Afgelopen weekend was het dan zover: het eerste festival van 2021! Het festivalterrein in Biddinghuizen verwelkomde voor het eerst in een jaar tijd weer festivalbezoekers. Het festival maakte onderdeel uit van een experiment uit het Fieldlab-programma, waaruit moet blijken of evenementen in coronatijd veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden.

Het dancefestival werd zaterdag bezocht door zo’n 1500 bezoekers, die naar binnen mochten na een negatieve coronatest. Alle festivalgangers worden van tevoren getest en sommigen worden gevraagd nog een extra sneltest te doen bij het betreden van het terrein. Als je positief test, mag je vanzelfsprekend het terrein niet op. Vervolgens worden alle bezoekers verdeeld in drie groepen en uitgerust met een apparaatje waarmee hun contactmomenten en bewegingen worden gevolgd. Er wordt dus bijgehouden met wie een bezoeker contact heeft, op welke afstand en hoe lang dat is.

Binnenkort wordt er ook een nieuwe corona-app van de overheid getest, waarmee bezoekers kunnen aantonen dat ze recent negatief getest zijn. Na een negatieve test ontvang je een code die je kunt invoeren in de app. Deze maakt vervolgens een QR-code aan die bij de ingang van het festival wordt gescand.

Aan de voorgaande zes fieldlabs deden meer dan 6200 mensen mee, waarvan na afloop vijf mensen positief werden getest. Of die vijf personen tijdens één van de fieldlab evenementen zijn besmet, is nog niet goed te zeggen. Tot dusver zijn de resultaten veelbelovend!

 

Bron: NOS