Aansprakelijkheidsverzekering

In tegenstelling tot wat veel studenten denken is een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten niet verplicht. Maar het is wel heel belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als student, omdat deze tot zeer hoge bedragen (gevolg)schade vergoedt die jij toebrengt aan andere mensen of hun spullen. Je bent al voor een paar euro per maand verzekerd, dus daarvoor is het verstandig om dit risico af te dekken. Lees hieronder meer over de do’s & dont’s van de aansprakelijkheidsverzekering.

 

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten ben je gedekt voor schade die je per ongeluk toebrengt aan spullen van een ander, of letsel dat je aan een ander toebrengt. Vrijwel alle aansprakelijkheidsverzekeringen dekken schades tot bedragen van meer dan € 1.000.000, dus daar ben je nogal ruim mee beschermd.

Zoals gezegd is een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten niet verplicht. Een zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) wordt  vaak verward met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) voor motorrijtuigen, die wel verplicht is.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten is soms inbegrepen in de basis inboedelverzekering. Of deze is als ‘module’ voor een paar euro extra bij te verzekeren.

 

Aansprakelijkheidsverzekering studenten via ouders

Ook al ben je 18 jaar of ouder, en woon je op jezelf, dan nog kan je bij verschillende verzekeraars nog onder de ‘gezins’ dekking van de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders vallen. Zolang je nog studeert kun je dan wel tot je 27e meeverzekerd zijn. Je kunt dit dus even nagaan bij je ouders voordat je je eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Uiteraard moet je er dan bij beëindiging van je studie en/of als je ouder dan 27 wordt aan denken dat je alsnog je eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Bang dat je dat vergeet? Sluit dan nu gewoon je eigen aansprakelijkheidsverzekering af. Voor de maandpremie hoef je het in elk geval niet na te laten, want die is meestal buitengewoon laag.