Studentenverzekering

Op zoek naar een goede studentenverzekering? Dan is het verstandig om je eerst te bedenken welke verzekeringen voor studenten verplicht zijn, welke (bijna) altijd nuttig zijn en welke studentenverzekeringen optioneel zijn.

De belangrijkste studentenverzekeringen om serieus naar te kijken zijn o.a. de zorgverzekering voor studenten en een inboedelverzekering voor je studentenkamer (en dekking van je kostbaarheden, zoals laptop en mobiele telefoon, buitenshuis).

Of ga direct naar:
> Zorgverzekeringen
> Inboedelverzekeringen
> Autoverzekeringen
> Uitvaartverzekering
> Laptopverzekering

Verplichte studentenverzekering

Van alle verzekeringen voor studenten is de enige echt verplichte studentenverzekering de zorgverzekering. Iedereen is verplicht individueel verzekerd voor ziektekosten en zorg vanaf het bereiken van de 18 jarige leeftijd. Ook als student moet je minimaal een basisverzekering afsluiten. Tot je 18e ben je nog gratis mee verzekerd bij je ouders. Na je 18e gaan je ouders premie voor je betalen, of kun je zelf een polis afsluiten die bij jou past. Vanaf je 18e heb je ook een verplicht Eigen Risico. Eventueel kun je kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico. Daarmee bespaar je maandelijks premie, maar je moet uiteraard meer zelf betalen voordat je je studenten zorgverzekering kunt aanspreken. Ook moet je de keuze maken of je een eventuele aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten voor specifieke behandelingen en of je een tandartsverzekering wilt afsluiten.

> Meer over studenten zorgverzekeringen

Waardevolle studenten verzekeringen

Voor vrijwel iedere uitwonende student is een inboedelverzekering aan te raden. Met een inboedelverzekering voor studenten ben je gedekt voor schade en diefstal door inbraak. Zorg wel dat je een speciale studentenpolis hebt voor studentenkamers. Deze zijn namelijk vele malen voordeliger dan een traditionele inboedelverzekering, omdat de gemiddelde student natuurlijk minder bezittingen heeft verzameld dan oudere verzekerden.

Sommige verzekeraars bieden zelfs een ‘all risk’ studentenverzekering aan waarbij je zelfs gedekt bent als je zelf schade veroorzaakt aan je eigen spullen. Best handig als je een keer in niet helemaal nuchtere toestand thuis zou komen…

> Meer over inboedelverzekeringen voor studenten

Je bent als student niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor als je schade toebrengt aan een ander of andermans bezittingen, maar het is wel erg sterk aan te bevelen om deze verzekering af te sluiten. De premie is vaak laag, terwijl je enorme (gevolg)schade kunt afdekken. Vaak is zo’n aansprakelijkheidsverzekering inbegrepen bij je inboedelverzekering.

Als student sleep je je belangrijkste & duurste bezittingen (smartphone, tablet, laptop, etc) nogal eens met je mee naar college, bibliotheek of naar de stad. In zo’n geval geldt je inboedelverzekering helaas niet bij schade of verlies. Maar door een aparte studentenverzekering af te sluiten voor kostbaarheden buitenshuis ben je ook buiten je studentenkamer gedekt. De moeite waard dus! Lees meer over kostbaarhedenverzekeringen en buitenshuisverzekeringen voor studenten.

 

Reisverzekering voor studenten

Ook voor vakanties hebben verzekeraars vaak voordelige polissen voor studenten. Sluit je een doorlopende reisverzekering voor studenten af, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over eventuele schade of verlies buiten de landsgrenzen. Wederom geen verplichte studentenverzekering, maar je bent als student sneller in het buitenland dan je denkt. Niet alleen op zomervakantie, skivakantie of een uitje (vereniging, jaarclub, dispuut of studentenhuis). Maar denk ook eens aan buitenlandstages, bedrijfsbezoeken en (afstudeer) stages. Dan geeft een doorlopende reisverzekering voor studenten toch een hoop rust.

 

Rechtsbijstand verzekering voor studenten

Ook als student kun je in een conflictsituatie terecht komen. Denk maar eens aan een dispuut met je huurbaas, een probleem bij bij stagebedrijf of tijdens een bijbaan. Dan is het fijn als je op juridische bijstand kunt rekenen zonder hier honderden euro’s per uur voor kwijt te zijn. Ook daar is een studentenverzekering voor. Door een speciale rechtsbijstandverzekering voor studenten af te sluiten kun je in dit soort situaties terugvallen op juridisch advies en bijstand bij eventuele rechtzaken.

Optionele verzekeringen voor studenten

 

Een autoverzekering is uiteraard alleen een verplichte studentenverzekering als je als student een auto bezit. In dat geval heb je minimaal een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering nodig voor als je een ander schade toebrengt. Als een goedkope auto hebt met een lage restwaarde dan zit je meestal goed met een WA verzekering. Heb je een duurdere auto dan kun je ook kiezen voor een WA + Beperkt Casco verzekering of zelfs een WA + Volledig Casco verzekering (zogenaamde All risk verzekering). Ook hier zijn verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden die speciaal gericht zijn op studenten en jongeren. Je kunt hier dus flink besparen op je verzekeringspremie.

> Meer over autoverzekeringen voor studenten

Plat gezegd is de kans dat je als student komt te overlijden niet heel groot. Toch kan het voor je nabestaanden rust geven als bij een eventueel overlijden een aantal zaken (financieel) geregeld is. Er zijn weinig studenten die dit risico zelf verzekeren, maar genoeg ouders of grootouders die een uitvaartverzekering voor hun (klein)kinderen afsluiten. Het is altijd een gevoelig onderwerp, maar mogelijk toch nuttig om je even in te verdiepen.

> Meer over uitvaartverzekeringen voor studenten

 

Lees meer over de verschillende studentenverzekeringen en maak de juiste keuze. Via Studenten Wegwijzer kun je voor vrijwel iedere studentenverzekering de premies van verzekeraars vergelijken en direct online naar de beste verzekeraar gaan om je studentenverzekering af te sluiten.