Zorgverzekering studenten vergelijken 2023

zorgverzekering studenten 2017 - vrije keuze artsen beeld?

Op zoek naar informatie over jouw (nieuwe) studenten zorgverzekering in 2023? Zit je te denken aan de goedkoopste zorgverzekering voor studenten? De goedkoopste is natuurlijk niet per se de beste. Tijd dus om zorgverzekeringen voor studenten in 2023 te vergelijken en de best passende studenten zorgverzekering voor jou te kiezen.

De zorgverzekering is feitelijk de enige studentenverzekering die verplicht is. Wij helpen je om studenten zorgverzekeringen te vergelijken en om je keuze te maken. Op Studenten Wegwijzer kun je voor verzekeringsjaar 2023 zorgverzekeringen vergelijken die speciaal gericht zijn op studenten, of algemene zorgverzekeringen die gunstig uitpakken voor studenten.

Vergelijken goedkope zorgverzekeringen studenten 2023

De premies voor 2023 zijn inmiddels bekend. Hieronder hebben we een aantal goedkope of interessante studenten zorgverzekeringen bij de bekendere landelijke aanbieders op een rijtje gezet. Hierbij zijn we voor de premie uitgegaan van de keuzes die we verderop hebben aangegeven om je zorgverzekering zo goedkoop mogelijk te maken (o.a. maximaal eigen risico, geen aanvullende polissen). Of dat voor jou ook de beste keuzes zijn, dat moet je uiteraard zelf nagaan. Onderin deze pagina leggen we meer uit over mogelijke voor- en nadelen.

Maak altijd zelf een berekening van jouw premie voor 2023 op de website van de zorgverzekeraar. Als de premie van de verzekeraar blijkt af te wijken van de hieronder getoonde premies, dan is de premie van de verzekeraar uiteraard leidend.

 

Top 3 zorgverzekeringen studenten 2023 (premie per maand) – Maximaal eigen risico (€ 885,-)

 • United Consumers (€ 107,45)
 • Univé (€ 107,45)
 • Just (€ 107,95)

 

Top 10 zorgverzekeringen studenten 2023 (premie per maand) – Minimaal eigen risico (€ 385,-)

 • Vink Vink (€ 125)
 • FBTO (€ 126,95)
 • United Consumers (€ 127,45)
 • Univé (€ 127,45)
 • Just (€ 127,95)
 • CZ Direct (€ 128,30)
 • Nationale Nederlanden (€ 128,30)
 • Ditzo (€ 128,95)
 • Interpolis (€ 129,95)
 • Zilveren Kruis Basis (€ 129,95)

 

Uitgebreid studenten zorgverzekeringen 2023 vergelijken?

Second opinion bij het vergelijken van studenten zorgverzekeringen voor 2023?

Kijk gerust ook nog eens op onderstaande onafhankelijke vergelijkers van zorgverzekeringen om te checken of wij echt wel de beste en goedkoopste studenten zorgverzekeringen in 2023 voor je op een rijtje hebben gezet.

 

Klik hieronder direct door naar de zorgverzekeringen vergelijkers bij:

studenten zorgverzekeringen vergelijken bij zorgkiezer voor 2017
studenten zorgverzekeringen vergelijken bij independer voor 2017
studenten zorgverzekeringen vergelijken bij pricewise voor 2017

Hoe vergelijken zorgverzekeringen voor studenten in 2023?

Hoe kun je studenten zorgverzekeringen eigenlijk vergelijken? Er lijken zoveel mogelijkheden te zijn bij het kiezen van de juiste studenten zorgverzekering. Als je de bomen door het verzekeringsbos niet meer ziet, hieronder hebben we de belangrijkste afwegingen voor je op een rijtje gezet voor de situatie in 2023. Overigens, vergeet de simpelste tip niet: zelf werken aan je gezondheid is de makkelijkste manier om je zorgkosten te drukken.

