Je scriptie inleveren. Of het nu gaat om je bachelorscriptie of masterscriptie, het blijft een speciaal moment. Maandenlang heb je gestreden en nu lever je dan eindelijk jouw definitieve eindwerkstuk in. Natuurlijk doe je dat niet voordat je alle puntjes op de i hebt gezet. Maar waar moet je precies op letten? Wil je zeker weten dat je geen stomme foutjes over het hoofd ziet, gebruik dan onze checklist. Ook als je nog maar net begint aan je scriptie, raden we je aan de tips alvast door te nemen. Zo weet je waar je naartoe werkt en waar je straks op moet letten! 

 

Spellingscontrole is je beste vriend

Voor deze tip had je waarschijnlijk geen checklist nodig, maar het hoort er wel bij: de spellingscontrole. Je weet wel, het rode golvende lijntje dat onder fout gespelde woorden komt te staan in Word. Misschien had je dit nog niet ingesteld tijdens het schrijven. In dat geval is het aanzetten van de spellingscontrole de eerste stap. Daarmee haal je eenvoudig kleine foutjes uit het document. Ook online kun je handige tools vinden waar je alleen maar je tekst in hoeft te plakken om de spelling te laten checken. 

 

Zelf doorlezen

De spellingscontrole markeert natuurlijk lang niet alle fouten in je scriptie en daarom is de volgende tip om hem zelf nog eens grondig door te nemen. Het is belangrijk om dit niet direct te doen nadat je de hele dag hebt getypt en de letters op het scherm voor je ogen dansen. Neem eerst even afstand en kijk er later weer met een heldere blik naar. Op die manier krijg je meer overzicht over het geheel. Kijk kritisch naar je hoofd- en deelvragen en check of alle informatie bijdraagt aan het beantwoorden daarvan. Nog beter is om je scriptie uit te printen en er met een pen doorheen te gaan.

 

Vraag een tweede lezer

Het is altijd goed om een extra paar ogen naar je scriptie te laten kijken. Bedenk wel dat iedereen het op zijn eigen manier leest en weer andere dingen zal opmerken. Een studiegenoot zal je met inhoudelijke feedback kunnen helpen en een familielid kan jou waarschijnlijk wel vertellen of de vaktermen te volgen zijn. Doe hier je voordeel mee, maar bedenk ook dat het uiteindelijk jouw begeleider is die de scriptie beoordeelt en dat zijn of haar feedback dus het zwaarst weegt.

 

Laatste check en inleveren maar

Is de tekst van je scriptie definitief op orde? Dan ben je er nu echt bijna. Zorg ervoor dat je de bronnen op de juiste manier hebt vermeld, check de volgorde van eventuele tabellen en voeg paginanummering toe. Sla het bestand vervolgens goed op. De kans is groot dat je de scriptie online moet inleveren, dus kies voor opslaan in pdf-vorm om gedoe met verschuivingen en verspringingen te voorkomen. Gefeliciteerd, nu ben je klaar om je scriptie daadwerkelijk in te leveren!