De Universiteit van Twente herziet zijn banden met universiteiten in China. Dit komt doordat de Nederlandse regering zich zorgen maakt over eventuele misbruik van westere kennis in China. De banden van de Universiteit van Twente met diverse universiteiten in China zijn daarom aan een herziening toe. Ook andere universiteiten in Nederland ervaren het Chinese beurssysteem voor studenten als een risico. TU Delft is de afgelopen jaren bijvoorbeeld ook steeds terughoudender geweest bij het aannemen van studenten met een Chinese beurs.

 

Banden met het Chinese leger

Bepaalde universiteiten in China worden vooral in de gaten gehouden door de Nederlandse universiteiten. Zo liggen de Seven Sons of National Defence al onder een vergrootglas. Dat komt doordat deze universiteiten heel nauw samenwerken met het Chinese leger. De Universiteit van Twente werkt al sinds 1990 samen met een universiteit uit de Seven Sons of National Defence, namelijk de NPU. In 2017 is de NPU-president Wang Jinsong zelfs nog langs geweest in Twente om een nieuwe samenwerking te ondertekenen.

 

De huidige studenten

De huidige onderzoeken die studenten met een Chinese beurs in Nederland uitvoeren worden niet stopgezet. Ook de samenwerkingen worden niet verbroken. Volgens de Universiteit van Twente moet de Nederlandse regering met een duidelijke richtlijn komen voor samenwerkingen met Chinese Universiteiten. Tot die tijd wordt er geadviseerd om geen nieuwe studenten van deze Seven Sons-universiteit aan te nemen en geen nieuw gezamenlijk promotieonderzoek te starten.

 

Bron: ad.nl