Studeren in Maastricht

Maastricht is een Bourgondische stad, dicht bij diverse Belgische steden en vol prachtige bezienswaardigheden. De stad ligt helemaal linksonder in de provincie Limburg. Van de studenten is een groot deel afkomstig buiten Nederland, dit is niet heel gek, Maastricht ligt immers tegen de Belgische grens aan. Vergeleken met de andere studentensteden heeft Maastricht minder inwoners, maar dat maakt Maastricht niet minder interessant…

Studenten (WO)

Ontdek studentenstad Maastricht

Studentenkamers & wonen in Maastricht

Als je gaat studeren in Maastricht en je op tijd begint met zoeken naar een studentenkamer is de kans op een leuke, gezellige plek zeer groot. De prijs van een studentenkamer ligt iets onder het landelijk gemiddelde.

Wanneer je de zoektocht voor een studentenkamer iets makkelijker wilt maken, kun je lid worden van een studentenvereniging. Verenigingen hebben vaak verenigingshuizen of goede contacten onder studenten.

Uitgaan & studenten horeca in Maastricht

Wanneer we het hebben over een groot aanbod van cafés en uitgaansgelegenheden, dan hebben we het over Maastricht. Cafés mogen tot 03:00 uur open blijven, daarna zijn er in het weekend vaak nog feesten in verschillende discotheken. De populairste plekken in Maastricht:

Vrijthof: bij het Vrijthof kun je heerlijk op een terrasje zitten. Daarnaast ligt er een populair studentencafé in het verlengde van het Vrijthof (Bredestraat), genaamd ‘Take Five’.

Platielstraat: de twee bekendste uitgaansgelegenheden onder studenten zijn ‘C’est la vie’ (een club) en ‘Café Twee Heeren’.

Kesselskade: overdag een restaurant, ’s avonds een club; in ‘De Kadans’ zijn altijd studenten te vinden!

Helaas ligt de bierprijs in Maastricht vrij hoog, zeker vergeleken met andere studentensteden in Nederland. Maar, wanneer je uit gaat op donderdagavond (de studentenavond) is de kans groot dat veel studentencafés de bierprijs omlaag doen.

Studentenevenementen in Maastricht

Het bekendste studentenevenement in Maastricht is ‘Stukafest’. Tijdens dit festival worden er in studentenkamers verschillende soorten optredens georganiseerd.

Daarnaast bezoeken studenten ook ieder jaar ‘Dancetour Maastricht’ en de ‘Ragweek’ (georganiseerd door studenten voor het goede doel).

Universiteiten, hogescholen & studies in Maastricht

In Maastricht zit één van de jongste universiteiten van ons land. De Universiteit Maastricht werd opgericht in 1976. Omdat deze universiteit een zeer internationaal karakter heeft hoor je de naam Maastricht University ook veel. Van de studenten komt de helft uit het buitenland, waardoor de meeste opleidingen in de voertaal Engels worden gegeven. Hiermee is de Universiteit Maastricht de meest internationale universiteit van Nederland.