Eén van de moeilijkste keuzes uit je jeugd: welke studie moet je kiezen? Je bent afgestudeerd van de middelbare school of een vooropleiding, en het is tijd om een vervolgopleiding te kiezen. Zeker als tiener is dit een lastig besluit, vooral omdat je in Nederland kunt kiezen uit honderden verschillende opleidingen. Gelukkig kun je hierbij veel hulp krijgen! In dit artikel vind je 10 handige stappen om (gedeeltelijk) antwoord te vinden op de vraag: welke opleiding past bij mij? Lees snel verder!

Tip | Check hier of je recht hebt op financiering

1. Bepaal welke vakken je leuk vindt

Laten we beginnen met een makkelijke stap: bepaal welke vakken je leuk vindt op school. Uiteindelijk kan dit je enorm helpen bij het kiezen van de juiste studie. Veel vakken komen namelijk terug in bepaalde studierichtingen. Ben jij een echte wiskunde nerd? Dan kan een wiskundige studie misschien wel heel goed bij jouw wensen aansluiten. Is economie meer jouw ding? Dan kan een economische of commerciële studie misschien wel heel goed bij jou passen.

Daarnaast heb je waarschijnlijk een bepaald vakkenpakket gekozen. Sommige studies sluiten perfect aan bij een vakkenpakket, en voor sommige studies word je met een bepaald vakkenpakket niet eens aangenomen. Onthoud dit!

2. Bepaal waar je goed in bent

Naast de vakken die je leuk vindt, is het handig om te bepalen waar je goed in bent. Ook hierbij is het goed om na te denken over de vakken die je op school hebt, maar je kunt ook aan andere eigenschappen denken. Ben je zelfstandig? Hou je van studeren of werken met je handen? Past samenwerken meer bij jou of werk je liever zelfstandig? Kan je goed Engels? Dit zijn allemaal aspecten die je kunt meenemen in je studiekeuze. Hoe? Dat lees je straks!

3. Wat wil je later worden?

Een vraag die je vanaf jongs af aan al krijgt: wat wil je later worden? Welke baan past bij mij? Sommige mensen weten al heel lang dat ze bijvoorbeeld juf, piloot of stewardess willen worden. Maar er zijn ook heel veel mensen die niet precies weten wat ze later willen worden. Dus als je dit niet precies weet, geen zorgen!

Toch kun je iets langer over deze vraag nadenken. Je kunt ook minder specifieke dromen hebben, zoals leiding geven of werken met dieren. Denk vooral ook na over wat je leuk vindt en waar jouw interesses liggen. Waar word je later gelukkig van? Al deze gedachtes en ideeën kun je meenemen bij het beantwoorden van de vraag: welke opleiding past bij mij en welk werk past bij mij?

4. Doe een studiekeuzetest

Vind je het lastig om zelf na te denken over bovenstaande vragen? Dan ben je niet de enige! Het kan moeilijk zijn om uit het niets te bepalen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Gelukkig kan een studiekeuzetest jou helpen! De meest laagdrempelige manier om dit te doen is online. Je kunt (soms gratis) online een vragenlijst invullen, waarna je een advies voor een goed passende studie krijgt. Ligt het bij jou iets ingewikkelder of is online niet jouw ding? Dan zijn er ook bepaalde bedrijven die een persoonlijke studiekeuzetest op kantoor aanbieden. Handig!

5. Onderzoek de mogelijkheden op internet

Nu is het tijd om de mogelijke studies te onderzoeken. De eerste en makkelijkste stap is het onderzoeken op internet. Zoek op Google naar welke opleidingen en richtingen er überhaupt bestaan. Tip: zoek hogescholen en universiteiten op bekijk op hun site de studies die ze aanbieden. Bij iedere studie vind je meer informatie over de inhoud van de studie en wat je later met deze studie kunt doen. Hou bij de hand wat jouw sterke punten, interesses en leuke beroepen waren en vergelijk deze met de studies. Ook kun je de uitslag van jouw studiekeuzetest vergelijken. Schrijf de studies op die je interessant lijken!

Tip | Neem dit overzicht hogescholen en universiteiten eens door

6. Bepaal je favoriete studentenstad

Niet onbelangrijk: waar wil je jouw toekomstige studie gaan volgen? Wil je blijven wonen waar je nu woont? Dan is jouw keuze beperkt tot de studies en scholen in de buurt. Wil je het huis uit en gaan wonen in de stad waar je een studie gaat volgen? Dan is het tijd om jouw favoriete studentenstad te kiezen! Wellicht Amsterdam, Rotterdam of Utrecht? Het is handig om meerdere opties in gedachten te houden, sommige studies kun je niet in iedere stad volgen. Check of de studies van jouw lijstje te volgen zijn in de steden die je leuk vindt.

7. Bezoek open dagen

Tijd om de deur uit te gaan! Nu je een aantal studies en steden hebt die jouw aandacht hebben getrokken, is het handig om hier meer informatie over te verzamelen. Na het onderzoek op internet heb je vast nog vragen over de studies. Deze antwoorden kun je vinden op een open dag. Hogescholen en universiteiten organiseren gedurende het hele jaar open dagen, waarbij iedereen welkom is op school. Je krijgt de kans om presentaties over studies bij te wonen en leraren en huidige studenten te spreken. Vraag maar raak!

Tip | Bekijk alle data van HBO open dagen en WO open dagen

8. Ga proefstuderen

Proefstuderen is de perfecte manier om te achterhalen of een studie écht bij jou past. Je krijgt een les in een vak die je tijdens jouw toekomstige studie ook kunt verwachten. Probeer te proefstuderen bij de studies waar je over twijfelt. Ook is dit het perfecte moment om de sfeer van een studie en school te proeven. Je kunt namelijk ook even goed kennis maken met een docent, de manier van lesgeven en andere studenten die deze studie overwegen.

9. Praat erover

Misschien wel de belangrijkste tip: praat over je keuze! Welke studie bij je past is en blijft een lastige keuze en niemand hoeft die alleen te maken. Praat met vrienden, familie en je ouders over waar je allemaal over nadenkt. Soms kan het alleen al helpen om bepaalde twijfels hardop uit te spreken. Daarnaast kan iemand anders zijn inzicht ook oprecht helpen. Tip: neem ook iemand mee naar een open dag, twee paar oren horen meer dan één!

10. Maak een weloverwogen keuze

Inmiddels heb je genoeg informatie ontvangen om een weloverwogen keuze te maken. Laat alles even bezinken en neem de tijd om rustig na te denken. Twijfel je nog? Schrijf je twijfels eens op. Je kunt zelfs plus- en minlijstjes maken van verschillende studies. Uiteindelijk moet je de knoop doorhakken. Kies waar je je het beste bij voelt en ga ervoor!