Heb jij jezelf gekwalificeerd om aan een studie geneeskunde te beginnen? Dan mag je alvast heel trots zijn! Wanneer de begindatum van je studie dichterbij komt, kun je spanning ervaren. Dit is niet meer dan normaal. Je gaat voor het eerst aan de universiteit studeren, je bent misschien net op kamers gegaan en hebt je aangemeld bij een studievereniging. Er gebeurt zoveel tegelijk, dat het overweldigend aan kan voelen. Om je op weg te helpen, lees je op deze pagina een aantal handige tips voor beginnende geneeskundestudenten door.
Ga vooral langs tijdens de introductiedagen
De introductiedagen zijn niet altijd verplicht, maar wel een echte aanrader! Je kunt zowel fysiek als online allerlei activiteiten bijwonen, waardoor je een beter beeld krijgt van je studie en je medestudenten. Je leert mede eerstejaars beter kennen en je kunt misschien ook wel in contact komen met ouderejaars, waar je al je vragen aan kunt stellen. De meeste vriendschappen worden al tijdens de introductiedagen gesloten. Het kan dus zomaar zijn dat je al een aantal mensen ontmoet, waar je de rest van je studie mee gaat optrekken. Dit zorgt ervoor dat je alvast mensen om je heen verzamelt, waar je tijdens je eerste officiële studiedag op kunt terugvallen.
Kies ervoor om zo effectief mogelijk te leren
Het enige wat je niet leert tijdens je studie, is hoe je precies moet leren. Zoek voor jezelf uit wat een effectieve leerstrategie is die bij je past. Iedereen leert op zijn/haar eigen manier. Zoek uit op welke manier jij het beste leert en het meeste onthoudt. Je zou bijvoorbeeld kunnen proberen of active recall een leerstrategie is die bij je past. Met active recall daag jij jezelf uit om informatie uit je geheugen terug te halen tijdens je leerproces. Hierdoor kun je informatie veel beter onthouden, maar zorg je er ook voor dat je verbindingen in je hersenen maakt, zodat je niet alleen onthoudt wat je leert, maar ook begrijpt wat je leert.
Je kunt er ook voor kiezen om je bij een studiegroep aan te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je met een kleinere groep studenten dieper in de lesstof kunt duiken. Door de lesstof met elkaar te bespreken en elkaar vragen te stellen, leer je vanzelf om de stof eigen te maken.
Koop een medisch woordenboek en neem dit boek overal mee naartoe
Een medisch woordenboek is hét belangrijkste boek dat je tijdens je studie geneeskunde zal aanschaffen. Dit boek helpt je tijdens je hele studie om alle medische termen eigen te maken. Een goede uitgave van een medisch woordenboek is het Coëlho Zakwoordenboek Der Geneeskunde. Dit boekje is zo klein, dat je het makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Vooral in het begin van je studieperiode, ga je veel aan dit boekje hebben. Je leert er alle medische termen en vaak ook nog de Latijnse namen van ziektebeelden mee kennen. Leer zoveel mogelijk termen uit je hoofd, zodat je het medische woordenboek steeds minder nodig zal hebben.
Fouten maken mag! Hier leer je juist veel meer van dan je studie perfect te doorlopen
Een studie geneeskunde brengt veel stress met zich mee. Je hoeft niet de perfecte student te zijn om je bachelor en master te behalen. Het gaat erom dat je tijdens je studie gemotiveerd blijft en leert om met tegenslagen om te gaan. Het is onmogelijk om alles in één keer goed te doen. Het is niet erg om fouten te maken, hier leer je uiteindelijk meer van. Je leert namelijk om een oplossing voor je probleem of fout te zoeken. Haal je een bepaalt tentamen niet in één keer? Dan is het belangrijk dat je tijd en aandacht in je herkansing steekt, zodat je de herkansing met een voldoende afrondt.
Fouten die je tijdens je studie maakt, maak je niet nog een keer, juist omdat je ervan hebt geleerd. Dit zorgt er uiteindelijk juist voor dat je een betere arts wordt, als het tijd is om het werkveld in te gaan.
Vergeet niet om van je studententijd te genieten
Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende tijd en aandacht in je studie geneeskunde stopt. Daarnaast is studeren vooral een sociaal gebeuren, waardoor je misschien wel vrienden voor het leven kunt maken. Je presteert beter wanneer je streng studeren afwisselt met het onderhouden van een sociaal leven en leuke dingen doen. Je mag best van je studententijd genieten. Probeer de balans te vinden tussen studeren en leven. Is er bijvoorbeeld een programma te volgen in het buitenland voor studiepunten? Pak deze kans dan vooral aan, aangezien je hier niet alleen kennis voor je studie opdoet, maar je ook nog eens meer levenservaring opbouwt.