Het kabinet schetste tijdens Prinsjesdag toch een iets te rooskleurig beeld. De premies voor zorgverzekeringen zouden dit jaar namelijk maar met €3,50 per maand toenemen.

Vandaag presenteert zorgverzekeraar DSW echter traditiegetrouw als eerste de premies voor komend jaar. Bij hen blijkt de premie te stijgen met maar liefst €9,25 per maand, wat een toename is van bijna 10% ten opzichte van de huidige premie. En bijna 3 keer zo veel als voorspeld door het kabinet…

Als belangrijkste redenen voor de premiestijging noemt DSW o.a. uitbreiding van het basispakket, loon- en prijsstijging en een toename in het gebruik van dure medicijnen.

 

Impact voor studenten?

DSW is natuurlijk nog steeds maar 1 verzekeraar en dit is zeker geen ’typische’ studenten zorgverzekeraar. Het blijft dus nog even afwachten tot meer zorgverzekeraars zich de komende maanden melden met de nieuwe premies, vooral voor specifieke studenten polissen en voor andere (budget) zorgverzekeringen die onder studenten populair zijn.

Sowieso zal de schade voor de meeste studenten waarschijnlijk wel meevallen, omdat vrijwel alle studenten in aanmerking komen voor zorgtoeslag. De zorgtoeslag loopt in principe in de pas met de ontwikkelingen in de premies, dus dan merk je van zo’n premiestijging per saldo erg weinig…