is belangrijk om te investeren in een studentenlaptop die heel studie meegaat. Heb je nog geen idee welke laptop bij jou en je studie past? Bekijk hier de top 10 beste laptops voor studenten of neem een kijkje op bestelaptop.nl voor de allerbeste deals! Wil je direct de beste laptop aanbiedingen bekijken? Neem dan meteen een kijkje bij onderstaande aanbieders:

> Coolblue
> bol.com
> MediaMarkt

Starten met studeren | Dit is dé ultieme checklist


1. Studie kiezen

Waarschijnlijk is dit wel de meeste logische stap, maar tóch willen we deze stap niet overslaan. Sommige scholieren weten al vanaf jongs af aan wat ze later graag willen studeren terwijl andere scholieren het op het laatste moment nog steeds niet weten. Ook handig is om te kijken wat voor beroepen jouw aanspreken. Op Jobpersonality lees je meer over het belang van een beroep dat bij je past en kun je een gratis beroepskeuzetest doen. Wat de situatie ook is, het maakt allemaal niet uit! Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over studies die jouw interessant lijken. Bezoek daarom verschillende open dagen en kijk in je omgeving of je iemand kent die deze opleiding aan het volgen is. Om een nóg beter beeld te krijgen van een opleiding, kun je een dagje proefstuderen. Om een nóg beter beeld te krijgen van een opleiding, kun je bij veel opleidingen ook een dagje proefstuderen. Deze dag wordt georganiseerd voor toekomstige studenten die interesse hebben in de opleiding. Tijdens deze dag volg je colleges en maak je opdrachten, vergelijkbaar met een echte lesdag tijdens de opleiding. Zo maak je de keuze voor jezelf het makkelijkst en volg je dadelijk een studie waar je 100% achter staat.


2. Inschrijven opleiding

Wanneer je achter je studiekeuze staat én je weet aan welke hogeschool of universiteit je wil studeren, is de volgende stap om je in te schrijven voor je opleiding. Jezelf aanmelden voor een studie aan een hogeschool of universiteit doe je via Studielink. Studielink verzamelt vervolgens al jouw gegevens en stuurt dit door naar jouw gekozen instelling.

TIP: voor Studielink heb je een DigiD nodig. Ben je nog geen 18 jaar en heb je deze nog niet aangevraagd dan is het slim om dat eerst te doen. Het aanvragen van een DigiD kan namelijk een paar dagen duren.


3. Studiefinanciering aanvragen bij DUO

Heb je je ingeschreven via Studielink? Waarschijnlijk heb je al aangegeven hoe je jouw schoolgeld wil gaan betalen. Je kan vaak kiezen of je in termijnen wil betalen óf dat je het collegegeld in één keer wil betalen. Het fijne hieraan is dat je via DUO studiefinanciering kan aanvragen, die je elke maand krijgt uitbetaald. Studiefinanciering bestaat uit 4 verschillende onderdelen, namelijk uit de aanvullende beurs, het studentenreisproduct, een lening en collegegeldkrediet. Bekijk hier hoeveel studiefinanciering je in 2024 kan ontvangen en wanneer de uitbetaaldata zijn.


4. Optioneel: kamer zoeken

Ga je in een (andere) studentenstad studeren? Dan kan het leuk – en soms ook praktisch – zijn om daar ook te gaan wonen. Je kunt in een studentenhuis gaan wonen, op kamers of met vrienden of vriendinnen een klein appartementje huren.

Bekijk studentenkamers in:
> Amsterdam
> Rotterdam
> Utrecht
> Den Haag
> Leiden
> Groningen
> Nijmegen


5. Blijf up-to-date

Wanneer je je hebt ingeschreven voor je opleiding en je je studiefinanciering hebt aangevraagd, zijn de belangrijkste stappen gezet. Dit betekent overigens niet dat je alles al hebt geregeld. Het is belangrijk om goed je (school)mail in de gaten te houden voor vervolgstappen. Zo krijg je vaak een boekenlijst toegestuurd, een lijst met lesmaterialen die je nodig hebt om aan je studie te beginnen en natuurlijk het rooster. Wel handig om te weten wanneer jouw eerste schooldag is! 😉


6. Aanschaffen lesmateriaal

Last but definitely not least: het aanschaffen van het benodigde lesmateriaal. Wanneer je gaat starten met een opleiding, is het belangrijk dat je van tevoren alles goed hebt geregeld. Wanneer je een lijst met boeken opgestuurd hebt gekregen, is het aan jou waar je deze boeken gaat bestellen. Hier leggen we je uit waar je het beste en voordeligst studieboeken kunt kopen. Maar je hebt natuurlijk niet alleen boeken nodig. Denk bijvoorbeeld ook aan:

TIP: neem ook een kijkje op onze studentenkorting pagina voor de beste koopjes!