Door de maatregelen rondom het coronavirus studeren studenten vanuit huis. Hierbij worden tentamens ook vanuit huis gemaakt. Ter controle is hier een surveillancesoftware voor bedacht die in de gaten houdt of de student fraude pleegt. Deze surveillancesoftware kijkt met de student mee door middel van een camera in de computer of de laptop. Deze camera houdt de oog-en handbewegingen in de gaten, en op die manier wordt er geconstateerd of er fraude wordt gepleegd of niet. Nederlandse studenten vinden dat dit een inbreuk op privacy is.

 

Privacyschending

Studenten hebben kritiek op de wijze waarop deze surveillancesoftware wordt ingezet. De camera legt namelijk onder andere beelden vast van de rest van de kamer. Het is onzeker of deze beelden daarna ook echt worden verwijderd. De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) heeft hier de afgelopen weken veel kritiek op ontvangen. De voorzitter van deze vakbond vindt het wel degelijk een inbreuk op de privacy van studenten. Een student van de universiteit in Tilburg is een petitie gestart, deze is al door 2.000 studenten ondertekend.

De opgeslagen beelden kunnen in handen komen van grote techbedrijven die dit vervolgens gebruiken om hun algoritmes te verbeteren. Als studenten niet akkoord gaan met de toepassing van de surveillancesoftware dan mogen zij het tentamen niet maken. Volgens het LSVB is de keuze om de toepassing te accepteren dus niet vrijwillig. Als studenten niet akkoord gaan lopen ze namelijk meteen studievertraging op. De universiteiten kunnen zich vinden in de kritiek van de studenten, maar willen de tentamens door laten gaan. Als er geen tentamens worden afgelegd lijden alle studenten aan studievertraging. Het LSVB stelt alternatieven voor die deze tentamens vervangen. Denk hierbij aan opdrachten en onderzoeken die studenten zonder het gebruik van de surveillancesoftware kunnen maken.

 

Bron: NOS