Bij veel opleidingen moet je ergens in je studieloopbaan een stage lopen. Van een stage leer je meestal heel veel en het kan ook heel erg leuk zijn. Je ziet dan eigenlijk pas hoe het er écht aan toe gaat in je branche, en je leert veel over communiceren, samenwerken, professionaliteit en zelfvertrouwen. De eerste stap voor de stageperiode is hetgeen waar wel veel studenten tegenaanlopen: een stage zoeken. De stage markt is namelijk niet de makkelijkste markt en al helemaal als je nog weinig ervaring hebt in solliciteren. Daarom hebben wij 7 tips voor je op een rijtje gezet om het beste om te gaan met de stage markt en bij het zoeken van een leuke stageplek.
Stage lopen | Waar let je op in de stage markt?
Als je op zoek bent naar een stage, zijn er een aantal punten die belangrijk zijn om mee te nemen. Allereerst is het handig om eerst veel vacatures door te lezen, om te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Daarna kun je voor jezelf een lijstje maken met aspecten die jij belangrijk vindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een specifieke functie of werkzaamheden, de locatie, thuiswerk mogelijkheden, de stage vergoeding of hoe maatschappelijk een bedrijf is. Een stagevergoeding is niet altijd vanzelfsprekend. Op deze manier weet je precies waar je op moet letten bij een vacature en kun je snel de geschikte vacatures eruit filteren voor jezelf. En, ook niet onbelangrijk: denk voordat je begint met zoeken goed na over wat jij leuk vindt om te doen. Het is belangrijk dat de stage bij je opleiding past, maar misschien nog wel belangrijker dat je een superleuke tijd daar gaat hebben!
7 tips voor een stage zoeken binnen de stage markt
Nu je weet waarnaar je op zoek bent, kan het zoeken van een stageplek echt beginnen. Als je de onderstaande tips goed doorleest, gaat dit helemaal goed komen!
1. Begin op tijd met een stage zoeken
Dit is de gouden tip: begin op tijd. Echt waar. Dit scheelt je veel stress en je hebt meer keuze. Een stageplek zoeken kan best tijdrovend zijn. Je moet soms lang wachten op reactie en je krijgt misschien ook een paar afwijzingen. Daarom is het handig om op tijd te beginnen aan je zoektocht. Bedrijven zijn soms al 4-5 maanden van tevoren aan het zoeken naar een geschikte stagiair, en als je er niet op tijd bij bent is je plekje misschien al wel vergeven.
2. Kijk eens rond in je huidige netwerk
Grote kans dat je mensen om je heen hebt die jou kunnen helpen aan een leuke stageplek. Vraag eens om je heen of iemand iemand kent die werkzaam is in jouw branche en of iemand toevallig een leuke vacature voorbij heeft zien komen.
3. Gebruik de stage markt op LinkedIn
LinkedIn is een mega handige manier om een stageplek te vinden en de stage markt is hier heel actief op. Zorg ervoor dat je profiel compleet is met een profielfoto, al je ervaringen en opleidingen en zorg voor een aantal connecties. Nu kun je op je profiel aangeven dat je openstaat voor een nieuwe stage en je kunt een berichtje delen waarin je uitlegt waarnaar je op zoek bent. Wedden dat je hier reacties op krijgt?
4. Stel je proactief op
Bij het zoeken van een stage is het belangrijk dat je opvalt, want je moet je voorstellen dat een bedrijf veel reacties binnen krijgt op een stage vacature. Geef in je motivatiebrief aan dat je er superveel zin in hebt en dat je graag eens meer vertelt over jezelf op kantoor of via een telefoongesprek. Ook kun je overwegen om een bedrijf naar aanleiding van je sollicitatie op te bellen om je enthousiasme te delen. Let er wel op dat je altijd vriendelijk blijft en niet ongeduldig overkomt.
Tip: Zo schrijf je een goede motivatiebrief
5. Gebruik hulp
In de stage markt is het belangrijk dat alles er netjes uitziet. Misschien heb jij nog nooit een cv of sollicitatiebrief geschreven, en kun je hier wel een handje hulp bij gebruiken. Je hebt veel websites die goede formats geven voor een cv en motivatiebrief. Hieruit kun je afkijken voor de opmaak, opbouw van een brief en bepaalde zinnen overnemen. Ook kan het handig zijn om alles eens door te laten kijken door iemand anders. Misschien heeft je vader, moeder, vriend of vriendin nog wel een goede tip. Of ze pikken er nog een spelfoutje uit!
6. Vergeet een buitenlandstage niet als mogelijkheid
Tijdens corona was dit natuurlijk geen mogelijkheid, maar tegenwoordig kun je vaak weer gewoon op stage in het buitenland. Dit kan een superleuke ervaring zijn en je kunt hier weer veel meer en andere dingen leren. Een stage in het buitenland kan op het mbo, hbo en wo. Denk aan een leuke stad in Europa of zoek een maatschappelijke stage in een ontwikkelingsland. Supergave ervaring.
7. Blijf jezelf en luister naar je gevoel
Ben je uitgenodigd op een kennismakingsgesprek en ben je zenuwachtig? Vergeet niet om lekker jezelf te blijven en je niet anders voor te doen dan wie je eigenlijk bent. Je gaat hier uiteindelijk een langere periode komen en dan is het wel belangrijk dat je je op je plek voelt. Het is dan ook heel belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de werkzaamheden en je collega’s.
Met deze 7 tips voor het zoeken van een stage binnen de stage markt ga jij zeker weten een leuke stageplek vinden. Probeer er vooral ook van te genieten en te leren van het proces. Schiet niet in de stress als je een aantal afwijzingen hebt gekregen. Dat hoort er namelijk helemaal bij!