Studeren in Tilburg

Tilburg, ook wel de ‘Textielstad’, is een studentenstad met de hoogste kroegdichtheid van heel Nederland. De stad staat bekend om onder andere de Tilburgse Kermis, het leuke winkelgebied en het 013 Poppodium. De stad ligt tussen ’s-Hertogenbos en Breda in, in de provincie Noord-Brabant. Tilburg is een diverse stad met veel studentenfaciliteiten.

Studenten

 

Ontdek studentenstad Tilburg

Studentenkamers & wonen in Tilburg

Als aankomende student is het niet moeilijk om een studentenkamer in Tilburg te vinden. Daarnaast is het mooi meegenomen dat de prijzen voor kamers vrij laag liggen. De meeste studenten wonen in het centrum of in de buurt van de universiteit of hogeschool. Wanneer je gaat studeren in Tilburg en je de zoektocht nóg gemakkelijker wilt maken, dan kan je lid worden van een studentenvereniging.

Uitgaan & studenten horeca in Tilburg

Qua horecagebieden kun je het beste naar de Heuvel, de Korte Heuvel of het Piusplein gaan. Hier zijn veel restaurants, studentencafés en uitgaansgelegenheden gevestigd. De bierprijs in Tilburg ligt op het landelijke gemiddelde, maar op donderdagavond (de studentenavond) gaan de prijzen meestal naar beneden. Uitgaansgelegenheden mogen tot uiterlijk 04:00 uur openblijven.
De populairste studentencafés zijn: Café Joris, Café Bolle, Café de Wijn, Café Brandpunt en Café Philip. Daarnaast kun je in Popcentrum 013 vaak concerten en optredens bezoeken.

Studentenevenementen in Tilburg

Tilburg organiseert veel evenementen voor studenten. Het meest bekende evenement is het ‘Tilburg Studenten Festival’. Tijdens dit festival treden studentenbands op en daarnaast worden er awards aan studenten uitgereikt. Een ander populair evenement is ‘Stukafest’. Stukafest is het Studentenkamerfestival waar in verschillende kamers onder andere concerten en theaterstukken worden opgevoerd.
Overige studentenevenementen zijn Tilburg University Cantus, Night University, TEDxTilburgUniversity, Student Sounds, Festival Mundial en Summer in the City.

Universiteiten, hogescholen & studies in Tilburg

Tegenwoordig heet de Tilburgse universiteit de Tilburg University, maar over die naam is in het verleden veel te doen geweest. Nadat het midden jaren 80 voor hogescholen was toegestaan om zich universiteit te noemen, werd eerst de Katholieke Universiteit Tilburg voorgesteld. Afkorten in de universitaire wereld is zeer gebruikelijk en die naam zou voor een niet-wenselijke afkorting zorgen. Hierdoor werd jaren lang de naam Katholieke Universiteit Brabant (KUB) gebruikt. Om het internationale karakter te benadrukken heet de universiteit tegenwoordig de Tilburg University.