De zorg in Nederland is gelukkig goed geregeld. Wanneer je een been breekt tijdens een potje voetballen, je een blinde darmontsteking krijgt of je last krijgt van psychische klachten – je hebt in Nederland altijd recht om verzorgd te worden. Het enige dat hierbij komt kijken is de verplichting tot een zorgverzekering. De zorg in Nederland is helaas niet gratis. Per maand betaal je een vast bedrag om zo altijd recht te hebben op de beste hulp. Hoe dit precies geregeld is, verandert op het moment dat jij 18 jaar wordt. Lees hier alles over een zorgverzekering 18 jaar!

 

Of ga direct naar:

De goedkoopste zorgverzekering voor 18-jarigen
Informatie voor ouders
Informatie voor 18-jarigen
Alle zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars vergelijken 

 

Top 3 goedkoopste* zorgverzekeringen 18 jaar

FBTO zorgverzekering
VinkVink zorgverzekering
De Friesland zorgverzekering

* Prijs per maand en op basis van minimaal eigen risico (€ 385,-)

Zorgverzekering 18 jaar | Info voor ouders

Vanaf het moment dat jouw zoon of dochter geboren wordt, is je kind meeverzekerd op jouw eigen polis. Je hoeft dus geen aparte zorgverzekering af te sluiten voor jouw kind(eren). Ook voor andere verzekering geldt dit, zoals een reisverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Deze situatie verandert wanneer jouw kind 18 jaar is geworden. Vanaf dit moment is het wettelijk verplicht dat hij of zij zelf de verzekeringen gaat regelen. Aangezien de zorgverzekering een verplichte verzekering is in Nederland, is het verstandig om deze snel te regelen. Officieel moet je minimaal een maand na de 18e verjaardag van je kind een zorgverzekering voor hem of haar geregeld hebben.

Zorgverzekering 18 jaar | Alles voor 18-jarigen

Zoals je hierboven kon lezen, ben je wettelijk verplicht om vanaf je 18e zelf een zorgverzekering te regelen. Voor je 18e ben je automatisch meeverzekerd op de polis van je ouders. Word jij bijna 18 en is het tijd om een zorgverzekering te gaan regelen? Geen zorgen, dit klinkt moeilijker dan het lijkt. Het is alleen wel handig om je even te verdiepen in de verschillende informatie over zorgverzekeringen.

 

Bij welke verzekeraar kan ik me aansluiten?

Er zijn heel veel verschillende verzekeraars waar jij je zorgverzekering kunt afsluiten. Maar welke is dan de beste keus? Wij raden aan om een aantal verzekeraars te testen. Hierdoor kom je erachter wat de verzekeraar allemaal te bieden heeft en hoe duur dit dan uiteindelijk gaat worden. Hierbij is het belangrijk om jouw eigen situatie in je achterhoofd te houden. Je kunt natuurlijk overal voor de goedkoopste optie gaan, maar als je bijvoorbeeld van tevoren al weet dat je een traject bij de fysio gaat lopen, kun je hier beter wel rekening mee houden. Als je benieuwd bent naar de premies van het jaar erna, kun je het best even wachten tot november. Dan maken de meeste maatschappijen hun nieuwe premies bekend. De premies voor 2024 worden uiterlijk 12 november bekend gemaakt.

Alle verzekeraars op een rij:
> FBTO
> Zorg en Zekerheid
> Anderzorg
> De Friesland
> VinkVink
> Menzis
> Nationale Nederlanden
> HEMA
> United Consumers
> Zilveren Kruis
> OHRA

> De Christelijke Zorgverzekeraar

 

Zorgverzekeraars vergelijken

Twijfel je nog tussen een aantal zorgverzekeraars? Dan is het slim om deze te vergelijken met behulp van een vergelijker. Dan weet je zeker dat je uiteindelijk een zorgverzekering kiest die goed bij je past.

 

Vergelijk zorgverzekeringen bij:
> Independer
> Zorgkiezer
> Geld.nl

 

Wat zijn de verschillende mogelijkheden voor zorgverzekeringen?

Bij het kiezen van een zorgverzekering zijn er een aantal punten en mogelijkheden waar je op kunt letten.

