Als student is het niet makkelijk om rond te komen. Vooral uitwonende studenten worden voortdurend geconfronteerd met hoge kosten. De kamerhuur neemt al een flinke hap uit je studiefinanciering. En dan moet je ook nog geld opzijleggen voor je dagelijkse boodschappen, kleding en uitstapjes. Het hebben van een bijbaan, naast een intensieve voltijdstudie, is daarom vaak bittere noodzaak. Met deze tips voorkom je dat je die zuurverdiende en broodnodige centen over de balk gooit.
Het is handig om een overzicht te maken van wat er maandelijks aan geld binnenkomt en waar je het aan uitgeeft. Bepaal je vaste lasten, zoals huur en boodschappen, en bereken daarna wat je overhoudt om vrij te besteden. Door contant te betalen, kun je je makkelijker aan een tastbaar budget houden. Je pint dan wekelijks een vast bedrag en geeft niet meer uit dan wat er in je portemonnee zit. Maar er zijn natuurlijk ook veel situaties denkbaar waarin contant betalen geen optie is. Bijvoorbeeld als je online wil shoppen.
Tips voor betere online deals
Het online aanbod is immens. Daardoor verwacht je misschien dat je online sneller in de verleiding komt om meer uit te geven. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Sterker nog, als je het slim aanpakt, kun je online veel betere deals scoren. Dat doe je zo:
1. Schakel een VPN in
Met een VPN vang je meerdere vliegen in een klap. Wat is VPN? De betekenis van VPN is virtueel privénetwerk. In de praktijk schakel je de VPN in door verbinding te maken met een VPN-server. Het dataverkeer tussen jouw apparaat en deze VPN-server verloopt via een versleutelde tunnel. De VPN-server zorgt voor encryptie van je data en stuurt ze daarna door naar de eindontvanger.
Deze eindontvanger ziet alleen het IP-adres van de door jou gekozen VPN-server. Zo kun je bijvoorbeeld geografische blokkades omzeilen. Maar je kunt ook profiteren van lokale, vaak veel lagere prijzen. En voor studenten die graag onderweg internetten, is een VPN de meest goedkope en effectieve manier om je cyberveiligheid te beschermen.
2. Vergelijk via image search
Online is het veel eenvoudiger om producten van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Er zijn diverse vergelijkingssites die je hiermee helpen. Je kunt producten ook via Google Image Search opzoeken. Kopieer de afbeelding, upload deze op https://images.google.com en Google toont je alle online aanbieders.
3. Meld je aan voor de nieuwsbrief
Grote kans dat je bij je eerste bezoek aan een webwinkel een pop-up te zien krijgt. Als je je nu aanmeldt voor hun nieuwsbrief, ontvang je een kortingscode die je kunt inzetten voor je eerste aankoop. Deze kortingen kunnen oplopen tot zo’n 15 à 20%. Laat deze korting niet liggen, maar vul gewoon je e-mailadres in. Je kunt je altijd weer uitschrijven van de nieuwsbrief.
4. Reis flexibel en last-minute
Kijk op Google Flights voor de meest actuele ticketprijzen. Ook VPN-servers in hetzelfde land als de luchtvaartmaatschappij of je hotel kunnen veel voordeel opleveren. Wees flexibel qua reisdagen. Zo kan het goedkoper zijn om een dag eerder of later te vertrekken. Bij vertrek op een zaterdag ben je in het algemeen het duurst uit.
5. Sla op het juiste moment je slag
Uitverkopen vinden elk jaar weer binnen dezelfde periodes plaats. Is je laptop aan vervanging toe, maar houdt hij het nog wel een paar weekjes of maanden vol? Wacht dan rustig af tot Black Friday of Cyber Monday.
6. Blaas oude spullen nieuw leven in
Je kunt je ook afvragen of het wel nodig is om steeds nieuwe dingen te kopen. En als je echt iets moet vervangen, is er misschien wel een refurbished of tweedehands alternatief. Kijk online uit naar vintage kilo sales bij jou in de buurt. Ook op apps als Vinted en Too Good to Go kun je voor een zacht prijsje prima afdankertjes vinden.
7. Zoek naar coupons
Je kunt zelf op zoek gaan naar websites en online folders met coupons. Maar het is nog makkelijker om een extensie in je browser al het uitzoekwerk voor je te laten doen. Voorbeelden zijn Honey en Coupert.