Volgens Google runt Dirk Serlie (21) een nachtclub in Enschede, in Deventer en zelfs in Helsinki. De nachtclubs hebben een adres op Google Maps en recensies, alleen bestaan zij in het echt helemaal niet. Ook is Dirk vier maanden lang eigenaar geweest van het Belastingkantoor in Enschede. Kortom, hij houdt Google al meer dan twee jaar voor de gek. “Ik vind het echt verbazingwekkend dat dit kan”, zei hij.

 

Dirk op Google

Het begon eigenlijk als grapje, tijdens de stage van Dirk in Helsinki tijdens corona. Doordat zij niet uit mochten gaan, hadden zij veel feestjes in de flat waar hij woonde. Toen hebben ze als geintje een nachtclub aangemaakt op Google op het adres van de flat. Binnen een half uur was de pagina gemaakt en een paar vrienden en kennissen plaatsten recensies. Binnen de kortste keren was de nachtclub de nummer één disco van de stad. De pagina werd 40.000 keer bekeken en een paar honderd mensen vroegen de route op. Eenmaal thuis was Dirk benieuwd hoe ver hij kon gaan met Google, en opende ook in Nederland niet bestaande clubs op Google. Ook kwam hij erachter dat het Belastingkantoor van Enschede nog geen eigenaar had op Google. Dit kon hij zo aanvragen en voor vier maanden lang kon hij alles op de pagina beheren. Zo stelde hij bijvoorbeeld in dat het kantoor 24 uur per dag open was.

 

Veiligheid op Google

Dirk is zelf student Integrale Veiligheidskunde en was geschrokken van de impact van zijn eigen actie. Hij is geen kwade hacker, maar was gewoon benieuwd naar hoe veilig Google was. Deze week werd dan ook bekend dat de Universiteit Twente een grootschalig en langdurig onderzoek start naar de zoekresultaten op Google. Deze blijken ook niet altijd even betrouwbaar en eerlijk opgezet te zijn. “Mensen vertrouwen Google meer dan zichzelf”, geven de onderzoekers aan.

 

Bron: nu.nl