Wat is het verschil tussen een notebook en laptop? Een vraag die meerdere mensen zichzelf stellen wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe laptop. Er zijn tegenwoordig namelijk zo veel verschillende opties om uit te kiezen… Om voor jullie een duidelijk beeld te schetsen wat nu precies het verschil is tussen deze twee termen hebben we alles hieronder overzichtelijk onder elkaar gezet. Ben jij dus op zoek naar een nieuwe laptop of notebook en wil jij weten waarom deze twee termen vaak met elkaar worden verward? Lees dan snel verder!

Bekijk hier direct alle notebook aanbiedingen bij: MediaMarkt | Coolblue

 

Verschil notebook en laptop

Laten we beginnen met het verschil tussen een notebook en een laptop. We starten met de term notebook. Een notebook is in principe eigenlijk hetzelfde als een laptop. Het verschil tussen een notebook en een laptop is dat die een stuk dunner is. Een notebook en laptop zijn allebei draagbare computers waarbij het toetsenbord en beeldscherm is ingebouwd. Over het algemeen zijn deze tussen de 13 en 17 inch groot. Voorheen moest een notebook beschikken over een CD/DVD-speler, anders werd deze laptop een netbook genoemd. Nog een term, zul je wel denken…

Een netbook is eigenlijk een notebook zonder CD/DVD-speler. Omdat tegenwoordig in laptops geen optische drive (makkelijker gezegd: een CD/DVD-speler) meer wordt ingebouwd, worden dit gewoon laptops of notebooks genoemd. Wel is een netbook vaak kleiner van formaat en lichter dan een notebook. Omdat laptops tegenwoordig allemaal dunner zijn dan vroeger, hebben de termen notebook en laptop dezelfde betekenis.

 

Top 3 beste notebooks

Ontdek hieronder de top 3 beste notebooks van dit moment. Welke notebook is jouw favoriet?

1. HP Pavilion 15-eh1907nd

beste notebook

Specificaties: 15,6 inch beeldscherm | AMD Ryzen 5 processor | 8 GB werkgeheugen | 256 GB totale opslag | AMD Radeon Graphics videokaart

> Bekijk hier deze notebook bij Coolblue

2. HP Pavilion 15-eg2950nd

beste notebook

Specificaties: 15,6 inch beeldscherm | Intel Core i5 processor | 8 GB werkgeheugen | 512 GB totale opslag | Intel Iris Xe Graphics videokaart

> Bekijk hier deze notebook bij Coolblue

3. Macbook Air 2020

beste notebook

Specificaties: diverse mogelijkheden

> Bekijk hier deze notebook bij Coolblue

 

Notebook vs laptop

De eerste draagbare computers die werden gemaakt, waren groot van formaat en zwaar van gewicht. De naam laptop is ontstaan omdat je deze computer op je schoot (in ’t Engels = lap) kon gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de laptop niet te warm werd en kon worden gekoeld, werden er aan de achterkant ventilatieroosters gebouwd. Dit zorgde ervoor dat de warme lucht van de laptop weg kon worden gevoerd. Op een begeven moment werden laptops steeds krachtiger en steeds sneller. Het enige nadeel van deze verbeteringen is dat de laptops steeds moeilijker hun warmte kwijt konden. Er moest een manier zijn om meer warmte vrij te laten, vandaar dat er ook aan de onderkant van de laptop ventilatieroosters werden ingebouwd. Hierdoor kon de laptop niet meer worden gebruikt op schoot, waardoor de laptop een platte ondergrond moest hebben…

verschil notebook en laptop

 

Verschil netbook en notebook

Het is eigenlijk best gek om een draagbare computer een laptop te noemen, terwijl die officieel niet meer kon worden gebruikt op je ‘lap’. Ondertussen, omdat er ook kleinere laptops werden gemaakt, werden laptops veel gebruikt om notities op te schrijven. Vandaar dat de term notebook is ontstaan, ‘note’ is natuurlijk het Engelse woord voor notitie.

 

Verschillende soorten laptops

Nu we duidelijk hebben gemaakt wat het verschil is tussen een laptop en notebook (en hoe die is ontstaan) is misschien de volgende vraag die je jezelf afvraagt: wat voor soorten laptops bestaan er allemaal? Om dit helder te krijgen, hebben wij voor jullie een rijtje gemaakt met de meest voorkomende laptop-termen:

  • Notebook
  • Netbook
  • Ultrabook
  • Ultra portable laptop
  • Hybride laptop

 

De termen notebook en netbook hebben we net uitgebreid besproken en het verschil tussen een notebook en laptop is nu helder. Maar wat is dan een hybride laptop of een ultrabook? Hieronder bespreken we deze overige laptop-termen zodat jij hierna een expert bent in laptops! Wanneer jouw vrienden advies nodig hebben voor een nieuwe laptop, kan jij ze uitleggen welke het best is geschikt… 🙂

 

Ultrabook

Een ultrabook is een laptop die beschikt over een Intel processor, is niet dikker dan 20 mm en weegt niet meer dan 1,8 kilo. Omdat een ultrabook heel dun is, heeft deze laptop meestal geen CD/DVD speler. Een ultrabook is vaak wel aan de wat duurdere kant. Wanneer je op zoek bent naar een goedkopere laptop, is dit misschien niet de juiste keus.

 

Ultra portable laptop

Een ultra portable laptop is een laptop van 12 inch of kleiner. Deze zakelijke laptops hebben een betere processor dan een netbook, waardoor dit de opvolger is van de netbook.

 

Hybride laptop

Een hybride laptop is te vergelijken met een tablet. Een hybride laptop is voorzien van een touchscreen en vaak kan het toetsenbord los worden gemaakt van het scherm, zodat die ook écht als tablet kan worden gebruikt. Omdat deze laptop wel zwaarder is en betere prestaties heeft, zijn deze laptops duurder dan een normale notebook of laptop.

 

Notebook kopen?

Ben jij benieuwd waar je nu voordelig een notebook kunt kopen? Onder andere MediaMarkt en Coolblue hebben een uitgebreid aanbod met verschillende notebooks! Of je nu op zoekt bent naar een goedkope of een wat duurdere laptop, er zit vast en zeker een laptop tussen die voldoet aan jouw wensen.

> Bekijk hier direct de notebook MediaMarkt aanbiedingen 

> Bekijk hier direct de notebook Coolblue aanbiedingen

 

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan hier de beste studentenlaptops met tips, tops én uitleg! Nu helder is wat het verschil is tussen een laptop en een notebook én je weet waar je een notebook voordelig kunt kopen, ben jij nu een echte laptop pro geworden!