Schurft.. ook wel scabiës genoemd. Misschien hoor je er de laatste tijd veel over in je omgeving. Het is een hele vervelende huidaandoening, gelukkig niet gevaarlijk, maar wel super besmettelijk. Heb jij – of ken je iemand in jouw buurt – die schurft heeft opgelopen? Gelukkig is het goed te behandelen als je de juiste stappen volgt. Wij vertellen je wat schurft precies is en hoe je het kunt aanpakken om er vanaf te komen.

Wat is schurft?

Als eerst, wat is schurft precies? Helaas komt het veel onder studenten en kun je het krijgen als je langer dan 15 minuten huid-op-huidcontact hebt gehad, geslapen in een bed of kleding hebt gedragen van iemand die schurft heeft. Vaak denken mensen ook dat schurft een SOA is, maar dat is niet zo. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door een erg klein spinnig beestje, genaamd de schurftmijt. Je kunt het beestje bijna niet zien, zo klein. Als de schurftmijt in contact komt met jouw huid, dan graaft het kleine gangetjes onder jouw huid. De gangetjes zijn ongeveer 1 centimeter en hierin legt de schurftmijt eitjes. Na 3 dagen komen deze eitjes uit en ontstaan er nieuwe schurftmijten. Deze leggen na 2 weken weer nieuwe eitjes en zo blijft het zich vermenigvuldigen. Kom je voor het eerst in contact met schurft? Dan krijg je na 2 tot 6 weken de eerste klachten. Ben je herbesmet? Dan komen de klachten binnen enkele dagen.

Hoe weet je of je schurft hebt?

Zoals we je eerder vertelde, schurft is erg vervelend, maar het is niet gevaarlijk. Je kunt er wel heel veel last van hebben. Als je besmet bent, heb je ontzettend veel jeuk. Vooral ’s nachts is de jeuk het ergst. Daarbij kun je last hebben van blaasjes of bultjes op je huid. Plekken waar deze blaasjes of bultjes voornamelijk zitten zijn: je polsen, zijkant van je handen, tussen je vingers en knieholten. Bovendien kun je ook rode strepen op je huid zien, soms met losse velletjes. Deze rode strepen zijn de gangetjes die de schurftmijt heeft gegraven in jouw huid.

De behandeling tegen schurft

De jeuk – en soms pijn – is ontzettend vervelend. Denk je dat je besmet bent met schurft? Maak dan een afspraak bij je huisarts. De arts bekijkt je huid en kan bevestigen of je het daadwerkelijk hebt. Voor de behandeling kun je kiezen voor crème of pillen om de schurftmijten te doden. Het is heel belangrijk dat je de kuur zo zorgvuldig mogelijk uitvoert, want anders kun je jezelf weer opnieuw besmetten.

Voor zowel de crème als pillen geldt: lees goed de bijsluiter en volg het advies op van je huisarts. De crème kun je zelf halen bij de apotheek zonder recept. Voor de pillen heb je wel een recept nodig van je huisarts. De crème moet je over je hele lichaam smeren en 8 tot 12 uur op je huid laten zitten. Daarom is het raadzaam om de behandeling ’s avonds te starten. De volgende ochtend was je de crème eraf onder de douche. Na één week (op dag 8) herhaal je de stappen weer. Voor de pillen gelden andere regels.

Tip: om zeker te weten dat je de juiste stappen uitvoert, kun je één van onderstaande stappenplannen volgen van het RIVM

Beddengoed en kleding wassen op minimaal 60 graden

Naast het smeren van de crème of het slikken van de pillen, moet je ook je huis ‘schurftvrij’ maken. Was daarom al je kleding, handdoeken, lakens en andere stoffen spullen dat je de afgelopen 3 dagen hebt gedragen op 60 graden of hoger. Hierdoor gaan de schurftmijten dood. Kunnen bepaalde kledingstukken, schoenen of andere stoffen spullen niet in de wasmachine op 60 graden? Verzamel deze spullen dan en doe het in vuilniszakken. Zorg ervoor dat het luchtdicht is en sluit het goed af. Laat deze zakken minstens 3 dagen dicht. Daarna kun je ook deze kleding wassen op de gewone temperatuur. Ook moet je je stoffen bank, kleden en het tapijt stofzuigen.

Ook de mensen om je heen moeten de behandeling doen

Niet alleen jijzelf, ook mensen waar je recent huid-op-huid contact hebt gehad moeten de behandeling doen. Ook als zij (nog) geen symptomen ervaren want dit kunnen ze ook later nog krijgen. Licht de volgende mensen in zodat ook zij de behandeling kunnen doen:

  • Je huisgenoten
  • Iedereen die in de afgelopen 6 weken in jouw bed heeft geslapen
  • Iedereen die in de afgelopen 6 weken jouw handdoeken, kleding, etc. heeft gebruikt
  • Iedereen waar je in de afgelopen 6 weken seks mee hebt gehad of mee hebt geknuffeld
  • Anderen waar je in de afgelopen 6 weken minimaal 15 minuten huid-op-huid contact mee hebt gehad

Begin samen met je huisgenoten of partner op dezelfde dag de behandeling. Dit geldt ook voor het wassen van de kleding, beddengoed en het stoppen van kleding, schoenen, kussens etc in vuilniszakken. Als je dit niet doet, dan kunnen jullie elkaar opnieuw besmetten. Vermijd ook tijdens de hele behandeling huidcontact met anderen!