Een grote groep studenten in het hoger onderwijs heeft last van psychische klachten. Dit blijkt uit onderzoek onder 3100 studenten. Drie op de vier studenten is emotioneel uitgeput en ook blijkt dat één op de drie studenten een verhoogde kans heeft op een burn-out. Het lijkt erop dat prestatiedruk een belangrijke oorzaak hiervan is.

 

Burn-out

De hoge prestatiedruk en het negatieve zelfbeeld, wat veel studenten krijgen door veel social-media gebruik, zorgen ervoor dat studenten steeds meer last krijgen van stress, burn-outklachten en angststoornissen. Uit het onderzoek van Dopmeijer blijkt dat zelfs bij één op de vijf studenten er sprake is van suïcidale gedachten. Van de 3100 studenten gaven er 453 aan last te hebben van ernstige angst- en depressieklachten. Deze klachten hebben ook een negatieve invloed op de gezondheid en daarbovenop komt ook nog eens het feit dat ongeveer 88% van de studenten 15 of meer glazen alcohol per week drinkt.

 

Actieplan

Studentenwelzijn, een netwerk dat bestaat uit ongeveer 30 partijen die zich bezighouden met de gezondheid van studenten, komt met een actieplan. Onderzoeker Dopmeijer geeft aan dat steeds meer studenten gebukt gaan onder de prestatiedruk. Er wordt veel van de studenten verwacht en deze verwachtingspatronen kan een groot deel niet aan. Het welzijn van de studenten wordt enorm aangetast en ook de prestaties tijdens de studie lijden eronder. Tijd voor concrete stappen dus.

 

Bron: RTL Nieuws