Een cv maken als starter kan een uitdagende taak zijn. Want hoe maak je indruk op je toekomstige werkgever als je nog weinig tot geen ervaring hebt? Bekijk 10 praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.

1. Begin met een duidelijk doel

Voordat je begint met het schrijven van je cv, is het essentieel om je doel te definiëren. Wat wil je bereiken met je cv? Wil je die leuke functie binnenhalen bij jouw favoriete organisatie? Zorg er dan voor dat je cv volledig op maat is gemaakt voor de vacature waar je op solliciteert. Stuur dus nooit hetzelfde cv (en dezelfde brief) naar potentiële werkgevers.

2. Gebruik actiegerichte taal

Vermijd het gebruik van vage termen zoals ‘verantwoordelijk voor’. Gebruik in plaats daarvan actiegerichte werkwoorden zoals ‘gecoördineerd’, ‘bereikt’, ‘geïmplementeerd’ om je prestaties te benadrukken. Het is verstandig om hierbij bestaande cv voorbeelden te bekijken en inspiratie op te doen.

3. Kwantificeer je prestaties

Beschrijf je successen zoveel mogelijk in cijfers, jaartallen en percentages. Bijvoorbeeld: “Tijdens mijn stage hebben we binnen het team waarin ik werkte ervoor gezorgd dat de kosten met 6% zijn gedaald.” Dit is specifieker en daarom overtuigender dan zeggen dat je hebt geholpen om de kosten omlaag te brengen.

4. Voeg relevante projecten en stages toe

Als starter heb je misschien niet veel werkervaring, maar je hebt waarschijnlijk wel projecten gedaan of stages gelopen tijdens je studie. Voeg deze toe om je vaardigheden en ervaring te benadrukken. En benoem wat je precies hebt gedaan. Verwijs eventueel naar een website waar je iets meer vertelt over je projecten, vakken en stages.

5. Leg de focus op vaardigheden

Benoem je vaardigheden prominent op je cv. Wat zijn je digitale vaardigheden? En wat is je talenkennis? Dit geeft meteen een goede indruk van wat je te bieden hebt, zelfs als je weinig werkervaring hebt.

6. Toon je soft skills

Naast technische vaardigheden (hard skills) is het belangrijk om je soft skills te benadrukken. Denk aan communicatieve vaardigheden, teamwork, leiderschap en
probleemoplossend vermogen. Gebruik concrete voorbeelden om deze vaardigheden te illustreren bijvoorbeeld in je ‘opleidingen’ sectie of onder je projecten.

7. Hou het beknopt

Werkgevers hebben vaak weinig tijd om cv’s te lezen. Houd je cv daarom kort en bondig, beperk het tot één pagina maar zorg er wel voor dat ieder woord raak is op je cv.

8. Vrijwilligerswerk en extra curriculaire activiteiten

Als je als starter beperkte werkervaring hebt, kan het toevoegen van vrijwilligerswerk, betrokkenheid bij studentenverenigingen, studieverenigingen of andere extra curriculaire activiteiten aantonen dat je over belangrijke competenties beschikt. Dit kan je cv verrijken en je onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

9. Online aanwezigheid

Vermeld links naar je LinkedIn-profiel, professionele website of online portfolio, indien van toepassing. Het toont je online professionaliteit en toewijding voor je vakgebied en ambities. Ook met professionele Youtube of Instagram accounts kun je de nodige indruk maken.

10. Toon je leergierigheid

Geef aan dat je bereid bent om te leren en te groeien. Vermeld cursussen, workshops of zelfstudie die je hebt gevolgd om je kennis uit te breiden. Ook in je persoonlijke profiel is het verstandig om aan te geven hoe ambitieus je bent. Je cv is vaak het eerste contactpunt tussen jou en potentiële werkgevers. Met deze 10 tips ben je goed op weg om een cv te maken die indruk maakt en deuren opent voor je startende carrière.

Veel succes met solliciteren!