Chlamydia, ook wel bekend als ‘chlam’, is een van de meest voorkomende soa’s onder jongeren. We hebben altijd gehoord dat deze geslachtsziekte kan leiden tot onvruchtbaarheid. Maar hoe gevaarlijk is chlamydia nou eigenlijk? Onlangs zijn er nieuwe wetenschappelijke inzichten gekomen en de GGD past volgend jaar hun testbeleid aan. Jarenlang werd ons verteld dat chlamydia een grote rol speelt bij de onvruchtbaarheid van vrouwen. Daarom werd benadrukt hoe belangrijk het is om je zo snel mogelijk te laten testen. Maar hoe dringend is het testen op chlamydia tegenwoordig nog? In deze blog vertellen we je er alles over.

> Thuis een soa test doen? Lees hier meer!

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is een bacteriële infectie dat wordt veroorzaakt door de Chlamydia trachomatis bacterie. Deze soa wordt vaak verspreid door onbeschermde seks, dit kan zowel vaginaal, anaal of door orale seks komen. Wat de soa chlamydia zo verraderlijk maakt, is dat veel jongeren geen symptomen ervaren en de soa dus onbewust doorgeven aan anderen.

Nieuwe wetenschappelijke feiten

Recent onderzoek heeft aangetoond dat besmetting met chlamydia slechts een zeer klein risico op verminderde vruchtbaarheid met zich meebrengt. Dit wetenschappelijke inzicht heeft de GGD ertoe gebracht hun testbeleid aan te passen. Vanaf januari 2025 zal de GGD niet meer standaard testen op chlamydia bij mensen zonder klachten. Dus zelfs als je een berichtje krijgt van een vorige partner die positief is getest op chlamydia, hoef je je niet meteen in de stress te schieten, tenzij je last krijgt van klachten, uiteraard.

Voor vrouwen werd jarenlang gedacht dat chlamydia een grote boosdoener was voor onvruchtbaarheid. Bij mannen was het al bekend dat deze soa geen invloed heeft op vruchtbaarheid. Daarom werd een uitgebreide campagne gestart om chlamydia te voorkomen, diagnosticeren en behandelen. Maar nu weten we dat chlamydia meestal vanzelf verdwijnt zonder nare gevolgen, en dat de oude aanpak eigenlijk niet zo effectief was.

Waarom testen op chlamydia belangrijk blijft

Ondanks dat er nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn over de verminderde impact van chlamydia op onvruchtbaarheid en het feit dat het eenvoudig te behandelen is met antibiotica, blijft het belangrijk om veilig te vrijen en je regelmatig te laten testen. Zelfs als een voormalige bedpartner je informeert dat hij/zij positief is getest op chlamydia, is het belangrijk om actie te ondernemen. Chlamydia kan nog steeds ernstige gevolgen hebben, zoals bekkenontstekingen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen bij vrouwen, en pijnlijke zwellingen bij mannen. Hoewel het risico op onvruchtbaarheid nu lager blijkt dan voorheen gedacht, blijft het essentieel om goed op je gezondheid te letten. En laten we eerlijk zijn, de angst en onzekerheid over een mogelijke soa is al vervelend genoeg en daarnaast verkom je ook nog eens verspreiding!

> Liever niet naar de GGD? Doe een thuis test!

Hoe vaak moet je je laten testen?

Wanneer je regelmatig seks hebt wordt aangeraden om je minstens één keer per jaar te laten testen op soa’s, of vaker als je meerdere seks partners hebt of onbeschermde seks hebt gehad. Testen is vaak gratis of goedkoop beschikbaar bij GGD’s, thuistesten en studentengezondheidscentra.

Een soa test gaat eenvoudig te werk en bestaat vaak uit een urineonderzoek of een uitstrijkje, het kan soms een beetje ongemakkelijk zijn, maar het is snel en de voordelen van weten of je chlamydia of een andere soa hebt wegen zwaarder dan het korte moment van ongemak.

>Thuis een soa test doen? Lees hier meer!

Better safe than sorry

Hoewel chlamydia makkelijk te behandelen is en de GGD hun testbeleid aanpast, blijft het een soa die alsnog gevolgen kan hebben als het niet wordt behandeld. De recente aanpassing van het testbeleid van de GGD benadrukt het belang van het voorkomen van overbehandeling en overbodig slikken van antibiotica, maar het verandert niets aan het feit dat regelmatig testen belangrijk blijft om jezelf en anderen te beschermen.

Dus wees verstandig, laat je regelmatig testen en praat openlijk met je partners over soa’s en seksuele gezondheid.