Heb je vochtschade in je muren, vloeren of ergens anders in huis? Dat is natuurlijk enorm balen, en dat wijst op een waterlekkage. Het vervelende hieraan is niet alleen de schade die je ervan krijgt, maar ook dat wanneer je de schade daadwerkelijk ziet, de lekkage waarschijnlijk al geruime tijd aanwezig is. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk iets te doen en de lekkage op te sporen en te laten behandelen, zodat de schade beperkt blijft. Maar hoe kom je er nou achter waar de lekkage vandaan komt?

Hoe kun je de lekkage opsporen?

Het vervelende van een waterlekkage is natuurlijk niet alleen de lekkage zelf, maar ook dat een lekkage opsporen nogal wat werk en geld kan kosten. Want je weet van buitenaf natuurlijk niet zeker waar vochtschade in de muur of vloer vandaan komt. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt proberen voordat je een lekdetectie bedrijf inschakelt.

Bekijk de zichtbare leidingen in de buurt van de lekkage

Ten eerste kun je de zichtbare leidingen in de buurt van de lekkage controleren. Bekijk hierbij alle leidingen die je in huis hebt die niet achter muren weggewerkt zijn, en let er daarbij op of deze geroest of verkalkt zijn of duidelijk sporen van vocht hebben. Is dit het geval, dan kan het zijn dat de lekkage daarvandaan komt. Je kunt dit zelf doen, aangezien je geen apparatuur nodig hebt om de lekkage te detecteren of de muur eventueel open te breken.

Controleer de cv-ketel

Het kan ook zijn dat de lekkage niet in een leiding, maar in de cv-ketel zit. Je kunt de cv-ketel controleren door de waterdruk bij de manometer te bekijken. Ligt de druk tussen de 1,8 en 2,1? Dan is alles oké. Als dit niet het geval is, kun je de radiator ontluchten en de cv-ketel bijvullen. Is de waarde van de druk daarna nog steeds niet goed? Dan is het verstandig om de radiatoren, verdeler en leidingen verder na te laten kijken op lekkages door een professioneel bedrijf.

Schakel een lekdetectie bedrijf in

Kun je de lekkage zelf niet zo snel vinden in de zichtbare leidingen of bij de cv-ketel? Dan is de kans groot dat de lekkage in een weggewerkte leiding of ander onzichtbaar punt zit. Hierbij is het slim om een lekdetectie bedrijf in te schakelen, want zo’n bedrijf kan de lekkage gemakkelijk voor je opsporen.

Een lekdetectie bedrijf maakt gebruik van speciale apparatuur om de lekkage op te sporen, waardoor je niet de hele muur open hoeft te breken. Van buitenaf kan een lekdetectie bedrijf zien waar de lekkage zit, zodat je zeker weet dat je de muren of vloeren alleen openmaakt op de plek waar dat ook echt nodig is. Daarnaast weet je met een professioneel bedrijf ook zeker dat alles goed gebeurt. Op zoek naar een lekdetectie bedrijf? Check bijvoorbeeld dit bedrijf voor lekdetectie in Amsterdam.