Met een zogenaamde ‘collectiviteit’ kun je in aanmerking komen voor flinke kortingen op je zorgverzekering. Je hebt waarschijnlijk meer recht op diverse collectiviteitskortingen dan je nu denkt. Er zijn namelijk collectiviteiten vanuit verschillende grote werkgevers, maar bijvoorbeeld ook vanuit lidmaatschappen en verenigingen. Zoek dus altijd uit of je in aanmerking komt voor collectiviteitskorting, want het is zonde om mis te lopen.

 

Overzicht collectiviteitskorting zorgverzekeringen

We verzamelen hier informatie over collectiviteitskortingen voor zorgverzekeringen in 2017, zodat je in 2016 nog de meest voordelige keuze kunt maken voor je (nieuwe) zorgverzekering:

  • Zilveren Kruis (o.a. via CNV)
  • Menzis (o.a. via FNV)
  • FBTO (o.a. via Vereniging Eigen Huis)

 

Vragen over collectiviteiten & collectiviteitskorting

 

Waarom kom ik in aanmerking voor collectiviteitskorting?

Belangengroepen kunnen een vuist maken naar hun leden – of ruimer gezegd: belanghebbenden – door collectief in te kopen bij verzekeraars. Voor verzekeraars is zo’n collectief weer interessant omdat het een grote groep klanten ineens kan brengen, en deze klanten mogelijk ook loyaler zijn door de collectiviteitskorting. Reden genoeg dus voor verzekeraars om korting uit te delen aan deelnemers aan een collectief.

 

Wat voor soort collectieve zorgverzekeringen zijn er?

Er zijn heel veel organisaties die een collectieve inkoop hebben gedaan bij een grote Nederlandse zorgverzekeraar. Denk aan:

  • Verenigingen – Bijvoorbeeld je studentenvereniging of sportvereniging. Dit kun je eenvoudig zelf nagaan
  • Vakbonden – De grotere vakbonden FNV en CNV hebben bijvoorbeeld collectiviteitskortingen bedongen bij Menzis, respectievelijk Zilveren Kruis
  • Lidmaatschappen – Bij onafhankelijke ledenorganisaties kun je vaak ook een collectieve korting genieten. Bijvoorbeeld bij Vereniging Eigen Huis krijg je 5% korting op je aanvullende zorgmodules bij verzekeraar FBTO. Overigens krijg je daar ook korting op diverse andere verzekeringen, dus het is de moeite waard om dit goed te bekijken.
  • Werkgever – Ook grotere werkgevers hebben vaak een collectiviteitskorting bedongen. Vraag dit na bij je afdeling HR.