Veel studenten kunnen niet wachten tot ze weer hun ‘stufi’ krijgen. Studiefinanciering, of wel stufi, is een maandelijkse bijdrage/lening vanuit de overheid. Studiefinanciering wordt geregeld door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

 

Studiefinanciering HBO & Universiteit

 

Studiefinanciering voor HBO- en Universitaire studenten bestaat uit vier verschillende delen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De lening, het collegegeldkrediet en het reisproduct is voor elke student beschikbaar, de aanvullende beurs moet je voor in aanmerking komen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Lees hier meer informatie over studiefinanciering.

Val je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan werkt het ontvangen en lenen van studiefinanciering anders. Wanneer je binnen het oude stelsel van studiefinanciering valt, ontvang je per maand een basisbeurs. Deze basisbeurs wordt omgezet in gift wanneer je binnen 10 jaar een diploma haalt. Lees hier meer over het oude stelsel van studiefinanciering.

 

Studiefinanciering MBO

 

Studiefinanciering voor een MBO-student ziet er als volgt uit: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs, de lening en het studentenreisproduct is voor iedere student beschikbaar. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

 

Studiefinanciering aanvragen

 

Als je jonger dan 30 jaar bent (bij MBO: ouder dan 18 jaar) en een voltijdopleiding volgt kun je studiefinanciering online aanvragen. Bij voorkeur drie maanden voordat je start met je opleiding. Je studiefinanciering gaat direct in wanneer je start met studeren. Je krijgt studiefinanciering op het eind van elke maand.

Je kunt studiefinanciering online op de website van DUO aanvragen.

 

Studiefinanciering bedragen

 

De hoogte van de studiefinanciering is per persoon anders. Je kunt op de website van DUO door middel van een rekenhulp uitrekenen welk bedrag je kunt krijgen en hoe duur het lenen is.

Klik hier voor de rekenhulp van DUO.

 

Studiefinanciering uitbetaling

 

Benieuwd wanneer je studiefinanciering uitbetaald wordt? Check onze pagina over de uitbetaal data van studiefinanciering.