Voor veel toekomstig studenten is het vaak al lastig genoeg om de juiste studie te kiezen. Als er dan ook nog eens een flinke som aan collegegeld bij komt kijken is vaak voor velen de drempel te groot om te gaan studeren. Een slechte zaak, vindt het kabinet. Er is daarom besloten dat vanaf het studiejaar 2018-2019 het collegegeld van eerstejaars gehalveerd zal worden. Met behulp van deze maatregel hoopt het kabinet dat er weer meer mensen gaan studeren.

 

Voor wie geldt de halvering?

Een halvering van het collegegeld klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar helaas geldt deze meevaller niet voor iedereen. Maar voor wie geldt deze halvering dan wel? Wij hebben dit even voor je op een rijtje gezet:

  • Studenten die in of na het studiejaar 2018-2019 beginnen aan hun opleiding aan een door de overheid gefinancierde hogeschool of universiteit.
  • Studenten die een bacheloropleiding of associate degree-opleiding gaan volgen.
  • Studenten die het wettelijk collegegeld betalen.

Benieuwd naar alle voorwaarden? Check deze hier.

 

Onderwijs

Binnen het onderwijs is er al langere tijd een tekort aan docenten. De verschillende stakingen in de afgelopen jaren zullen je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Om het tekort weer aan te vullen, zullen er meer studenten moeten gaan kiezen voor een baan in het onderwijs. Om deze keuze te stimuleren heeft het kabinet besloten om studenten aan een lerarenopleiding ook op hun tweede studiejaar korting op het collegegeld te bieden.

 

Bron: Rijksoverheid.nl