1. Plaats van bestemming
Laat het avontuur maar beginnen! De eerste stap is natuurlijk om te kiezen waar je naartoe wilt. Blijf je liever binnen Europa of verken je liever een ander continent? Heb je een voorkeur voor een Engelssprekend land of ben je geïnteresseerd in het leren van een nieuwe taal? Zodra je je bestemming hebt gekozen, is het verstandig om direct bij je school te controleren of je daar daadwerkelijk stage kunt lopen.
Zodra je hebt besloten waar je de komende maanden wilt verblijven, is het tijd om een stageplek te vinden. Dit kun je zelf doen door online vacatures te doorzoeken of door bedrijven direct te benaderen met een e-mail waarin je vraagt naar stageplaatsen. Je onderwijsinstelling in Nederland kan meestal ook ondersteuning bieden bij het vinden van een stage. Een andere optie is om een stagebemiddelingsbureau in te schakelen. Hoewel dit iets duurder kan zijn, bieden ze vaak pakketten aan waarbij ze verschillende aspecten van het proces voor je regelen, zoals het vinden van een geschikt bedrijf en het organiseren van sollicitatiegesprekken.
Als je een stageplek hebt gevonden op de locatie waar je wilt verblijven, is het cruciaal om deze zo snel mogelijk te laten goedkeuren door je school. Zorg ervoor dat je stageplek wordt goedgekeurd voordat je verdergaat, want dit is een belangrijke stap die op tijd moet worden afgerond!
2. Vergunning of visum regelen?
Als je stageplek is goedgekeurd, is het nu tijd voor een andere belangrijke stap: het aanvragen van een visum of vergunning. Als je buiten Europa stage gaat lopen, is vaak een visum vereist voor veel landen. Het is belangrijk om goed te onderzoeken voor welke landen dit geldt en direct te beginnen met de aanvraag als je een visum nodig hebt, aangezien dit proces enkele maanden in beslag kan nemen.
3. Tijdelijk huis zoeken
4. Inkomsten
Wanneer je stage gaat lopen in het buitenland, is het belangrijk om voldoende geld op zak te hebben, want het kan duur zijn. Denk aan uitgaven zoals huur, vervoer, uitjes en maaltijden. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen. Gelukkig is er ook goed nieuws: er zijn diverse beurzen beschikbaar voor studenten die naar het buitenland gaan.
Als je van plan bent om stage te lopen in Europa, kom je mogelijk in aanmerking voor een Erasmusbeurs. Deze beurs voorziet je maandelijks van een financiële ondersteuning gedurende je verblijf in het buitenland. Het bedrag begint bij €200 per maand, maar kan variëren. Het is raadzaam om je aanvraag voor de Erasmusbeurs direct in te dienen zodra je weet dat je binnen Europa stage gaat lopen, omdat er veel interesse voor is. Bovendien kun je ook een Erasmusbeurs aanvragen als je stage gaat lopen in landen zoals Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Turkije.
Indien je van plan bent om stage te lopen buiten Europa, dan biedt je eigen hogeschool of universiteit vaak een beurs aan die je kunt aanvragen voor je buitenlandse stage. Informeer hiernaar bij je eigen onderwijsinstelling.
Tijdens je verblijf in het buitenland is je studentenreisproduct niet geldig. Daarom hebben studenten die een buitenlandse stage lopen de mogelijkheid om een OV-vergoeding aan te vragen bij DUO. Deze vergoeding gaat in op zijn vroegst vanaf de maand na de aanvraag, dus het is verstandig om deze minstens twee maanden voor vertrek aan te vragen. Let op: als je de OV-vergoeding ontvangt, moet je je studentenreisproduct stopzetten en dit opnieuw aanvragen bij terugkomst. De vergoeding bedraagt €120,96 per maand, wat zeker een welkome aanvulling is!
5. Verzekeringen of vaccinaties
Het is belangrijk om te controleren of je zorgverzekering dekking biedt in het buitenland. Als dit niet het geval is, is het verstandig om te overwegen een nieuwe verzekering af te sluiten. Het is aan te raden om dit samen met je ouders te onderzoeken, aangezien het proces soms complex kan zijn. Daarnaast is het verstandig om te achterhalen of je vaccinaties nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat. Soms is er een wachttijd vereist tussen deze vaccinaties, en het kan lastig zijn om een afspraak te plannen bij de GGD vanwege drukte.
Zodra je deze lijst hebt afgevinkt, heb je de vijf belangrijkste zaken geregeld! Natuurlijk moet je ook nog je vlucht boeken, maar het optimale moment hiervoor kan variëren afhankelijk van je bestemming (tip: stel een prijsalarm in, zodat je direct op de hoogte bent wanneer er een voordelige vlucht beschikbaar is). Je kunt ook de website van de Rijksoverheid raadplegen, waar je een checklist kunt vinden die je kunt gebruiken om te controleren of je alles hebt geregeld.