De meivakantie is bijna voorbij, en dat betekent dat de examens van 2023 inmiddels weer heel dichtbij komen. Het wordt nu dus wel tijd om je te gaan voorbereiden op de examens. Of je nu vmbo, havo of vwo examens gaat doen, een paar tips kan iedereen wel gebruiken! Je kunt je namelijk al een tijd van tevoren goed voorbereiden, maar ook tijdens en na de examens komen een aantal van de onderstaande tips en tricks goed van pas. Ben je zenuwachtig, of weet je gewoon nog niet zo goed waar je moet beginnen of wat je moet verwachten? Lees de onderstaande tips en tricks dan eens goed door!

 

Tips en tricks | Examens 2023 tips voorbereiden 

Een aantal weken voor de examens 2023 kun jij je al gaan voorbereiden om de examentijd zo goed mogelijk door te komen. Hoe je dat precies doet, lees je in deze tips.

1. Bekijk het examen rooster goed

Je examen rooster is belangrijker dan je denkt. Je kunt van tevoren namelijk al goed inschatten welke vakken je aan het begin hebt en welke vakken je dicht op elkaar hebt. Op deze manier kun je een goede planning maken en kom je niet uiteindelijk met een vak in de knoop qua tijd.

2. Maak oefen examens 

De beste manier om te leren voor je examens is het maken van oefen examens uit andere jaren. Door dit ruim van te voren te doen krijg jij de vraagstelling en opmaak van de examens uit 2023 al onder de knie. Ook kom je er dan al op tijd achter met welke vakken je meer moeite hebt. Gelukkig kun je deze vakken dan nog wat extra aandacht geven.

3. Praat over de examens

Door de stof van je examens uit te leggen aan andere mensen, leer jij het extra goed. Bij voorkeur aan iemand die zelf niet veel verstand heeft over het onderwerp. Diegene gaat dan namelijk vragen stellen en als hij of zij het daarna echt begrijpt, begrijp jij het ook goed. Dit is een makkelijke en leuke manier van leren die je al simpel ruim voor je examens kunt uitvoeren.

 

Tips en tricks | Examens 2023 tips tijdens de examens

Als je jouw vmbo, havo of vwo examens 2023 goed hebt voorbereid, ga je vol zelfvertrouwen de examens in. Maar dit betekent nog niet dat je je tijdens je examens helemaal ontspannen zal voelen. Om toch een zo fijn mogelijke examentijd te hebben, kun je de onderstaande tips eens doorlezen.

1. Vergeet niet rustig te blijven

Het is heel belangrijk om tussen de examens en stressmomenten door even rust te nemen. Zonder je even af, kijk een serie, lees een boek of ga juist even iets sociaals doen. Zolang het maar iets is waar jij rust van krijgt. Als je dit doet dan kun je je de dag erna weer veel beter concentreren tijdens een examen of tijdens het leren. Op deze manier kun je veel betere resultaten behalen dan als je op het laatste moment nog theorie in je hoofd wil stampen. Ook tijdens een examens is het belangrijk dat je rustig blijft. Vermijd stress en kom ruim van tevoren, gebruik alle tijd die je krijgt voor een examen en lees alle vragen en antwoorden goed door.

2. Lees je goed in

Van tevoren kun je veel informatie vinden over de examens 2023. Zo zijn er regels over eten en drinken, over plassen, over rekenmachines en over kladblaadjes. Zorg dat je van tevoren goed weet wat je te wachten staat, zodat je niet op het laatste moment nog tegen verassingen aanloopt. Neem dus altijd de toegestane benodigdheden mee en zorg voor genoeg eten en te drinken.

3. Vertrouw op jezelf

Deze tip is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel heel belangrijk. Probeer te onthouden dat je je goed hebt voorbereid en je niet voor niks tot nu toe al de gehele vmbo, havo of vwo gehaald hebt. Als je met genoeg zelfvertrouwen de examens in gaat, zal je zien dat je je prettiger voelt en je waarschijnlijk ook betere resultaten zult behalen.

 

Tips en tricks | Examens 2023 tips na de examens

Tips voor na de examens 2023 zijn eigenlijk vrij simpel. Als je het fijn vindt kun je de antwoorden nakijken en alvast uitrekenen welk cijfer je ongeveer gaat hebben. Hierna is er eigenlijk maar één ding heel belangrijk: laat het even los! Geniet van je waarschijnlijk langste zomervakantie ooit. Nu kan je er toch even niks aan veranderen, als je eenmaal je uitslag hebt kun je altijd nog acties ondernemen.

Met deze examens 2023 tips en tricks haal jij dit jaar hopelijk op een ontspannen manier je diploma. Succes!