Stage lopen, een begrip dat bij veel opleidingen niet meer weg te denken is. Door het lopen van een stage, breng je jouw kennis en vaardigheden in de praktijk en leer je wat een vak precies inhoudt. Om zeker te zijn van een passende stageplek, moet je je allereerst bewust zijn van jouw kwaliteiten. Stel jezelf vragen zoals: “wat kan ik goed?” en “wat vind ik interessant?”. Met de antwoorden op deze 2 vragen ben je al een heel eind. Zelfkennis is erg belangrijk en staat aan de basis van de keuze voor een goede stageplek. Ook is jouw opleidingsniveau een aspect dat je moet meenemen in je keuze voor een stageplek. 

In deze blog komen verschillende opleidingsniveau aan de orde en geven we uitleg over verschillende soorten stages en stageplekken.

 

Introductie of snuffelstage

De eerste soort stage in de reeks van soorten stageplekken is de introductie- of snuffelstage. Deze stage komt voornamelijk voor op het MBO en HBO onderwijs, maar in toenemende mate ook op universiteiten. De introductiestage vindt meestal plaats in het 1e  jaar van je studie en heeft een duur van tussen de 2 en 10 weken. Het doel van deze introductiestage is om kennis te maken met de richting of een bepaald vak dat jij studeert. Op deze manier kom je er dus vrij snel en gemakkelijk achter of de desbetreffende studie jou ligt. Bovendien is het lopen van een snuffelstage een ideale kans voor jou om een kijkje achter de schermen te nemen en te zien hoe jouw studie zich uit in de praktijk. 

 

Meewerkstage of meeloopstage

De volgende stage die in deze blog naar voren komt is de meewerk- of meeloopstage. Deze stage is al langere tijd verplicht binnen het MBO en HBO-onderwijs en ook in toenemende mate op universiteiten. Stage lopen op deze manier heeft als doel het opdoen van werkervaring. Kortom, de kennis en vaardigheden die jij tot dan toe hebt opgedaan in de praktijk brengen. Met dit soort stageplekken krijg jij in je 2e en/of 3e studiejaar mee te maken, afhankelijk van de soort opleiding die jij hebt gekozen. Je zult binnen een meewerkstage tussen de 2 maanden en 1 jaar stage lopen. Het lopen van een dergelijke stage erg nuttig. Zoals gezegd doe je werkervaring op en bovendien staat een vermelding van jouw stageplek en bijbehorende taken goed op je cv. Ten slotte vormt de kennis die je opdoet tijdens een meeloopstage de basis voor het schrijven van jouw scriptie en wellicht, jouw toekomstige baan.

 

Afstudeerstage

Bij vrijwel alle HBO- en WO-opleidingen wordt een studie afgesloten door het lopen van een afstudeerstage. Afhankelijk van de studie die je doet ga je op zoek naar een bedrijf waar jij graag stage wilt gaan lopen. De duur van deze stage is afhankelijk van het bedrijf waar jij stage gaat lopen. Aan het einde van jouw afstudeerstage dien je een verslag te schrijven over het bedrijf zelf en de taken die jij hebt moeten uitvoeren. Dit verslag dient als een reflectie van jouw ervaring over de desbetreffende stageplek. Ook wordt er naast het schrijven van een verslag van veel studies verwacht dat je een presentatie geeft waarin je het desbetreffende bedrijf analyseert en jouw leerpunten op een rijtje zet.

 

Werkstage

In het geval dat je na het afronden van je studie geen baan kunt vinden omdat je niet in aanmerking komt voor een bepaalde baan of dat je nog niet goed weet wat je wil, kom je in aanmerking voor een werkstage. Een werkstage houdt in dat een afgestudeerde stage kan lopen bij een bedrijf gedurende maximaal 1 jaar. Tijdens deze periode ontvang je een bijstandsuitkering. Het doel van een werkstage is dat na deze periode, na het vergaren van kennis en vaardigheden binnen het desbetreffende vakgebied, de student een doorstroom kan maken naar een vaste, betaalde baan. 

Wil jij meer kennis en vaardigheden ontwikkelen binnen een bepaald vakgebied. Bekijk dan het aanbod van traineeships op magnet. me via de link.