 • Allereerst natuurlijk de prijs per maand of per jaar dat je moet betalen voor je verzekering. Vaak is het zo dat je korting krijgt als je ervoor kiest om je verzekering per jaar te betalen. Echter moet je dan natuurlijk wel een groot bedrag in één keer betalen.
 • Het is belangrijk om te weten wat het verschil in eigen risico inhoudt. Je kunt een hoog eigen risico kiezen, waardoor je minder hoge maandelijkse lasten betaald. Dit betekent alleen wel dat je veel geld zelf moet betalen wanneer je medische hulp nodig hebt. Andersom betekent een laag eigen risico weer dat de maandelijkse premie hoger wordt, maar wel minder kosten bij medische hulp. Hierbij moet je dus goed inschatten of je verwacht of je veel medische hulp nodig gaat hebben komend jaar. Alhoewel dat soms lastig inschatten is natuurlijk..
 • Kies je voor een vrije zorgkeuze of niet? Wanneer je voor een vrije zorgkeuze gaat, mag je gebruik maken van alle zorgverleners in Nederland. Wanneer je dit niet kiest mag je alleen gebruikmaken van een geselecteerde groep zorgverleners door jouw verzekeringsmaatschappij. Dit is een stuk goedkoper, maar het kan wel zo zijn dat je een eindje moet rijden als er iets aan de hand is.
 • Ook kun je aanvullende verzekeringen aansluiten. Zoals de tandarts, fysio, anticonceptie of andere specifieke diensten. De zorgpremie wordt hoger als je er een aanvullende verzekering bij neemt. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om na te denken of jij hier gebruik van gaat maken. Ben je een fanatieke sporter en regelmatig bij de fysio te vinden? Dan is een aanvullende verzekering wel zo handig.
 • Als laatste kun je checken of een zorgverzekering extra mogelijkheden biedt voor studenten. Zo bieden sommige maatschappijen alleen online services aan, waarbij je geen telefoonnummer of fysieke locatie hebt voor als je vragen hebt. Als je dit geen probleem vindt dan kan dit je een hoop kosten besparen.

 

Hoe vraag ik mijn zorgverzekering 18 jaar aan?

Klaar om je verzekering te gaan aanvragen? Neem het volgende stappenplan eens door:

 1. Vergelijk de prijzen en mogelijkheden van verschillende zorgverzekeringen
 2. Check een second opinion bij bijvoorbeeld de Zorgkiezer.nl, Independer of Pricewise
 3. Lees de recensies van jouw favorieten eens door om te checken of ze echt betrouwbaar zijn
 4. Loop op de website het stappenplan van de zorgverzekering door
 5. Maak de keuzes die bij jou passen en vul je persoonsgegevens in
 6. Bevestig en betaal jouw zorgverzekering!

 

Extra tips voor een goedkope zorgverzekering

Voordat je de verzekering officieel afsluit, hebben we nog een aantal tips voor je om het meeste geld te besparen en de beste zorgverzekering te hebben. Bekijk ze hieronder:

 • Vraag een zorgtoeslag aan! Schrik je van de prijzen die je straks elke maand moet betalen? Geen zorgen, als jongere maak jij een grote kans op een zorgtoeslag. Als je onder een maximaal inkomen zit per jaar, heb je recht op een zorgtoeslag. In 2024 is de maximale zorgtoeslag €127,- per maand. Tot en met september 2024 kun jij met terugwerkende kracht nog zorgtoeslag ontvangen over 2023.
 • Het kan soms heel voordelig zijn om in het nieuwe jaar over te stappen op een andere verzekeraar. Elke maatschappij verandert haar premies ieder jaar en daarom kan het soms voordeliger zijn om over te stappen. Je moet voor 31 december je oude zorgverzekering hebben stopgezet en voor 31 januari in het nieuwe jaar een nieuwe verzekering hebben afgesloten.
 • Speel met je eigen risico. Als jongere heb je over het algemeen wat minder kans om veel gebruik te maken van je zorgverzekering, waardoor het je heel veel geld kan besparen om voor een hoog eigen risico te kiezen. Dit scheelt je soms wel €15,- per maand en wanneer jij geen honderden euro’s aan kosten maakt is dit een stuk voordeliger.

 

Hopelijk ben jij op deze manier genoeg geïnformeerd om jouw eigen zorgverzekering af te kunnen sluiten. Heb jij toch nog andere vragen? Probeer de antwoorden dan op een betrouwbare manier te achterhalen, bij dit soort onderwerpen wil je zeker weten dat je goed zit. Succes!