Het kabinet wil het aantal internationale studenten in Nederland verminderen. Ze willen dit bereiken door Nederlands weer als standaardtaal in het hoger onderwijs in te voeren. Daarnaast mogen hogescholen en universiteiten vanaf volgend jaar een maximumaantal internationale studenten instellen. Dit betekent dat je misschien meer Nederlands zult spreken tijdens je studie, en dat je waarschijnlijk ook minder internationale studenten zult tegenkomen. Wat vind jij hiervan?
Wat gaat er precies veranderen?
Op dit moment volgen zo’n 128.000 internationale studenten een voltijdstudie in Nederland, wat neerkomt op 16% van alle studenten. Het kabinet wil dit aantal verminderen door hogescholen en universiteiten te verplichten om minimaal twee derde van hun vakken in het Nederlands aan te bieden. Er blijft ruimte voor Engelstalige gastcolleges, bijvoorbeeld van buitenlandse wetenschappers, maar dit zal zoveel mogelijk worden beperkt. Als een hogeschool of universiteit een volledige opleiding in het Engels wil aanbieden, moeten ze daarvoor toestemming vragen bij een speciale commissie. Daarnaast kan er een limiet worden gesteld aan het aantal studenten dat een Engelstalig traject mag volgen.
Internationale studenten moeten langer blijven
Naast deze veranderingen wil het kabinet ook dat meer internationale studenten na hun studie in Nederland blijven werken. Op dit moment vertrekt gemiddeld 75% van de studenten na het afronden van hun opleiding, terwijl de overheid duizenden euro’s betaalt voor een internationale student. Het kabinet vindt het zonde van de investering als deze studenten daarna geen bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.