Heb jij dat ook wel eens? Dat je een muis voorbij ziet flitsen in de woonkamer terwijl je lekker zit uit te brakken, of dat er in de keuken een mierensnelweg van en naar de stapel pizzadozen loopt? Of wat dacht je van die wolk agressieve fruitvliegjes rondom de eenzame appel die al enige tijd op je eettafel ligt te wachten op een nieuwe eigenaar?

Dan heb je last van ongedierte. Hoef je je helemaal geen zorgen over te maken, het kan de beste overkomen. Ook Einstein moest wel eens ongedierte bestrijden, om nog maar te zwijgen over Steve Jobs. Die heeft een periode gehad dat hij geloofde dat hij niet hoefde te douchen, kun  je nagaan hoe diervriendelijk zijn directe omgeving toen was.

No worries, we helpen je graag bij het bestrijden van de meest voorkomende soorten ongedierte in studentenhuizen.

 

1. Muizen

Laten we eerst onze blik eens richten op de muis. Muizen zijn fanatieke mensenvrienden, ze houden vooral van ons vanwege ons eten en de rommel die we achterlaten. En ze weten ons overal te vinden. Omdat een muis een flexibel skelet heeft, kan hij of zij door gaten heen kruipen ter grootte van een grote pen. Bijna geen houden aan dus. Gelukkig vinden muizen het in de zomer buiten ook wel prima, dus de meeste last zul je van ze  hebben in de winter. Behalve bij slecht weer, natuurlijk.

Toch last van een muis? Muizen bestrijden kun je doorgaans prima zelf. Heel voor de hand liggend is dan de muizenval. Vroeger gebruikten we alleen de traditionele vingervermorzelaar die je met muis en al bij de vuilnis moest zetten, maar tegenwoordig kennen we ook de veel diervriendelijker (denk ook aan je imago) herbruikbare muizenval waar de muis levend in achter blijft, zodat je ‘m ergens anders naar buiten kunt laten. Ook lokdoosjes met muizengif kopen kan helpen, de muis gaat dan wel pas later dood, nadat het gif gaat werken. Hopelijk niet onder je bed, natuurlijk.

 

2. Mieren

In tegenstelling tot muizen, zijn mieren echte zonaanbidders en alleen actief in de lente en zomer. De mierenkolonie wordt dan wakker en gaat driftig op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden. Op een gegeven moment vliegen zelfs de nieuwe koninginnen uit, op zoek naar locaties om een nieuw nest te starten. Mieren zijn op zichzelf overigens niet zo heel erg snugger, maar ze zijn wel met veel en hebben een slim systeem van geursporen om ervoor te zorgen dat die grote getallen effectief worden ingezet. Zo vinden de enigszins willekeurig rondwandelende mieren regelmatig interessante bronnen van voedsel. Dan laten ze een geurspoor achter dat in de buurt wandelende mieren ook volgen en weer versterken als ze zelf voedsel vinden. Zo ontstaat de mierensnelweg die iedereen wel kent en vreest.

En wat kun je aan mieren doen? Je kunt ze bestrijden met mierenlokdoosjes, die zorgen ervoor dat het gif diep in het nest komt en vervolgens maximale schade aanricht. Ook het los strooien van gif is een goede optie (niet bij je eigen eten doen!) Ben je een echte doe-het-zelver, dan kun je ook proberen met zuur (citroensap bijvoorbeeld) de geursporen van mieren te verwijderen. Dan moeten ze weer opnieuw beginnen met zoeken en slaan ze je pizzadozen hopelijk over. Of hun reukvermogen ontregelen met koffie of peper. Dat werkt bij veel mensen overigens ook prima!

 

3. Fruitvliegjes

De laatste plaag waar we het over hebben in dit artikel, zijn de fruitvliegjes. Je weet wel, die wolk afgrijselijk kleine vliegjes die rondom al te lang bewaard fruit heen vliegt. Heb je ze wel eens geprobeerd dood te slaan met je hand of een vliegenmepper? Succes, want die kleine insecten zijn snel en met veel. Fruitvliegen kunnen namelijk honderden eitjes leggen en doen dat vaak en met veel plezier. Heb je ze eenmaal, dan weet je zeker dat je er binnenkort echt heel veel hebt. Lekker dan, horen we je denken. Maar ook hier kun je iets aan doen!

Er zijn bijvoorbeeld kenners die zweren bij knoflook om fruitvliegjes weg te jagen. Maar goed, als dat al werkt, dan jaag je er misschien ook je nieuwste Tinder-date wel mee weg. Wij zweren zelf bij de fruitvliegjesval. Zo’n val heb je eenvoudig en snel zelf gemaakt, door een bakje met zoete vloeistof te mixen met afwasmiddel (dat verlaagt de oppervlaktespanning), maar kun je ook prima online kopen.

 

Nog meer tips nodig om ongedierte te bestrijden? Kijk dan ook eens op BestrijdenvanOngedierte.nl, bijvoorbeeld voor taaie rakkers als zilvervisjes.