Waarschijnlijk heb je er bij je studiekeuze niet bij stilgestaan: wat is het risico dat een robot jouw werk over 20 jaar overneemt? Nu hoef je niet direct in paniek te raken, maar toch is het goed om eens na te denken over het robotiseringsrisico van het beroep waar je nu voor aan het studeren bent.

Beroepskeuze website Jobpersonality deed combineerde eerder onderzoek over robotiseringsrisico’s met haar beroependatabase van meer dan 1000 Nederlandse beroepen. Op basis hiervan stelden ze een top 10 lijst op van beroepen met het grootste risico om te verdwijnen (in de huidige vorm) als gevolg van robotisering en informatisering:

1. Belastingadviseur (99%)
2. Telemarketeer (99%)
3. Chauffeur bestelwagen (98%)
4. Makelaar (97%)
5. Brugwachter (97%)
6. Secretaresse (96%)
7. Tuinman (95%)
8. Magazijnmedewerker (95%)
9. Accountant (94%)
10. Slager (93%)

 

Robot goed voor administratie, minder voor creatieve & sociale beroepen

Over het algemeen is de conclusie dat administratieve en controlerende beroepen het grootste risico lopen om te worden ‘geautomatiseerd’. Creatieve en sociale beroepen lopen minder risico om te worden overgenomen door robots. Meer informatie over beroepen die weinig tot geen risico op robotisering lopen, kun je hier vinden.

Wat moet je hier nu mee? Zeker als je net een opleiding tot belastingadviseur aan het volgen was? Je hoeft natuurlijk niet direct te stoppen met je studie. Maar je kunt wel naar bijvoorbeeld je keuzevakken en afstudeerrichting kijken om je carrière meer robot-proof te maken. De robots zullen immers ook ‘geprogrammeerd’ moeten worden en er zal vast een behoorlijke overgangsperiode zijn. Wat kun jij in jouw werkveld doen om onmisbaar te blijven. Welke rol zie je voor jezelf? Hoe kun jij (extra) toegevoegde waarde blijven leveren in je vak?

Geen reden voor paniek dus, maar wel ‘food for thought’… Mocht je nog bezig zijn met je studiekeuze, dan kun je bij Jobpersonality ook een (gratis) beroepskeuzetest doen. Bij de passende beroepen in de uitslag kun je ook meteen het robotiseringsrisico zien. Best handig om in een vroeg stadium al rekening mee te houden.