In Nederland kregen huishoudens die een basisinkomen hadden een energietoeslag, om de hoge energieprijzen te compenseren. Studenten werden echter van deze groep uitgesloten, besloot Armoedeminister Carola Schouten. Verschillende studenten waren het hier alleen niet mee eens. Uit onderzoek van de Volkskrant is gebleken dat duizenden studenten van plan zijn om naar de rechter te stappen om alsnog de eenmalige energietoeslag aan te vragen.

 

Energietoeslag niet voor studenten

Zoals misschien velen van jullie weten zijn studenten uitgesloten voor de eenmalige energietoeslag. Enkele gemeenten hebben hier al een andere uitspraak over gedaan omdat zij dit niet eerlijk vonden. Carola Schouten vond dat de situaties van studenten zo van elkaar verschillen, dat elke studentenstad hier nu zelf over mag beslissen. Dit heeft als gevolg dat elke stad hier andere regels voor handhaaft. Meerdere studenten zijn al naar de rechter gestapt. Deze kregen gelijk en hebben inmiddels de energietoeslag wel ontvangen. Verschillende juridische adviesbureaus en studentenvakbonden verwachten dat er nog ongeveer 3000 zaken zullen volgen over ditzelfde onderwerp.

 

Een landelijke regeling 

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United hebben aan de regering gevraagd of hier een oplossing voor gezocht kan worden. Al deze zaken zullen het rechtssysteem van Nederland onnodig belasten en daarom denken het LSVb en FNV Young & United dat dit nooit de bedoeling kan zijn. Ze geven aan dat een landelijke regeling de juiste oplossing zou zijn.

 

Bron: rtlnieuws.nl