Wil je je studieboeken verkopen? Als je klaar bent met je studie dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je studieboeken de rest van je leven met je mee te zeulen als een trofee van wat je behaald hebt… Maar misschien is het wel verstandiger om je studieboeken lekker te verkopen. Er is tegenwoordig namelijk een serieuze tweedehands markt voor het kopen en verkopen van studieboeken o.a. via Bol.com of StudyStore. Studenten Wegwijzer zocht uit hoe & waar je je studieboeken het beste kunt verkopen, hoe dat werkt bij partijen als Bol.com en Studystore, wat het je kost en wat het tweedehands verkopen van je studieboeken je kan opleveren.

 

Direct je studieboeken verkopen via: Bol.com | Marktplaats

 

Waar kan ik het beste mijn tweedehandse studieboeken verkopen?

Uiteraard is een makkelijke manier om van je oude studieboeken af te komen, om deze te verkopen aan een jongerejaars student uit je omgeving, bijvoorbeeld via je studievereniging of je studentenvereniging. Dat scheelt verzending en het is makkelijk geregeld. Maar vermoedelijk heb je die optie al geprobeerd, want anders zat je dit artikel niet te lezen.

Dan zijn er 2 andere opties om je tweedehands studieboeken te verkopen:

 1. Verkopen van je studieboeken aan een inkoper, zoals StudyStore
 2. Verkopen van je studieboeken via een bemiddelaar / platform, zoals Bol.com of Marktplaats

Hieronder hebben we op een rijtje gezet hoe deze opties werken, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer je je geld kunt verwachten.

 

1. StudyStore boeken verkopen

Bij StudyStore boeken verkopen is appeltje eitje! Studieboeken inkoper en verkoper StudyStore heeft een enorme lijst aan studieboeken in haar bestand die ze waarderen op hun tweedehands marktwaarde. Hierbij overigens uitgaande van studieboeken in goede staat, dus als je niet goed voor je boeken gezorgd hebt, dan is dit geen goede optie voor jou. Hoe het verkopen van je tweedehands studieboeken via Studystore werkt is als volgt:

 • Je voert het ISBN nummer van je studieboek(en) in
 • StudyStore geeft direct automatisch een ‘inkoop’ waardering / bod aan voor je studieboeken
 • Ben je het eens met het bod, dan klik je op verkopen. Je vult je gegevens in en print de verkoopbon
 • Vervolgens stuur je je oude studieboeken gratis op naar het antwoordnummer van StudyStore of je levert je studieboeken in bij een van de winkels van StudyStore
 • Je ontvangt een email zodra je boeken binnen zijn en deze geaccepteerd zijn
 • Vervolgens heb je je geld binnen 7 dagen op je rekening

 

Er zijn bij StudyStore dus geen extra kosten of opslagen bij het verkopen van je studieboeken, omdat je ze rechtstreeks aan hen verkoopt. What you see is what you get. Je bent alleen afhankelijk van de prijs die zij bieden en er valt over die prijs niet te onderhandelen. Je haalt dus misschien niet het onderste uit de kan qua prijs voor je tweedehands studieboeken. Wel kun je in één keer van een hele lading studieboeken af komen, dus je hoeft niet te onderhandelen per boek en je hoeft ook niet meerdere keren kleinere verzendingen te doen. Hoppa, weg met die oude studieboeken. StudyStore boeken verkopen is nog nooit zo makkelijk geweest!

tweedehandse studieboeken verkopen via studystore

 

2. Studieboeken verkopen via Bol.com (platform / bemiddelaar)

Bij Bol.com werkt het allemaal net ietsje anders. Je gaat dan actief de markt op als ‘handelaar’. Eigenlijk word je gewoon een particuliere verkoper via het Bol.com platform. Misschien was het altijd al een droom van je om online dingen te verkopen? Dan is dit je kans 🙂 Maar zonder gekheid: op zich werkt ook dit vrij simpel, want je kunt je boeken eenvoudig aanmelden. Bij Bol.com kun je eventueel ook je studieboeken kwijt die in iets mindere staat zijn, want je geeft bij de verkoop zelf de ‘conditie’ van je boek aan. Verkopen van je tweedehands studieboeken via Bol.com gaat als volgt:

 • Je meldt je aan bij Bol.com en je opent een verkoopaccount
 • Je zet je artikelen te koop
 • Als er een bestelling geplaatst wordt, dan moet je deze accepteren
 • Jij verzorgt de verzending van een of meer studieboeken uit de bestelling
 • Binnen 3 weken na de verzending ontvang je je geld, mits de koper op tijd betaald heeft

 

Wat kost dit dan en wat levert het je op? Je betaalt per bestelling een bemiddelingsbijdrage van €0,99 + 15% van de verkoopprijs. Daarnaast draai je op voor de verzendkosten, maar het advies is om deze dus mee te nemen in je verkoopprijs. Iets complexer dus dan bij bijvoorbeeld StudyStore. De koper betaalt dan dus geen verzendkosten, maar deze betaalt wel weer €1,99 servicebijdrage per bestelling voor de bemiddeling. Hou daar rekening mee in het totale kostenplaatje voor de verkoper

Volgens eigen zeggen kun je via Bol.com je studieboeken binnen 30 seconden te koop aanbieden. Vervolgens zijn jouw studieboeken voor heel Nederland te zien via de gewone Bol.com website! Dat geeft natuurlijk een enorm bereik. Het nadeel kan wel zijn dat je voor een flinke lijst aan studieboeken dus behoorlijk wat tijd nodig hebt voor afhandeling van bestellingen. Het voordeel is weer dat je zelf je prijs bepaalt en dat je dus ook tweedehands studieboeken in mindere conditie kunt verkopen.

> Bekijk de mogelijkheden om je studieboeken te verkopen via Bol.com

> Open meteen een verkoopaccount bij Bol.com

verkopen van je studieboeken via het tweedehands platform van bol.com

 

3. Studieboeken verkopen op Marktplaats (platform / bemiddelaar)

Is het nog steeds niet gelukt om jouw oude studieboeken te verkopen? Dan hebben we altijd het oh zo fijne Marktplaats nog! Dit tweedehands platform is overal goed voor, dus ook voor het verkopen van jouw gebruikte studieboeken. Over het algemeen worden er wel veel oude studieboeken voor weinig aangeboden. Wil jij dus proberen meer te krijgen voor je oude studieboeken, raden wij je aan om een ander platform te kiezen of nog een keer je slag je te slaan bij Bol.com of StudyStore. Maar je weet wat ze zeggen… Niet geschoten is altijd mis!

> Nu je oude studieboeken verkopen via Marktplaats

 

Tweedehands studieboeken verkopen, wat te doen?

Iedere aanpak heeft zijn voor- en nadelen. Wat wij zouden adviseren is:

 • Check de ‘marktwaarde’ van een handjevol studieboeken bij zowel Bol.com als bij StudyStore
 • Als het niet heel veel uitmaakt, raden wij via Studystore boeken verkopen het meest aan & het restant via Bol.com
 • Of bepaal voor jezelf dat je best wat ‘gedoe’ wilt accepteren in ruil voor een hogere boekenprijs. Zo ja, verkoop je boeken dan bij Bol.com als ze daar (veel) meer waard lijken te zijn.

Veel succes met het verkopen van je tweedehands studieboeken!