Heb ik recht op zorgtoeslag? En hoeveel zorgtoeslag krijg ik? Wat is zorgtoeslag? Op deze, en meer, vragen over zorgtoeslag geven we op deze pagina antwoord.

 

Wat is zorgtoeslag?

 

Zorgtoeslag is een bijdrage vanuit de Nederlandse overheid om tegemoet te komen in de kosten voor een zorgverzekering. Mensen tot een bepaald inkomen hebben recht op zorgtoeslag, waardoor de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft.

 

Heb ik recht op zorgtoeslag?

 

Om zorgtoeslag te ontvangen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld niet (te) veel verdienen en niet (te) veel spaargeld/vermogen hebben. De voorwaarden voor zorgtoeslag 2016 zijn:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn
  • Je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben
  • Je inkomen mag in 2016 niet hoger zijn dan €27.012,- (voor alleenstaande) of €33.764,- voor meerpersoonshuishoudens als gezamenlijk inkomen.
  • Je moet een Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning hebben
  • Je vermogen mag niet hoger zijn dan €106.941,- (voor alleenstaande) of €131.378,- als gezamenlijk vermogen (partners).

Lees hier meer informatie over de regels rondom het krijgen van zorgtoeslag in 2016.

 

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

 

De hoogte van de zorgtoeslag is per persoon anders. De overheid berekent jouw hoogte door middel van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je toetsinkomen voor 2016 en je vermogen. De maximale hoogte van zorgtoeslag is in 2016 €83,- per persoon per maand.

Bereken op de website van de Belastingdienst uit hoeveel zorgtoeslag jij kunt ontvangen.

 

Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

 

Je kunt online je zorgtoeslag berekenen en aanvragen via ‘Mijn Toeslagen’ op toeslagen.nl. Kijk hier voor meer informatie.

 

Wanneer zorgtoeslag betaaldata?

 

Kijk voor een mooi overzicht van alle zorgtoeslag uitbetalingen in 2016 op onze pagina over zorgtoeslag betaaldata.