Veel studenten kiezen ervoor om tijdens hun studie op kamers te gaan. De meeste studenten gaan een kamer huren in de stad waar zij gaan studeren, of daar in de buurt. De huurkosten van een kamer kan per stad erg veel verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld in Den Haag een stuk goedkoper huren dan in Amsterdam.

Als je er voor kiest om op kamers te gaan, is het belangrijk om al vroeg te beginnen met het zoeken van een kamer. Soms heb je geluk en kun je direct verhuizen, maar voor sommige steden kan het erg moeilijk zijn om een huis of kamer te vinden.

 

Huurprijs studentenkamer

 

Ook is het belangrijk dat je van te voren goed bedenkt wat je per maand wilt betalen aan een kamer of huis. Moet je de gehele huur zelf betalen, of betalen je ouders (een deel)? Hou er ook rekening mee dat, wanneer je niet ‘inclusief’ huurt, er kosten bij kunnen komen voor het gas, water, licht, tv en internet. Wanneer je met huisgenoten woont, kun je deze kosten eventueel delen.

 

Soorten (studenten)woningen

 

Er zijn verschillende soorten woningen waar je voor kunt kiezen. Wij hebben de bekendste soorten (studenten)woningen verzameld:

  • Studentenhuis: in een studentenhuis woon je samen met andere studenten en deel je vaak de badkamer, huiskamer, de keuken en het toilet.
  • Studio: een studio is in de meeste gevallen iets duurder dan een kamer in een studentenhuis. Wanneer je in een studio woont heb je alle faciliteiten voor jezelf.
  • Kraak/Antikraak: het wonen in een kraak- of antikraak woning is vaak de goedkoopste manier.
  • Samen met vrienden: ook kun je er voor kiezen om een groter en duurder huis te huren samen met vrienden.

 

Waar een kamer vinden?

 

Er zijn verschillende websites die het aanbod van studentenwoningen/kamers verzamelen: