Er is een goede kans dat jij de meeste uren zelfstudie doorbrengt op jouw studentenkamer. Slapen, relaxen en ook nog studeren in dezelfde ruimte kan ervoor zorgen dat de muren op je afkomen en je helemaal gek wordt van jouw geliefde woning. Dit kan er (onbewust) voor zorgen dat je minder plezier beleefd aan de kamer die jouw thuis hoort te zijn. Wat je taken zijn op school of in jouw bijbaan is helder, maar weet jij thuis de zaken wel te scheiden? Hoog tijd om studie en privé beter in balans te brengen met deze tips!

 

1. Plan vaste studiedagen in

Onderzoek wijst uit dat de mens zo’n zes weken nodig heeft om zichzelf een routine aan te leren. Plan met jezelf vaste dagen in dat jij gaat studeren en hou deze dagen elke week min of meer gelijk. Welke dagen je kiest, is natuurlijk afhankelijk van jouw tentamenrooster, hobby of vakantiewerk. Zo kun je ook niet opeens een volle agenda hebben met afspraken met vrienden en zeg je iets makkelijker ‘nee’ als iemand je vraagt om een spontane lunchdate. Niet altijd even leuk, maar uiteindelijk voel je je stukken beter!

 

2. Maak een gescheiden to-do list

Wat goed werkt is een aparte takenlijst maken: één voor privé en één voor je studie. Zo zorg je dat diverse taken niet door elkaar gaan lopen. Dit geeft structuur aan je dag én rust omdat je precies weet wat er gebeuren moet. Geef je taken voor het studeren voorrang, zodat je daarna alle tijd hebt om de leuke dingen te doen.

 

3. Studeer in een opgeruimde kamer

Niets is zo vervelend als studeren in een kamer waar alle bierflesjes nog op tafel staan, de vieze vaat niet is opgeruimd en kleren op de grond liggen. Zorg dat alles netjes is opgeruimd zodat jij met een frisse start kunt gaan studeren en niet afgeleid wordt. Zo train jij jezelf met een nette werkplek overdag. Wat je na het studeren met je kamer doet, dat moet je zelf weten!

 

4. Geef je taken een timeline

Schat van tevoren in hoe lang je voor een bepaald vak nodig hebt om te leren en plan op deze manier je gehele dag in. Zo weet je precies hoeveel ruimte je voor andere dingen hebt en hoef je je nooit druk te maken of je wel genoeg tijd hebt om alles in te doen.

 

Zolang jij je aan jouw schema houdt, hoef je ook nooit een schuldgevoel te hebben als je wat leuks gaat doen. Productief ben je tenslotte al geweest! Zo maak je jezelf minder gek met stress en voelt jouw studiekamer weer veel meer als thuis…