Smartphones, we kunnen ons inmiddels geen wereld meer voorstellen zonder ze. Al sinds de introductie van het eerste model, is het gebruik ervan alsmaar toegenomen. Niet eens zo’n gek gegeven als je bedenkt wat wij er vandaag de dag allemaal mee kunnen doen. De tijd dat we hem alleen gebruikte om te kunnen bellen en sms’en is al lang voorbij. Anno 2021 kun je beter de vraag stellen waar we hem niet voor gebruiken. De totale schermtijd neemt dus toe, maar wat voor effect heeft dit precies op je ogen en wanneer is het verstandig om een oogmeting te doen? Dat lees je hieronder.
De nadelige gevolgen op een rij
In het algemeen kun je wel stellen dat onze ogen een soort haat-liefde verhouding met de schermen van onze smartphones hebben. Bij het kijken van onze favoriete series kunnen we ons al snel verliezen in de tijd, waardoor we urenlang ongemerkt naar onze telefoons aan het turen zijn. Heel tof dat het kan, maar voor je ogen een hele inspanning en op langer termijn zelfs schadelijk!
1. Droge & geïrriteerde ogen
Uit een Brits onderzoek is gebleken dat wanneer we onze telefoon gebruiken, we simpelweg minder met onze ogen knipperen. Tijdens het appen, Netflixen en het bekijken van onze favoriete YouTube video’s, knipperen we maar liefst 4x minder dan normaal. Door te knipperen houden we onze ogen vochtig, waardoor minder knipperen dus automatisch zal zorgen voor droge en geïrriteerde ogen.
2. Een verhoogde kans op bijziendheid
Willen we onze ogen een plezier doen, dan zouden we onze telefoon eigenlijk op maximale armlengte moeten houden. Toch doet vrijwel niemand dit, omdat de letters en beelden op een smartphone nu eenmaal kleiner zijn dan op de computer. We hebben vaak de neiging om onze telefoon dichtbij ons gezicht te houden, wat op ten duur de kans op bijziendheid kan vergroten. Bij vaak en langdurig op korte afstand naar een smartphonescherm kijken, raken onze ogen gewend aan zicht van dichtbij en wordt het steeds moeilijker om veraf scherp te kunnen zien.
3. Een verhoogde kans op schade aan het netvlies
De smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met LED-licht dat ook wel blauwlicht wordt genoemd. Energiezuinig en beter voor het milieu, maar minder goed voor je ogen. Het blauwe licht kan namelijk onvoldoende worden gefilterd, waardoor te vaak en te lang naar een scherm kijken, schade aan het netvlies kan veroorzaken. Dit kan op ten duur weer leiden tot allerlei vervelende oogafwijkingen.
4. Een slechte nachtrust
Tot slot zorgt het blauwe licht in je scherm ervoor dat de aanmaak van ons slaaphormoon wordt verstoort. Het gevolg? Een slechtere nachtrust, omdat je simpelweg minder goed en minder diep slaapt.
Wanneer is het tijd voor een oogmeting?
In principe kan het nooit kwaad om je ogen om de zoveel tijd eens te laten testen. Mocht je dit niet doen, dan is het aan te raden om eens langs een specialist te gaan voor een oogmeting wanneer je vaak last hebt van de volgende symptomen:
- Droge, geïrriteerde en vermoeide ogen
- Je plots een vaag vlekje in het midden van je gezichtsveld ziet
- Je vaak meermaals moet knipperen voordat je veraf scherp kunt zien
- Je langdurig kampt met een verstoorde nachtrust en onrustig slaapt