DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Coronatest

Zelf thuis testen op het coronavirus door middel van een sneltest? Koop hier uw corona zelftesten en test thuis of u besmet bent met het coronavirus. Lees meer

Wat is een corona zelftest?

Een Corona zelftest is een sneltest die u zelf thuis kunt uitvoeren. U koopt de sneltest online, gemakkelijk en snel. En de test controleert of u het coronavirus (covid) bij zich draagt. De sneltesten zijn antigeensneltesten. Deze meten de aanwezigheid van een viruseiwit in een uitstrijkje uit de neus.

Enkele van de zelftesten zijn inmiddels vrij verkrijgbaar in Nederland en goedgekeurd voor gebruik zonder medisch toezicht. U heeft voor andere coronatests nog wél een BIG-registratie nodig om een coronatest te kunnen uitvoeren. Maar er zijn dus meer sneltests op de markt gekoment en die kunt u nu dus als particulier zelf kopen en de Corona zelftest thuis doen.

Verspreiding van Corona voorkomen

Iedereen wordt opgeroepen verspreiding van corona zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doen we op verschillende manieren:

  • We houden ons aan de geldende maatregelen;
  • We houden anderhalve meter afstand;
  • We dragen mondkapjes;
  • U laat zich testen bij klachten;
  • En we kunnen ons laten vaccineren wanneer we aan de beurt zijn.

Vanaf nu kunt u zichzelf ook testen op Corona door middel van een zelftest. Hierdoor weet u snel of u besmettelijk bent of niet.

Wat is het verschil tussen de PCR-test en de antigeensneltest?

De sneltesten zijn antigeensneltesten. Een antigeensneltest meet virusdeeltjes in het uitstrijkje dat u maakt. Vooral bij de meest besmettelijke personen is de aanwezigheid van het virus goed te meten door deze test. De gevoeligheid van de antigeensneltest is het hoogste aan het begin van de klachten.

Is een Corona antigeensneltest betrouwbaar?

Tot nu toe is bekend dat de antigeensneltest een iets minder betrouwbare uitslag geeft dan de PCR test. In een klein deel van de gevallen laat de sneltest een negatieve uitslag zien, terwijl er wél sprake is van een coronabesmetting. Dat komt enerzijds door de gevoeligheid van de test en anderzijds omdat u de test zelf afneemt en dit niet door een professional wordt gedaan.

De PCR test, die bij de GGD in de teststraten wordt gebruikt, is nauwkeuriger. Dat wil zeggen dat de PCR-testen iets beter in staat zijn om Corona aan te tonen, wanneer u bijvoorbeeld maar een kleine hoeveelheid virusdeeltjes bij zich draagt. De PCR test geeft dan minder vaak een vals-negatieve uitslag. Met de PCR test duurt het wel langer voordat de uitslag er is.

Wat is het voordeel van Corona sneltesten?

Het voordeel van een Corona sneltest is dat u deze vanaf nu ook zelf thuis kunt uitvoeren. En dat ze preventief kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld op scholen en kantoren.Bovendien heeft u bijzonder snel de uitslag. Namelijk binnen 15 minuten. Dat is sneller dan wanneer u een PCR-test laat uitvoeren.

Wanneer laat ik me testen door de GGD en wanneer is een zelftest geschikt?

De zelftesten zijn bedoeld voor het vergroten van de veiligheid. Ze worden preventief gebruikt.

Gebruik een zelftest niet als u:

  • Klachten heeft die passen bij het coronavirus;
  • In de buurt bent geweest van iemand die het virus bij zich draagt;
  • Tot een risicogroep behoort;
  • Terugkomt uit een hoog-risicogebied;
  • Wanneer u zorgverlener of mantelzorger bent van kwetsbare personen. 

Hoe werkt een corona zelftest?

Er zijn verschillende typen Corona sneltesten die ook op een andere manier werken. Eén type test is de test zoals u deze wellicht kent uit de Corona teststraat: Het stokje gaat diep in de neus. Maar er is ook een variant waarbij het stokje minder diep in de neus wordt ingebracht. Dit is een nieuwere variant van de sneltest. En deze is voor veel mensen gemakkelijker en aangenamer in het gebruik.

Wanneer u het stokje in de neus heeft gehad, geeft de test aan of u voldoende materiaal heeft afgenomen. U doet het stokje nu in een vloeistof. Vervolgens is de werking vanaf nu vergelijkbaar met die van een zwangerschapstest. U druppelt de vloeistof aan het stokje op het teststaafje. Vervolgens geeft deze binnen tien minuten een uitslag aan. Wat wij als drogist aanraden: voordat u een coronatest gebruikt, dient u altijd de bijsluiter van het product te lezen. Hierin wordt per product precies vertelt hoe u dit moet gebruiken. Volg deze stappen nauwkeurig voor een optimaal resultaat. 

