Studeren in Utrecht

Utrecht is een echte studentenstad. De stad waar je goed kunt winkelen, tot laat kunt borrelen en waar daarnaast veel te doen (bezienswaardigheden, activiteiten en evenementen). De stad Utrecht ligt in de gelijknamige provincie Utrecht in het midden van het land. Utrecht is één van de populairste studentensteden van Nederland, en dat is niet voor niets!

Wanneer je gaat studeren in Utrecht merk je al snel dat er (bijna) elke avond wel iets voor studenten te doen is. Van cabaretavonden tot en met studentenfeestjes; in Utrecht is het altijd feest! Gemiddeld wonen er veel studenten in de binnenstad, dus wanneer jij op zoek bent naar gezelligheid van andere studenten, is dat snel gevonden!

Ontdek studentenstad Utrecht

Studentenkamers & wonen in Utrecht

 
Het is in Utrecht, net als in Amsterdam, helaas erg moeilijk om aan een leuke studentenkamer te komen. Omdat er zoveel studenten in deze stad studeren, willen ze hier graag ook wonen. Het is verstandig om zeer vroeg te beginnen met zoeken.
Via een studentenvereniging of via je opleiding kan het soms makkelijk zijn om aan een kamer in Utrecht te komen. Houd er daarnaast rekening mee dat de prijzen van de kamers vrij hoog liggen.

Uitgaan & studenten horeca in Utrecht

 

Utrecht heeft een groot aanbod van cafés en uitgaansgelegenheden. In het centrum van de stad zijn veel discotheken en cafés waar in het weekend of op donderdagavond (de studentenavond) leuke feesten worden georganiseerd. De meeste uitgaansgelegenheden mogen tot 04:00 uur open blijven.
De meest populaire uitgaansgelegenheid is Tivoli. Hier worden naast feesten ook concerten georganiseerd. Daarnaast zijn de discotheken ‘Filemon en Baucis’, Club Lux, Ekko en De Winkel van Sinkel erg bekend onder de Utrechtse studenten.
Ook heeft Utrecht veel leuke studentencafés waar je met je vrienden kunt genieten van een drankje en een leuke sfeer. De populairste cafés in de stad zijn: Studentencafé ’t Neutje, Het Pakhuis, Café het College en Hofman Café.
De prijs van het bier in Utrecht ligt net boven het gemiddelde van de studentensteden in Nederland. Maar, op donderdagavond bieden de meeste studentencafés bier voor een lagere prijs aan! Extra tip: bezoek Utrecht tijdens Black Friday

Studentenevenementen in Utrecht

 
Het meest bekende studentenevenement is de ‘UIT week’, dit is de grote stadsintroductie voor alle studenten in Utrecht. In deze week worden veel feestjes georganiseerd en zie je door heel de stad veel studenten. Daarnaast wordt het festival ‘Stukafest’ ook door veel studenten bezocht. Hier worden in verschillende studentenkamers optredens, feestjes en concerten georganiseerd.

Universiteiten, hogescholen & studies in Utrecht

 
De Universiteit Utrecht is met meer dan 30.000 studenten een van de grootste universiteiten van ons land. De meeste gebouwen en de huisvesting voor studenten kun je vinden op De Uithof. Hier zijn de moderne gebouwen ontworpen door bekende architecten. Twee grote faculteiten (Geesteswetenschappen en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie) zijn echter te vinden in monumentale gebouwen in de binnenstad van Utrecht.