Daar zit je dan in je vers ingerichte studentenkamer. Een bureau, een Billy boekenkast met je studieboeken, een kledingkast en je bed. Moet je daar nou echt een studenten inboedelverzekering voor afsluiten?

Risico’s die je kunt en wilt dragen

Organisaties als Wijzer in Geldzaken en het Verbond van Verzekeraars geven als vuistregel dat je alleen risico’s moet verzekeren die je niet kunt of wilt dragen. Een praktisch voorbeeld: je ouders hebben je gesponsord bij het inrichten van je studentenkamer en het kopen van je boeken en dictaten. Wat nu als je studentenhuis afbrandt en je je inboedel kwijt bent? Kunnen je ouders dan weer bijspringen? Of moet je nu zelf ineens een kleine duizend euro uit je hoge hoed toveren?

Wat dekt je inboedelverzekering? En waar?

Verder heb je tegenwoordig nogal wat waardevolle spullen die je misschien voor lief neemt en (ten onrechte) over het hoofd ziet. Wat dacht je van je smartphone en je laptop? Samen toch ook al gauw goed voor enkele honderden euro’s aan waarde en vaak nog wel meer dan dat. In 2015 deden we onderzoek onder meer dan duizend studenten. Wat bleek? Studenten maken zich VOORAL zorgen over hun mobiele telefoon en laptop. En dan ook nog eens vooral buitenshuis, terwijl maar 16% van de verzekerde studenten een verzekering (of module) had die ook verlies, diefstal of schade buitenshuis dekte.

Speciale inboedelverzekeringen voor studentenkamers

Ok, je risico is dus mogelijk rond de 1000 a 2000 euro. Hoeveel kost het dan om dat risico af te dekken met een inboedelverzekering? Dat hangt er van af. De ene inboedelverzekering is namelijk de andere niet. Voor een ‘gewone’ inboedelverzekering gericht op een alleenwonende verzekerde kost al gauw rond of boven een tientje per maand. In dat geval ben je tijdens een 5 jarige bachelor/master studie dus meer dan 5 x 120 = 600 euro kwijt aan verzekeringspremie. Als je al een beetje statistiek hebt gehad dan weet je dat dat neerkomt op een ‘kans’ van ongeveer 35% dat je je verzekering nodig hebt. Dat risico is misschien wel een beetje overdreven… En dan is je inboedel buitenshuis meestal nog niet eens verzekerd…

Maar… zo’n reguliere inboedelverzekering gaat vaak niet uit van gemiddelde kamerbewoning door studenten en dekt dus eigenlijk teveel risico af. Een speciale inboedelverzekering voor studentenkamers kun je gelukkig al afsluiten voor rond de 3 euro per maand. In dat geval is de totale premie gedurende de looptijd rond de 5 x 36 = 180 euro. Dat klinkt al heel wat beter in verhouding.

Wil je je spullen ook buitenshuis verzekerd hebben, dan betaal je meestal nog wel iets meer, vanaf een euro of 6 per maand. Maar als je voor dat geld al je risico kunt afdekken en dus 5 jaar lang met een gerust hart op pad kunt met je smartphone en laptop, dan is dat uiteraard ook wat waard.

> Meer over inboedelverzekeringen voor studenten
> Top 3 inboedelverzekeringen voor je studentenkamer