Complottheorieën zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Van ‘the new world order’ tot aan ‘the great reset’: iedereen zoekt tegenwoordig wel ‘iets’ achter ‘alles’.

Of bovengenoemde daadwerkelijk waar is of niet laten we achterwege. We hebben namelijk een complottheorie waar ook jij waarschijnlijk slachtoffer van bent. In deze blog lees je hoe printerfabrikanten een monopoliepositie proberen te creëren door valse waarschuwingen, nep foutmeldingen en stiekem en ongevraagd je printdevices te updaten. Het doel? Huismerk inktcartridges, tonerproducten en verkopers uit de markt te spelen.

Inkt was op & down the rabbit-hole

Het klinkt wellicht ietwat dramatisch, toch is de titel van deze alinea meer dan terecht. Een tijd geleden waren de originele cartridges van de HP printer op. Op naar Bol.com om originele HP 304 cartidges. Wat?! De prijzen zijn enorm gestegen, een set met nog geen 15ml totaal kost meer dan 40 euro tegenwoordig! Geen gek idee dus om eens te gaan voor een huismerk HP 304 cartridge. Deze set is even duur, maar wel met een inhoud van 15 en 20ml. Je hoeft geen wiskundig wonder te zijn om te weten dat je meer inkt krijgt voor dezelfde prijs.

Originele cartridges x huismerk cartridges

Nadat de huismerk cartridges werden geleverd, was het tijd om aan de slag te gaan. De cartridges zijn zonder moeite vervangen en de printer werd direct aan het werk gezet. Zonder problemen printte het apparaat 10 van de 34 pagina’s tekst, maar na het 10e velletje verscheen de eerste, ietwat dreigende melding: “Waarschuwing: Printer service vereist door gebruik non-HP inkt producten. Dit valt niet onder de garantie van HP. Vervang de cartridge(s) en druk op de OK knop”. Dan maar het cartridge eruit halen en opnieuw plaatsen. Vanaf dit moment begon mijn printer glashard te liegen. “Originele HP inkt bijna op – Info over inktstatus niet beschikbaar.” Hm… niet grappig dit. Een harde reset lost het vast op. Het internet staat immers vol met huismerk inkt voor een scala aan printers, dus het zou moeten werken. Toch?!

“Inktvoorraad niet beschikbaar, mogelijk navul of non-HP inkt gevonden. Vervang de huidige cartridge(s) met nieuwe HP cartridges. HP kan de kwaliteit en betrouwbaarheid van non-HP inkt niet waarborgen. Printer service of reparatie vereist door gebruik non-HP inkt producten. Dit valt niet onder de garantie van HP. Vervang de cartridge(s) en druk op de OK knop.” Oké, laat maar zitten dan.

Printer met een eigen willetje

Een aantal dagen later was het tijd voor poging 2. De dreigende berichten van HP namen we niet heel serieus, vooral niet omdat de eerste 10 pagina’s perfect uit de printer kwamen. Het doel: de machine aan de praat krijgen. Er kwamen allerlei goede geluiden uit de printer: zie je wel, hij is weer aan de praat! Hoopvol werd er een nieuwe opdracht verstuurd richting te printer. Verbazing alom, want er rolden witte vellen vol met inktvlekken uit de printer. En nog één, en nog één.. Stop de persen!

De binnenkant van de printer leek wel een bloedbad, een inkt-bad wel te verstaan. Nadat de spuitkop was gereinigd, probeerden we het nog een keer, met helaas hetzelfde resultaat. Cartridges leeg en nog steeds geen geprint document.

De oplossing

Tijd voor een belletje naar de webshop. Klaar voor de meest geraffineerde scan van de 21e eeuw? Na een harde lach legde de inktboer uit dat de huismerk cartridges een chip hebben die op een bepaalde manier contact maakt met het besturingssysteem van HP. De nieuwere updates blokkeren bepaalde chips. Maar er is een oplossing! Simpelweg het downgrade van het besturingssysteem van de printer. De oudere versies doen namelijk niets met de printkwaliteit, maar voorkomt wel dat nieuwe huismerk chips gedicteerd worden door de printer. Dan rest nog één vraag: is originele inkt echt beter dan huismerk inkt?

Printerinkt: de feiten

Printerinkt, zowel origineel als huismerk inkt van gerenommeerde aanbieders MOETEN geproduceerd worden in speciale fabrieken volgens ISO normen 9000 en 14000. Dit houdt in dat de kwaliteit van de geproduceerde inkt 100% hetzelfde is.

  • De technologie & fabricage van een printers zijn kostbaar, en kosten MEER dan de retail prijs in de winkel.
  • In originele cartridges zit gemiddeld 50% minder inkt dan in huismerk cartridges voor dezelfde of een hogere prijs.
  • Waarschuwingsmeldingen zijn in realiteit vaak niets meer dan loze woorden.
  • Huismerk verkopers willen je overal bij helpen. Dit in tegenstelling tot originele merken.

Conclusie

Wat we er ook van vinden, er is een hoop onduidelijk over dit onderwerp, en die onderste steen moet boven. Fabrikanten zoals HP hebben rechtszaken gewonnen en verloren omtrent deze en soortgelijke kwesties. Is dit een complot om te zorgen voor een verhoogde verkoop van dure originele cartridges? Ja, dat is zeker. Maar of HP daadwerkelijk haar printers manipuleert om je te laten kiezen voor originele inkt… Wie het weet mag het zeggen.

Ondanks dit alles is het hebben van een printer toch erg handig. Wij hebben de beste printers voor studenten op een rij gezet!