Wat als de uitslag van de Corona zelftest positief is?

Als de uitslag van de test positief is, dan betekent dat u besmet bent met het coronavirus. Maak meteen een afspraak bij de GGD voor een test. Deze test moet bevestigen of u inderdaad besmet bent. De GGD heeft dan ook de gegevens waarmee zij een bron- en contact onderzoek starten.

Verder blijft u thuis en houdt u afstand tot andere mensen. Volg de maatregelen op zoals ze gelden voor ieder persoon met Corona. Drink voldoende en neem eventueel paracetamol voor de pijn.  

Neem contact op met de huisarts wanneer:

  • U in een paar dagen tijd ineens veel zieker wordt;
  • U steeds moeilijker kunt ademhalen of sneller gaat ademhalen;
  • U in de war bent;
  • U meer dan drie dagen koorts


Als u ouder bent dan 70, een chronische ziekte onder de leden heeft of een verminderde weerstand heeft, neemt u direct contact op als u koorts krijgt.

Wat als de uitslag van de corona zelftest negatief is?

Heeft u een negatieve uitslag en geen klachten, dan is de kans het grootst dat u geen corona heeft. Maar het is niet onmogelijk dat u het toch bij zich draagt.

Waar kunt u een Corona sneltest online bestellen?

Wilt u snel coronatesten in huis hebben? Bestel uw Corona zelftest gemakkelijk vanuit huis, bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u meer weten over de verschillende producten, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen graag en voorzien u graag van deskundig advies.

Doet u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kosten corona sneltesten?

Bovenaan deze pagina ziet een overzicht en de huidige prijs van de corona sneltesten die beschikbaar zijn.

Meer informatie over corona?

We proberen zo goed mogelijk recente informatie weer te geven, maar omdat de kennis en maatregelen omtrent COVID-19 elkaar zo snel opvolgen willen we u graag ook verwijzen naar de website van het RIVM. Hier vindt u de nieuwste informatie. Er is ook een landelijk informatienummer beschikbaar waar u heen kunt bellen met uw vragen over het virus: 0800-1351.

Het coronavirus

Het coronavirus: we lezen vrijwel over niks anders meer in het nieuws momenteel. Maar wat is corona precies? Waar is het ontstaan? En wat kunt u zelf doen om besmetting te voorkomen en anderen te beschermen wanneer u zelf wellicht verkoudheidsklachten of andere symptomen van corona heeft?
De gevolgen van het corona-virus zijn zichtbaar en voelbaar geworden voor iedereen in ons land, ook voor DeOnlineDrogist.nl. Lees meer over hoe DeOnlineDrogist.nl met corona omgaat.

Waar en hoe is het nieuwe coronavirus ontstaan?

Het coronavirus is eind 2019 voor het eerst ontdekt in China. In de stad Wuhan om precies te zijn. Het nieuwe coronavirus is een SARS-virus. Dit is een van de varianten van het coronavirus. Een andere variant is bijvoorbeeld MERS. SARS en MERS kunnen ernstigere klachten geven dan een gewone verkoudheid.
Dit type SARS-virus, of iets wat er nauw aan verwant is, komt waarschijnlijk voor onder vleermuizen. Of en hoe het virus precies via vleermuizen bij mensen terecht is gekomen weten we nog niet zeker. Waarschijnlijk is het via een ander zoogdier op een Chinese markt aan mensen overgedragen. Inmiddels verspreid het virus zich over de hele wereld en met name ook in Europa.

Wat zijn de symptomen van corona?

Veelvoorkomende klachten van het coronavirus zijn:
• Hoesten;
• Verhoging of koorts;
• Moeilijk ademhalen, benauwdheid;
• keelpijn;
• Plotseling verlies van reuk en smaakvermogen.

Wat moet u doen als u symptomen heeft die passen bij het coronavirus? 

Blijf binnen, ga niet naar buiten. Ga ook niet naar uw werk en ook niet naar school. Momenteel wordt mensen gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Ook wanneer u maar milde verkoudheidsklachten heeft, kan het zijn dat u het coronavirus onder de leden heeft. Als u binnenblijft beschermt u andere mensen tegen besmetting. Het is belangrijk andere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen, op die manier kunnen we de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk uitspreiden. Bij klachten is het advies om u te laten testen bij de GGD. Totdat u de uitslag van de test heeft is het belangrijk om thuis te blijven. Is uw testresultaat positief? Dan moet u in thuisisolatie, hierover zal de GGD u informeren. Wanneer u 24 uur lang klachtenvrij bent, geen verhoging van de temperatuur meer heeft en niet meer hoest en niest, kunt u weer naar buiten.

