Inboedelverzekering studenten

Ben je student en ga je uit huis/op kamers? Dan heb je een studenten inboedelverzekering nodig! Deze verzekering zorgt ervoor dat alle bezittingen in je studentenkamer goed verzekerd zijn in geval van schade en/of diefstal en je zelf dus niet voor alle kosten opdraait.

➜ Naar de goedkoopste inboedelverzekeringen voor je studentenkamer 2024
➜ Belangrijke info voor ouders

Inboedelverzekering studentenkamer | De beste & goedkoopste verzekeringen

Een inboedelverzekering voor studenten kun je afsluiten bij allerlei bekende verzekeraars, zoals FBTO, Centraal Beheer, a.s.r, OHRA en ga zo maar door. Maar wat is de goedkoopste inboedelverzekering? En welke verzekeraar biedt de beste voorwaarden? Wij helpen je graag bij het vergelijken en kiezen van de juiste inboedelverzekering voor je studentenkamer!

Hieronder vind je goedkope inboedelverzekeringen die populair zijn onder studenten. Let op: dit zijn vanaf-prijzen en de premies kunnen behoorlijk variëren, afhankelijk van o.a. je leeftijd, je adres en je woonsituatie. Bereken dus altijd de specifieke premie voor jou bij meerdere verzekeraars. Dat is meestal maar een minuutje werk.

De goedkoopste* en beste inboedelverzekeringen voor studenten 2024:

FBTO inboedelverzekering
Centraal Beheer inboedelverzekering premie

* Bovenstaande premies zijn vanaf premies inclusief 21% assurantiebelasting. De premies zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 juli 2024 en zijn gebaseerd op deze ijkgegevens. Als de premie van de verzekeraar blijkt af te wijken van de hierboven getoonde premies, dan is de premie van de verzekeraar uiteraard leidend.

 

Of bekijk alle studenten inboedelverzekeringen bij:

inboedelverzekering student centraal beheer
inboedelverzekering student fbto
inboedelverzekering student ohra
inboedelverzekering student aegon
inboedelverzekering student inshared
inboedelverzekering student allianz
inboedelverzekering student unive
inboedelverzekering student hema

Alle inboedelverzekeraars op een rij

Naast de beste & goedkoopste inboedelverzekering voor je studentenkamer, zijn er natuurlijk nog veel meer opties. We hebben alle verzekeraars waarbij je een inboedelverzekering kunt afsluiten hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Centraal Beheer Verzekeraar Centraal Beheer is één van onze favoriete keuzes voor een studenten inboedelverzekering. Je hebt hier namelijk de mogelijkheid om aan te geven dat je in een studentenkamer woont, waardoor je premie een stuk lager is. Bij veel andere verzekeraars wordt uitgegaan van een volledige woning en kan je premie dus hoger uitvallen. Met de inboedelverzekering van Centraal Beheer ben je verzekerd bij schade aan je inboedel in je afgesloten studentenkamer.
  • FBTO Ook bij verzekeraar FBTO kun je een inboedelverzekering afsluiten als je op kamers gaat. Bij schade door inbraak, diefstal, brand of water zijn de spullen in je studentenkamer verzekerd. Ook word je bij FBTO lekker snel geholpen als je schade hebt, zelfs ’s nachts en in het weekend.
  • Aegon Hoewel je bij Aegon geen verzekering kunt afsluiten voor een studentenkamer (alleen voor een volledige woning), is het nog steeds een voordelige optie. Bovendien krijg je nog eens 30% welkomstkorting op de premie van de basis dekking gedurende 12 maanden.
  • InShared Ook bij verzekeraar InShared kun je als student eenvoudig en snel een inboedelverzekering afsluiten. Bovendien kun je allerlei aanvullende verzekeringen kiezen, bijvoorbeeld voor mobiele elektronica zoals smartphones en laptops. Bij InShared geldt: hoe minder schade, hoe meer geld er voor jou overblijft. Dit krijg je terug in de vorm van een jaarbeloning.
  • OHRA OHRA is één van de meest bekende verzekeraars van Nederland en is een betrouwbare partij als het gaat om inboedelverzekeringen. Schade meld je gemakkelijk via de OHRA app en je hebt altijd de keuze uit directe betaling of hulp bij herstel. Ook hier kun je kiezen voor een paar aanvullende dekkingen zoals Extra dekking buiten het huis, Extra dekking glas en een Kostbaarhedenverzekering.
  • Univé Bij verzekeraar Univé kun je kiezen uit 3 soorten inboedelverzekeringen: Inboedel Basis, Inboedel All Risk en Inboedel All Risk met Buitenshuis dekking. Ook krijg je tot 10% pakketkorting, hulp bij cybercriminaliteit en direct hulp bij schade.
  • Allianz  Ga je studeren of stage lopen in het buitenland? Dan is de Globetrotter verzekering van Allianz Assistance interessant voor jou. Deze uitgebreide reisverzekering is speciaal ingericht voor mensen die voor een langere tijd naar het buitenland vertrekken. Bovendien krijg je nog eens 10% jongerenkorting, waardoor je extra voordelig uit bent.

