De afgelopen tijd heb je veel kunnen lezen over de eenmalige energietoeslag, als gevolg van de stijgende energieprijzen. Echter werden studenten uitgesloten van deze energietoeslag. Daar gaat misschien verandering in komen, als het aan minister Carola Schouten (Armoedebeleid) ligt. De Tweede Kamer moet hier alleen nog over stemmen.

 

Over de toeslag

Het gaat om een eenmalige energietoeslag van €400,-. Vorig jaar kreeg een gedeelte van Nederland deze toeslag al, toen de prijzen in energie enorm omhoog schoten. Op verschillende plekken in Nederland hebben studenten al een rechtszaak aangespannen, omdat zij het niet eerlijk vonden dat studenten geen recht hadden op deze energietoeslag. De rechtbanken in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen kwamen tot een oordeel dat de gemeentes ten onrechte studenten uitsloten van de energietoeslag. Inmiddels is het dan ook duidelijk dat ook studenten in de problemen kunnen komen door de hoge energieprijzen en daarom ligt dit voorstel nu bij de Tweede Kamer.

 

Voor wie is de mogelijke energietoeslag?

Het voorstel waar de Tweede Kamer over moet gaan stemmen, geldt voor studenten die een uitwonende en een aanvullende beurs hebben. Wanneer de ouders van een student weinig verdienen, heeft de student vier jaar lang recht op een aanvullende beurs. Degene die al langer dan vier jaar studeren, hebben dus geen recht meer op de eenmalige energietoeslag. Het kabinet geeft aan dat zij nog een poging zullen doen om ook de studenten die geen recht hebben op de energietoeslag te helpen.

 

Bron: nu.nl