Wanneer moet u de dokter bellen?

Bent u 70 jaar of ouder en/of heeft u een chronische ziekte? Bel dan de huisarts als het volgende voor u geldt:

• U heeft én koorts (meer dan 38 graden, of een koortsig gevoel);
• U hoest of heeft het benauwd en/of moeite met ademhalen.

Bent u jonger dan 70 jaar en heeft u géén chronische ziekte? Dan kunt u bij milde verkoudheidsklachten gewoon thuis uitzieken. Worden de klachten erger? Wordt u bijvoorbeeld steeds zieker of krijgt u ademhalingsmoeilijkheden? Bel dan de huisarts of huisartsenpost.
Ga niet zomaar naar de dokter of de eerste hulp toe, maar bel altijd. Uw huisarts kan u uitleggen wat de vervolgstappen zijn. Als u naar de wachtkamer van de huisarts komt, of direct naar de eerste hulp, dan kunt u andere patiënten besmetten. Dat moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Hoe besmettelijk is het coronavirus?

U kunt besmet raken met het coronavirus als iemand die het virus bij zich draagt dichtbij u hoest of niest. Er komen kleine vochtdruppeltjes in de lucht terecht die het virus bevatten. Deze druppeltjes kunt u inademen. Ook via handen, of door het aanraken van bijvoorbeeld een deurklink of lichtknop waarop het virus zich bevindt, kunt u het virus op uw handen krijgen. Als u vervolgens uw neus, uw ogen of uw mond aanraakt, komt het virus in uw lichaam terecht. Hoe zieker iemand is, hoe gemakkelijker deze persoon het virus overdraagt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat ervan uit dat iemand die het coronavirus heeft, gemiddeld 2 anderen kan besmetten.

Na hoeveel tijd wordt u ziek?

U wordt niet meteen ziek wanneer het virus uw lichaam binnenkomt. Meestal duurt het een dag of 5 voordat u zich ziek gaat voelen. Het kan ook zijn dat de symptomen van corona al na 2 dagen optreden. Het duurt maximaal twee weken.

Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

Hoe ernstig of gevaarlijk het coronavirus is weten we nog niet goed. We weten niet zeker of het daadwerkelijk gevaarlijker is dan een ‘gewone’ griep, waar ook jaarlijks mensen aan overlijden. Omdat we waarschijnlijk alleen het topje van de ijsberg meten en veel mensen met milde klachten niet getest worden, meten we waarschijnlijk minder coronagevallen dan er daadwerkelijk zijn. Het percentage mensen dat ernstig ziek wordt of zelfs aan de gevolgen van corona overlijdt, kan daarom wellicht wat vertekend zijn. Hierdoor zou het getal hoger uitvallen dan het in werkelijkheid is. Wat het sterftepercentage ook is, de epidemie is sowieso bedreigend voor de zorg in ziekenhuizen. Als er in korte tijd heel veel mensen ziek worden komen de ziekenhuizen vol te liggen en komt de gezondheidszorg in gevaar.
Welke mensen zijn kwetsbaar?

Sommige mensen zijn kwetsbaarder voor het coronavirus dan anderen. Ze lopen meer kans om ernstig ziek te worden van het virus. Het gaat om de volgende groepen:

  • Mensen van 70 jaar en ouder;
  • Mensen met een longaandoening. Bijvoorbeeld astma, waarvoor u medicijnen gebruikt, of COPD;
  • Mensen met een chronische hartziekte;
  • Mensen met een ernstige nierziekte, die bijvoorbeeld dialyse nodig hebben;
  • Mensen met diabetes;
  • Mensen met hiv;
  • Mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte of medicijngebruik.

Wat kunt u zelf doen om coronabesmetting te voorkomen?

  • Was vaak uw handen;Als u moet hoesten of niezen, doe dat in de binnenkant van uw ellenboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze in de prullenbak na gebruik;
  • Schud geen handen met andere mensen;
  • Houd 1.5 meter afstand van elkaar;
  • Raak zo min mogelijk uw ogen, mond en neus aan;
  • Draag een mondkapje in publieke ruimtes.

Tips bij het handen wassen

  • Gebruik stromend water en zeep;
  • Was de binnenkant van uw handen en de buitenkant;
  • Waas ook goed tussen uw vingers en uw vingertoppen;
  • Droog uw handen goed af na het wassen, met een schone handdoek.


Heeft u geen toegang tot water en zeep? Gebruik dan desinfecterende handgel als tijdelijke oplossing.