TIP! Lees altijd goed na wat de voorwaarden zijn bij iedere verzekeraar. Hier kunnen namelijk nogal wat verschillen in zitten.

 

Wat is een inboedelverzekering en waar heb je ‘m voor nodig?

Een inboedelverzekering is een verzekering die de schade aan je inboedel/huisraad dekt bij bijvoorbeeld brand, lekkage, storm of diefstal. Met een inboedel bedoelen we je meubels, elektronische apparaten en alle andere bezittingen die niet in je studentenkamer vastzitten. Een keuken en badkamer kun je met een inboedelverzekering dus niet verzekeren.

Hoewel het afsluiten van een inboedelverzekering niet verplicht is, raden we je dit zeker aan! Je sluit namelijk al een studenten inboedelverzekering af voor een paar euro per maand en je bent echt verder van huis wanneer je je complete inboedel opnieuw kunt aanschaffen. Een bed, bank, televisie, laptop, etc. zijn toch al snel een paar duizend euro waard. Hoe uitgebreider je je inboedelverzekering afsluit, hoe meer er wordt vergoed.

 

Speciale inboedelverzekering voor studenten

Nu vraag je je als student zijnde misschien af of er niet een ‘speciale’ studenten inboedelverzekering is? Die is er zeker! Er bestaan speciale studentenverzekeringen die gericht zijn op kamerbewoning in plaats van een ‘normale’ verzekeringsvariant. Handig als je voor de juiste dingen verzekerd wil zijn en niet onnodig veel geld wil betalen.

Verschillen inboedelverzekering studenten

De grootste verschillen tussen reguliere inboedelverzekeringen en varianten voor studenten zitten hem in:

  • de woonsituatie van studenten (vaak een kamer met gedeelde faciliteiten)
  • de vaak relatief beperkte (waarde van de) inboedel
  • de nog relatief lage leeftijd van de verzekerde

Bij speciale studentenverzekeringen is de dekking (het verzekerde bedrag) dan ook vaak lager, en nog belangrijker, de premie daarmee ook. Let er dus op dat je verzekeraar een speciale verzekering aanbiedt voor ‘kamerbewoning’. De verzekering hoeft niet eens per se voor studenten te zijn, maar de premie voor ‘kamerbewoning’ is vaak stukken lager dan de goedkoopste normale inboedelverzekering voor een alleenstaande huurder.

 

Twee soorten inboedelverzekering

Net zoals met een autoverzekering heb je bij een inboedelverzekering ook de keuze uit meerdere varianten. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering kun je kiezen uit deze twee varianten:

  • Extra uitgebreid In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, dekt de extra uitgebreide dekking alleen voorvallen die vermeld staan in de polisvoorwaarden. Dit is dus in principe de meest basic inboedelverzekering.
  • Allrisk Een allrisk verzekering doet zijn naam wel eer aan en dekt alle schade, tenzij deze uitgesloten zijn in de polisvoorwaarden. Ook schade die je zelf hebt veroorzaakt valt niet onder de allrisk inboedelverzekering. Let er wel op dat je met een allrisk verzekering meer verzekert, en dus ook een hogere premie betaalt.

 

Eigen risico bij een inboedelverzekering

Het eigen risico is een onderdeel van de inboedelverzekering. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen uit verschillende hoogtes van het eigen risico. Bedenk altijd: hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Wil je dus lage (maandelijkse) lasten? Dan is een hoger eigen risico misschien interessant. Je loopt dan wel het risico veel geld te moeten betalen wanneer je aanspraak maakt op je inboedelverzekering bij schade en/of diefstal. Een laag eigen risico is de meest veilige optie, maar gaat gepaard met hogere (maandelijkse) lasten. Dit kan interessant zijn wanneer je zeker wil weten dat alle gedekte schade volledig vergoed wordt of als je momenteel niet genoeg geld hebt om grote uitgaven te doen in het geval van diefstal of schade aan je inboedel.

 

Aanvullende verzekeringen

Bovenop je inboedelverzekering zijn er nog een aantal aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten:

  • Buitenshuisdekking Bij veel verzekeraars kun je ook een inboedelverzekering afsluiten inclusief buitenshuisdekking. Schade en/of verlies buiten je huis is vaak niet standaard verzekerd. Met een buitenshuis verzekering verzeker je ook de losse spullen in je tuin, schuur of garage. Hier betaal je dan extra premie voor.
  • Glasverzekering Je raadt het waarschijnlijk al, met een glasverzekering verzeker je het glas van je woning of studentenkamer. Je kunt een aparte glasverzekering afsluiten, maar je kunt glas ook aanvullend verzekeren op je inboedelverzekering. Bekijk ook hier goed je huurcontract (!), hierin vind je terug of je zelf een aanvullende glasverzekering moet afsluiten of dat de verhuurder dat al heeft gedaan.
  • Kostbaarhedenverzekering Heb je veel dure of kostbare spullen in huis? Dan valt bij schade en/of diefstal een deel van deze spullen onder de dekking van je inboedelverzekering. Maar vaak is dit bedrag beperkt en is dus niet alles verzekerd. Het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering zorgt ervoor dat je kostbare spullen verzekerd zijn in geval van diefstal, verlies en schade.

