Ben je 18 geworden of ga jij voor het eerst zelf een zorgverzekering afsluiten? Dan is dit stappenplan precies wat je nodig hebt! Het hoeft namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn, alleen is het wel handig dat je weet welke stappen je moet nemen, wanneer je dat moet doen en welke keuzes je allemaal moet maken. In deze blog vind je belangrijke data voor het aanvragen van een zorgverzekering en een stappenplan hiervoor. Check ‘m snel!

Ga direct naar de goedkoopste zorgverzekeraars:

FBTO zorgverzekering
VinkVink zorgverzekering
De Friesland zorgverzekering

* Prijs per maand en op basis van minimaal eigen risico (€ 385,-)

 

> Of bekijk direct alle zorgverzekeraars

 

Zorgverzekering afsluiten | Belangrijke data

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je precies een zorgverzekering moet afsluiten. Allereerst moet je als je net 18 bent geworden binnen een maand een zorgverzekering hebben afgesloten. Daarnaast is het verstandig om ieder kalenderjaar te checken of je een voordeligere zorgverzekering kan afsluiten. Elk jaar veranderen de verzekeraars namelijk hun premies. Voor het overstappen naar een nieuwe verzekeraar in een nieuw kalenderjaar, zijn er een aantal belangrijke data waar je rekening mee moet houden. Check ze hieronder.

  • Prinsjesdag: op deze dag worden de nieuwe algemene prijzen bekend gemaakt voor het nieuwe jaar.
  • 12 november 2023: dit is de deadline voor alle verzekeraars wanneer ze hun nieuwe premies voor 2024 bekend moeten maken, vanaf dat moment is het dus tijd om de prijzen te vergelijken.
  • 31 december 2023: uiterlijk voor het einde van het jaar moet je je oude verzekering op hebben gezegd.
  • 31 januari 2024: in het nieuwe jaar heb je maximaal een maand de tijd om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

 

Stappenplan zorgverzekering afsluiten

Dan is het nu tijd voor het echte stappenplan voor het afsluiten van een zorgverzekering.

1. Doe onderzoek

Eerst is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden je allemaal hebt. Neem alle verzekeraars eens rustig door en bekijk hoe duur ze zijn, welke opties je hier allemaal mag kiezen en of dit bij jou past. De zorgverzekeraars in Nederland waar je uit kan kiezen, zijn de volgende:
> FBTO
> Zorg en Zekerheid
> Anderzorg
> De Friesland
> VinkVink
> Menzis
> HEMA
> United Consumers
> Zilveren Kruis
> De Christelijke Zorgverzekeraar

2. Maak keuzes die bij jou passen

Bij het afsluiten van een zorgverzekering zijn er een aantal keuzes die je kan maken. Denk goed na wat bij jou en jouw zorgbehoeftes past. De belangrijkste keuzes die je moet maken vind je hieronder.

  • Hoogte van je eigen risico: je eigen risico is een vast bedrag dat je nog moet betalen wanneer jij zorgkosten gaat maken. Wanneer deze op is, betaalt jouw verzekering de kosten pas. Kies je bijvoorbeeld voor een hoog eigen risico, is je maandelijkse premie lager.
  • Vrije of geen vrije zorgkeuze: hierbij kies je eigenlijk of je bij alle zorginstellingen in Nederland terecht wil kunnen, of bij een geselecteerde groep. Een geselecteerde groep is meestal de goedkopere optie.
  • Een budgetpolis: een budgetpolis is goedkoper, maar hier gaat wel alle communicatie over jouw zorgverzekering online. Dit kan erg praktisch zijn, maar lastiger als je een moeilijke vraag hebt.
  • Aanvullende verzekeringen: je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld je tandarts of fysio erbij te verzekeren. Dit kost vanzelfsprekend meer geld tijdens jouw maandelijkse premie.

3. Vergelijk de prijzen

Nu je een selectie hebt gemaakt, is het tijd om prijzen te vergelijken. Hoe duur zal jouw specifieke verzekering zijn bij de verschillende aanbieders? Vergelijk de zorgverzekeraars bij Independer.

4. Neem wat reviews door en vraag een second opinion aan

Waarschijnlijk heb je op dit punt van het proces een voorkeur gekregen naar een verzekeraar die jouw mogelijkheden het goedkoopst aanbiedt. Nu is het tijd om hier een second opinion over aan te vragen bij de Zorgkiezer.nl, Independer of Pricewise om zeker te zijn van je zaak. Ook kun je in verschillende reviews checken of de verzekeraar betrouwbaar is.

5. Vul jouw keuzes in op de website van de verzekeraar

Nu je een keuze hebt gemaakt kun je al jouw voorkeuren invullen op de website van de verzekeraar. Elke maatschappij heeft een handig stappenplan die je kan doorlopen op de website. Lees alles goed door en vul in wat jij besloten hebt. Check het aan het einde nog een keer en verder spreekt het best wel voor zich.

6. Bevestig en betaal!

Hierna hoef je alleen nog maar je persoonlijke gegevens in te vullen en te betalen. Easy!

7. Let op je zorgtoeslag

Als laatste stap is het handig om te checken of je recht hebt op een zorgtoeslag. Dit ontvang je dan elke maand om je een handje op weg te helpen bij het betalen van je maandelijkse premie. De toeslag kan in 2024 wel oplopen tot €127,- per maand. Vraag die dus ook aan na het afsluiten van je zorgverzekering!

Hopelijk kun jij met behulp van dit stappenplan gemakkelijk jouw perfecte zorgverzekering afsluiten. Als je alsnog vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar of hulp vragen aan iemand die dit vaker heeft gedaan. Succes!