Dat het voor sommige studenten lastig is om tijdens deze periode een stageplek te krijgen, is vast en zeker geen geheim. De Minister van Onderwijs en voorzitter Jacco Vonhof van ondernemersorganisatie MKB-Nederland benoemen dat scholen en bedrijven met creatieve oplossingen moeten komen, zoals stage lopen in het weekend, tijdens een schoolvakantie of dat er twee stagiairs werkzaam zijn op één stageplek.

 

Tekort aan stages en leerbanen

Eind augustus werd via het samenwerkingsverband Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) duidelijk dat er een tekort van 21.000 stages en leerbanen zijn. Vooral grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam hebben hier last van, aangezien veel bedrijven thuis werken of zeggen geen stagiair te kunnen begeleiden omdat het slecht met het bedrijf gaat.

Jacco Vonhof moedigt studenten aan om een vergelijkbare stageplek te vinden bij een ander soort bedrijf wat er op lijkt. Ook wil de Minister van Onderwijs dat er een wat soepelere regeling komt wat betreft het aantal stage uren, aangezien de studenten op deze manier alsnog kunnen worden getoetst. Ook wordt er gekeken naar de bijdrage voor leerwerkbedrijven omdat het een bedrijf gemiddeld €11.000 kost om een student te laten leren in de praktijk.

Bron: Het Parool