 

Het afsluiten van een inboedelverzekering | Waar moet je op letten?

Wanneer je als student een inboedelverzekering gaat afsluiten zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Lees je huurcontract goed door Als je een woning (of studentenkamer) huurt is het afsluiten van een inboedelverzekering vaak verplicht. Dit kun je terugvinden in je huurcontract. Mocht je twijfelen kun je het altijd even navragen bij andere bewoners van het studentenhuis.
  • Verzeker het juiste bedrag Vind je het lastig om in te schatten voor welk bedrag je je inboedel moet verzekeren? Ga dan altijd uit van het bedrag dat je voor je inboedel zou betalen als je het nieuw zou moeten kopen, oftewel de nieuwwaarde.
  • Vergelijk voor de beste prijs Er zijn tientallen verzekeraars waarbij je een inboedelverzekering kunt afsluiten. Wij snappen best dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maak in dat geval gebruik van een handige vergelijker.
  • Geen opstalverzekering Verwar een inboedelverzekering niet met een opstalverzekering. Hoewel deze verzekeringen erg op elkaar lijken, heb je als huurder niets met een opstalverzekering te maken. Een opstalverzekering sluit je af om schade te dekken aan de woning zelf en valt dus onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

 

Vergoeding inboedelverzekering bij schade aan je smartphone

Helaas wordt schade aan je smartphone vaak niet vergoed door een inboedelverzekering. Verzekeraars hebben hun voorwaarden de laatste jaren aangepast en deze zijn een stuk strenger dan eerst. Dit komt omdat smartphone schade één van de meest geclaimde schades is bij verzekeraars. Hierdoor lopen de kosten voor verzekeraars hoog op en bovendien is het heel lastig om te achterhalen wat er precies is gebeurd en of dit wel daadwerkelijk in huis gebeurd is.

Bijna geen enkele inboedelverzekering dekt schade aan je smartphone. Toch zijn er een aantal verzekeraars die de schade (gedeeltelijk) dekken wanneer je een allrisk verzekering hebt. Maar hier zitten vaak strenge voorwaarden aan vast. Een verzekeraar kan ook een beroep doen op je eigen risico bij het claimen van smartphone schade.

Maar wat kun je dan wel doen om je smartphone te verzekeren? Bij sommige inboedelverzekeringen kun je een aanvullende dekking of verzekering kiezen die schade aan je smartphone (deels) vergoed. Wil je toch liever een uitgebreidere verzekering/dekking? Dan kun je kiezen voor een aparte telefoonverzekering. Je smartphone is dan in bijna alle schadegevallen verzekerd.

Tip: bekijk alvast de uitvaartverzekeringen voor 18-jarigen

Inboedelverzekering & studeren in het buitenland

Veel studenten gaan tijdens hun studie een periode naar het buitenland om daar stage te lopen of om een minor of master te volgen. Vaak wordt er wel gedacht aan dingen zoals de zorgverzekering, maar een inboedelverzekering schiet er vaak bij in. Tijdens je periode in het buitenland verblijf je waarschijnlijk in een (studenten)kamer of appartement waar je inboedel komt te staan. Ook dan is het erg belangrijk om je inboedelverzekering te checken, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wat je het beste kunt doen verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars kun je heel eenvoudig je adres wijzigen naar je tijdelijke, nieuwe adres in het buitenland. Let op: dit kan alleen als je de volledige tijd in het buitenland op dezelfde plek verblijft. Als je gaat rondreizen heeft dit geen zin. Ook bestaat er zoiets als een globetrotter verzekering. Dit is een complete reisverzekering die er speciaal op ingericht is om voor een langere periode in het buitenland te blijven. Voordat je een globetrotter verzekering afsluit, raden we je aan om altijd even te checken of je je huidige verzekering wel of niet kunt aanhouden.

 

Als ouder een inboedelverzekering afsluiten voor je kind

Gaat je kind op kamers wonen en ben je als ouder benieuwd hoe het zit met de inboedelverzekering? Dat leggen we je graag uit! Wanneer je kind uit huis gaat en dus op kamers gaat wonen zijn de spullen in zijn/haar studentenkamer niet mee verzekerd met jouw/jullie inboedelverzekering. We raden dus zeker aan dat je kind een eigen inboedelverzekering afsluit. De inboedel van een studentenkamer is namelijk al snel een paar duizend euro waard. Bovendien hoeven de kosten niet hoog te zijn, je sluit al een inboedelverzekering af vanaf een paar euro per maand.

Let op! Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een uitwonend kind wél mee verzekerd kan worden met de inboedelverzekering van de ouders. Echter zitten hier vaak strikte voorwaarden aan, is de dekking veel minder uitgebreid en ben je vaak duurder uit dan wanneer je een aparte inboedelverzekering afsluit.

➜ Bekijk alle inboedelverzekeringen voor studenten