 • Vrije zorgkeuze of niet – Ook in 2023 kun je bij je zorgverzekering kiezen of je bij alle zorgverleners terecht kunt (vrije zorgkeuze dus). Of dat je alleen zorg wil/mag afnemen bij zorgverleners (zoals ziekenhuizen, specialisten, apothekers, etc) die door jouw verzekeraar gecontracteerd zijn – geen vrije zorgkeuze. De laatste versie is uiteraard beperkter, maar omdat de verzekeraar de zorg voordeliger kan inkopen is de premie van dit soort zorgverzekeringen ook lager. Bij vrije zorgkeuze is er meestal sprake van een zogenaamde restitutiepolis, omdat je je zorg zelf kiest en deze vervolgens vergoed (‘gerestitueerd’) krijgt. Zonder vrije zorgkeuze spreekt men over een natura polis, omdat je daar door de zorgverzekeraar een zorgverlener (in natura) krijgt toegewezen.
 • Verhogen Eigen Risico – Binnen je basisverzekering heb je een verplicht Eigen Risico van EUR 385 per jaar. De eerste zorgkosten die je jaarlijks maakt moet je dan ook altijd zelf vergoeden. Overigens zijn bepaalde zorgkosten (zoals huisartsbezoek) uitgesloten van Eigen Risico. Je kunt je eigen risico maximaal met EUR 500 per jaar verhogen in ruil voor een lagere premie. Verwacht je dus relatief weinig zorg te gebruiken, dan ben je hiermee goedkoper uit. Houd er uiteraard wel rekening mee dat je in geval van  onverwachte zorg – bijvoorbeeld door een ongeluk – opeens wel extra zorg uit eigen zak zult moeten betalen. Een reservepotje, of desnoods een toezegging om bij te springen van je ouders, is dan ook aan te bevelen.
 • Service niveau – Bij sommige zorgverzekeringen voor studenten mag je alleen online je zaken regelen en krijg je ook alleen online service. Uiteraard weer in ruil voor een goedkopere zorgverzekering. Vind je het fijn om alles zelf online te regelen? Dan is zo’n budgetpolis een uitkomst. Heb je behoefte aan telefonisch contact of zelfs een fysieke locatie waar je heen kunt met je (zorg)vragen? Dan kun je beter niet voor zo’n type zorgverzekering kiezen.
 • Aanvullend verzekeren – Last, but not least: de aanvullende verzekering. Bovenop je basisverzekering kun je je extra verzekeren tegen zaken die niet in het Basispakket zitten. Denk bijvoorbeeld aan tandartskosten, fysiotherapie of anticonceptie. Zorgverzekeraars hebben hier allerlei modules en pakketten voor gemaakt, dus het loont om de verschillende mogelijkheden goed te vergelijken. Denk eerst zelf eens na over welke zorgkosten je verwacht en of je die per se wilt verzekeren. Met een goed gebit kan zelf je jaarlijkse controle betalen een stuk goedkoper uitpakken.

 

Let op: vergeet niet om altijd te checken of je misschien in aanmerking komt voor een collectiviteitskorting. Dat kan je een hoop premie besparen op je zorgverzekering. 

Extra tip: zelfs als student is het belangrijk een uitvaartverzekering af te sluiten. 

 

Zorgverzekering studenten 2023? Vraag zorgtoeslag aan!

Als je Nederlandse student bent van 18 jaar of ouder, dan heb je ook in 2023 in heel veel gevallen recht op zorgtoeslag. Om hierop recht te hebben moet je:

 • 18 jaar of ouder zijn;
 • een Nederlandse zorgverzekering hebben;
 • een inkomen van maximaal € 38.520 (voor alleenstaanden);
 • de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben;
 • niet meer vermogen hebben dan € 127.582 (voor alleenstaanden);

Voldoe je hieraan? Dan is je maandelijkse zorgtoeslag al gauw € 154 per maand. Ja, dat lees je goed. Je zorgtoeslag kan in sommige gevallen zelfs hoger zijn dan de premie van je verzekering.

Vergeet de zorgtoeslag voor 2023 dus niet aan te vragen, anders ben je dief van je eigen portemonnee! Hier kun je trouwens de zorgtoeslag betaaldata vinden.

Goedkope zorgverzekeringen voor studenten in 2023 – wat is eigenlijk goedkoop?

Vanaf je 18e ben je niet meer gratis meeverzekerd binnen de zorgverzekering van je ouders. Je kunt eventueel wel binnen het pakket van je ouders blijven, maar zij gaan hiervoor dus voortaan betalen. Je kunt vanaf je 18e ook zelf je eigen zorgverzekering afsluiten. Door speciale zorgverzekeringen voor studenten te vergelijken voor 2023 kun je wellicht een verzekering vinden die beter aansluit bij jouw wensen als student.

De makkelijkste manier om in 2023 aan een goedkope studenten zorgverzekering te komen is door te kiezen voor:

 • Een naturapolis (zonder vrije zorgkeuze)
 • Een budgetpolis (alleen online)
 • Een maximaal eigen risico van EUR 885
 • Geen aanvullende verzekeringen af te nemen

Hiermee kies je voor de goedkoopste studenten zorgverzekering wat betreft premie per maand. Of dat in de praktijk ook echt het goedkoopste uitpakt, dat is natuurlijk een andere vraag. Als je even negatief naar bovenstaande kijkt dan kun je in 2023 ook een hoop (potentiële) kosten zien:

 • Je moet met je naturapolis misschien wel een stuk verder rijden om naar een gecontracteerde zorgverlener te komen. Je moet hiervoor dus mogelijk extra reiskosten maken en het kost je meer tijd.
 • Je hebt misschien een moeilijk zorgprobleen en wilt hier graag met iemand over praten. Dan heb je met je budgetpolis wellicht pech bij je eigen zorgverzekeraar.
 • Als er onverwachte zorgkosten op je pad komen dan moet je die bij een verhoogd eigen risico eerst allemaal zelf betalen tot EUR 885
 • Als je niet gedekt bent voor aanvullende zorgkosten en er gebeurt iets onverwachts, bijvoorbeeld een ongelukje met schade aan je gebit, dan kun je flinke extra kosten maken die je zelf moet vergoeden.