Je hebt een sollicitatiegesprek: superfijn dat je bent uitgenodigd! Je weet zeker dat deze functie bij je past, iets wat je goed kunt onderbouwen … in je hoofd. Maar krijg je de onderbouwing er ook goed uit tijdens het sollicitatiegesprek? En hoe voorkom je dat er vragen gesteld worden die je kunnen overvallen waardoor jij je ineens onzeker voelt tijdens het sollicitatiegesprek? Sommige mensen kunnen zo nerveus worden dat ze zelfs beginnen te stamelen, of juist niet tot de kern komen. Neem snel de tips uit dit artikel door om zelfverzekerd jouw sollicitatiegesprek in te gaan.
Wees jezelf
Eén van de belangrijkste dingen om goed een sollicitatiegesprek in te gaan is jezelf écht te kennen. Jij weet waar je sterke punten voor deze functie liggen. Je kent ook je zwakke punten; benoem die eerlijk mocht daarnaar gevraagd worden. Kortom: wees jezelf. Dik ook geen “populaire” zwakheden aan zoals “ik ben koppig” of “ik ben eigenwijs”. Dat zijn geen echte zwakheden en dit zijn punten die totaal irrelevant zijn. Vertel eerlijk dat je wel eens chaotisch kunt zijn of dingen vergeet, én vertel wat je eraan doet om dat in goede banen te leiden.
Verdiep je in gesprekstechnieken
Goede gesprekstechnieken komen tijdens een sollicitatiegesprek erg van pas. Een sollicitatiegesprek is geen monoloog. De personen tegenover je geven ook signalen af, let op of je gesprekspartner geboeid luistert of wellicht wat ongeduldig raakt, pas je gesprek daarop aan.
Vanuit een open houding ga je het gesprek aan. Maar let op de eerder genoemde punten; een gesprek moet omlijnd worden. Er bestaan verschillende soorten gesprekstechnieken die je verder op weg kunnen helpen. Want je kunt nog zo geschikt zijn voor de functie, op het moment dat het gesprek leidt tot een wildgroei aan verhalen en invalshoeken, doe je daar je gesprekspartner geen plezier mee. Je wil niet dat men je moet afkappen en vermoeid is na een gesprek met jou. Een sollicitatiegesprek moet vlot, prettig en inhoudelijk verlopen. Ook is het belangrijk dat er interesse is en er vragen aan elkaar worden gesteld, niet alleen maar van één kant. Je gesprekspartners hebben waarschijnlijk een stukje timemanagement ingebouwd, om het gesprek in lijnen uit te stippelen.
Toepassing van timemanagement
Voor een sollicitatiegesprek staat bijvoorbeeld een half uur. Men wil weten wie de persoon tegenover hen is en of hij/zij binnen het bedrijf en de functie past, daar is dan een half uur, of een uur voor beschikbaar gesteld. Je hoeft nooit zinnen uit je hoofd te leren (nooit doen), maar je moet wel jouw verhaal duidelijk hebben voor jezelf. Waarom zie jij jezelf daar werken, wat is je achtergrond en waar wil je heen. Kun jij concrete antwoorden geven en je beseffen dat je aan een gesprek deelneemt en niet in een verhoor zit? Dan kan er een levendig gesprek ontstaan. Houd daarbij voor ogen dat je meewerkt aan een gesprek waar diverse punten besproken dienen te worden, ingedeeld naar tijd en prioriteit. Een stukje timemanagement waar je zelf ook verantwoording voor draagt tijdens het gesprek.
Overigens: vragen stellen is belangrijk, maar geen doel an sich. Door wederkerigheid in het gesprek, waar nieuwsgierigheid en interesse is, ontstaat dat vanzelf. Wees dus nieuwsgierig en geïnteresseerd: twee zaken die je niet zomaar kunt faken.