Studeren in Leiden

Leiden, de stad van de grachten, de steegjes, de universiteit en haar hofjes. Leiden ligt in de provincie Zuid-Holland, tussen Sassenheim en Voorschoten in. De studenten die hier studeren hebben een ruime keuze uit uitgaansgelegenheden en studentenactiviteiten. Daarnaast zijn er veel opleidingen in Leiden. Lees verder voor meer informatie over studeren in Leiden.

Studenten

Onderwijsinstellingen

 Ontdek studentenstad Leiden

Studentenkamers & wonen in Leiden

Net zoals in andere grote studentensteden is het ook in Leiden niet makkelijk om aan een leuke studentenkamer te komen. De meeste studenten die studeren in Leiden wonen in het centrum van de stad, in een studio of in een studentenhuis. Het is belangrijk dat je al ver voordat je opleiding begint, begint met zoeken naar een kamer. Het kan soms helpen om goed om je heen te vragen of iemand toevallig iets weet.

De prijzen van studentenkamers liggen iets boven het landelijk gemiddelde, maar zijn wel veel lager dan bijvoorbeeld de kamerprijzen in Amsterdam of Utrecht.

Uitgaan & studenten horeca in Leiden

Tot in de late uurtjes stappen of juist lekker met vrienden een biertje drinken op het terras, in Leiden kan het allemaal. Aan de grachten bevinden zich veel cafés met gezellige terrassen waar het in de zomer helemaal vol zit met studenten. De leukste terrassen zijn: Annie’s Verjaardag, Einstein en Barrera. Bezoek daarbij ook zeker Leiden tijdens Black Friday

Ook zijn er studentencafés en discotheken waar veel studenten naar toe gaan. Vaak worden er op de studentenavond (donderdagavond) speciaal voor studenten feesten georganiseerd. De populairste uitgaansgelegenheden zijn: Odessa, de NEXT, Mas y Mas (Breestraat) en de Hifi Bar (Vrouwensteeg).

De clubs, discotheken en cafés mogen uiterlijk tot 06:00 uur open blijven. Studenten kunnen dus tot in de late uurtjes dansen en drinken. Opvallend, de bierprijs in Leiden ligt een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde. Wel zijn de bierprijzen op donderdagavond vaak iets lager.

Studentenevenementen in Leiden

Het bekendste evenement onder, en voor, studenten is ‘Stukafest’. Tijdens dit festival worden in verschillende studentkamers muziekconcerten, theater en dansvoorstellingen georganiseerd. Een unieke locatie met veel gezelligheid! Daarnaast is Leidens Ontzet één van de populairste feesten van de stad. Tijdens dit feestje zijn er door de hele stad veel studenten te vinden.

Tijdens de introweek ‘EL CID’ in Leiden worden er veel feesten, evenementjes en activiteiten voor nieuwe studenten georganiseerd. Deze hele week staat centraal voor studenten. Studeren in Leiden is zo gek nog niet!

Universiteiten, hogescholen & studies in Leiden

De enige universiteit in Leiden is de klassieke Universiteit Leiden. Deze universiteit is de oudste van Nederland en heeft Willem van Oranje ooit cadeau gedaan aan de inwoners van Leiden voor hun dappere strijd tegen de Spanjaarden. Populaire studies aan deze universiteit zijn: geneeskunde, rechten en psychologie. De universiteit zetelt veelal in mooie oude gebouwen in de binnenstad en dit zorgt voor een unieke studententijd. Leiden kent naast een universiteit ook diverse hogescholen.